Дубровник - Адриатическа магия с Мостар, Сараево и остров Корчула

5 дни / 4 нощувки, Вид транспорт: Автобус Автобус
Цена от: 0 лв.
Дати на отпътуване:

Маршрут: София - Вишеград - Сараево - Мостар - Неум - Дубровник - остров Корчула - София

5 дни / 4 нощувки

Код на програма: E-968

Дата Цена Резервирай
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
ДУБРОВНИК - АДРИАТИЧЕСКА МАГИЯ С МОСТАР, САРАЕВО И ОСТРОВ КОРЧУЛА  БЕЗ НОЩЕН ПРЕХОД

ПРОГРАМА:

1-ви ден: Отпътуване от паркинга пред Национален стадион „В.Левски” в 5:30 часа по маршрут София – Пирот-Ниш-Крушевац-Кралево-Чачак-Златибор-Мокра гора-Вишеград-Сараево. По пътя преди границата спирка за посещение на  Дървен град, известен още като Мечавник. Дървен град е като откъснат от книжка с приказки, като поникнал от само себе си на връх Мечавник в планината Мокра гора в Сърбия близо до босненската граница. С чудесна гледка към хълмове, гушнати в зелени гори, и склонове и долини с пръснати по тях къщички. Тук наистина сте в дървения свят. Вървим по улици, постлани с дънери, покрай дървени къщички с островърхи покриви. Има дървени: църква, затвор, сладкарница с домашно приготвени сладки, ресторанти, галерия, книжарница, бар и кино.Селцето е сътворено от най-успелият сръбски режисьор Емир Кустурица, в което той и до ден днешен пребивава. Кратка туристическа програма във Вишеград и моста на Дрина - известен като "Вишеградския мост“ или Моста на Мехмед паша Соколович. Векове наред той е символ на всичко, което свързва света и го прави едно цяло, в случая на хората от двете страни на реката - сърби и босняци. Посещение на Каменния град, второто голямо творение на Кустурица. Мястото е известно като Андричград на името на любимия на Кустурица писател Иво Андрич, прославил града с известния си роман "Мостът на Дрина".В своите интервюта и в автобиографията си режисьора неведнъж споменава колко силно се възхищава на Иво Андрич – най-големия писател на бивша Югославия, роден в Босна като самия Кустурица. Отпътуване за Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, разположен покрай река Миляцка, недалеч от Динарските Алпи. Градът е известен още с ежегодните си филмови и джаз фестивали. В наши дни Сараево преминава през трудностите на гражданската война 1992 година-1995 година, последиците от която и до днес се усещат в града. Настаняване в хотел 3/4****. Свободно време за вечеря. Нощувка.

2-ри ден: Закуска. Кратка Туристическа програма в Сараево: с възможност да се видят: моста на Айфел, проектиран от създателя на Айфеловата кула, Латинският мост, където е бил убит австро- унгарския престолонаследник Фердинанд  и това става причина за започването на Първата световна война, Кметството, Катедралата, Царев мост и Царевата джамия, Националният музей, Националната библиотека „Вйечница”,  Баш Чаршия - център на старият град, място съхранило павирани улички, ориенталски магазини и множество красиви джамии. В Сараево съжителстват от векове няколко религии – православни, мюсюлмани и евреи, поради което често го наричат „Балканският Йерусалим”. Пътуване през Босна и Херцеговина по живопистния път до Неум. По пътя спирка за посещение на Мостар за разходка по тесните калдъръмени улички на старата част на града и посещение на прочутия каменен мост на река Неретва. Името на града се споменава за пръв път в писмен документ от петнадесети век. Смята се, че името на град Мостар произлиза от местното наименование на хора, чиято работа  била да пазят моста. Този мост минава над река Неретва и е построен през шестнадесети век. Името, с което са били известни пазителите на моста, е било местното наименование мостари (mostari). Така покрай пазителите на моста градът получил името си от местните жители, а след това станал известен така и сред преминаващите чужденци. Когато през 1992 година Босна и Херцеговина обявява своята независимост от Югославия, градът преживява обсада, която трае 18 месеца. По време на войната е разрушен старинният мост, който обаче през 2004 година е изцяло възстановен. Отпътуване за Неум, единствения крайбрежен град на босна и Херцеговина в Южна Далмация. Градчето е спокойно, тихо с най-голям брой слънчеви дни след остров Хвар в района. Покрай него има брегова линия с дължина 24,5 km, която е единствената връзка на страната с Адриатическо море. Община Неум разкъсва територията на Хърватия на 2 части в резултат от решение на Карловацкия конгрес от 1699 г., предизвикано от Дубровнишката република с цел тясната крайбрежна ивица османска земя да отделя нейните владения в Далмация от тези на конкурентната Венецианска република. Намира се на около 60 km от Дубровник и 70 km от Мостар. Настаняване в хотел 3***,вечеря и нощувка.

3-ти ден: Закуска. Свободен ден или ♥по желание, срещу допълнително заплащане –Екскурзия до Дубровник  – красивата перла на Адриатика. Дубровник  представлява уникална симбиоза от различни архитектурни стилове -  романски, готически, ренесансов, бароков. Стръмните тесни улички обхващат като мрежа целия град и водят към старите крепостни стени и прекрасните сини води на Адриатика. Тук се преплитат две култури – византийска и венецианска, и две стихии – славянска и латинска.  Градът е като исторически музей на открито, в който обаче кипи нестихващ живот. Всяка година от май до октомври туристите прииждат от всички краища на света. От сутрин до вечер те кръстосват града в изследване на тази невероятна смесица от история, красива природа и уникална архитектура, обединена само в едно име - Дубровник. Туристическа програма с местен екскурзовод на български език. Програмата включва посещение на най-интересните и емблематични забележителности в града: Градските стени, улица Страдун-прочутата пешеходна улица на града, църквата Св. Спас –известна като църквата на Спасителя и Княжевският двор с църквата Св. Влах-покровителят на града, двата фонтана на Онуфри, Францисканския манастир с най-старата аптека в Европа, Доминиканският манастир с най-богатия запазен книжев архив, Дворецът Спонза, където се е помещавало първото училище на града, паметниците на Орландо и Иван Гундулич, Старата градска часовникова кула, Дубровнишката катедрала. /Входните такси на обектите не са включени в цената и се заплащат от туристи на място по желание/. Свободно време в Дубровник или ♥по желание разходка с корабче до остров Локрум - наричан още “Остров на кралете”.  Според една легенда, Ричард-Лъвското сърце, при завръщане от кръстоносен поход през 1192 претърпява корабокрушение близо до Локрум. Намерил спасение на острова и като знак на признателност поискал да бъде построен храм, който в последствие наистина е издигнат, но в града. Първите записки за този остров са намерени през 1023г. във връзка с откриването на Бенедиктинския манастир. Локрум е необитаем, но изпълнен с история, останки и голяма Ботаническа градина, създадена през 1959г. - Бразилски палми, Мексикански кактуси и Австралийски евкалиптуси доминират навсякъде. (Lokrum идва от латински език на специфичен кисел плод). Сред всико това може да се види и малко езеро наречено Мъртво море, подходящо за плуване на малки деца и не дотолкова добри плувци. На върха на остров Локрум има крепост, построена от французите през 1806г., от която се откроява невероятна панорама към Дубровник, Цавтат и островите.  Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

4-ти ден: Закуска. Свободен ден или ♥по желание /срещу допълнително заплащане/- Екскурзия до остров Корчула с местен екскурзовод на български език -наричан от гърците Черния Корфу заради гъстите борови гори, е пропит с история и силно италианско влияние. Легендарния остров, чието главно съкровище е едноименния Стар град е известен със своите манастири, катедрали и многобройни музеи и с това, че претендира да е родното място на великия пътешественик - Марко Поло. Спокойният остров предлага зашеметяваща брегова линия с кристално чисти води и великолепна природа. С настъпване на лятото се появяват яхтите и световния елит, обгръщайки в елегантна атмосфера целия островЗабележителност по програмата е Град Стон, разположен на 50 км северозападно от гр. Дубровник е бил вторият по значимост в Републиката. Атракция за хилядите посетители на този град е 5 километровата каменна стена. Тя е построена през 1300 г., за да пази от нападения района и доходоносното производство на сол. След разрушаването на Берлинската, днес това е най-дългата крепостна стена след Великата Китайска стена. Други атракции са старата солница  от времето на Дубровнишката република 13-18 векове, където още се произвежда сол.  Отпътуване по полуостров Пелешац до град Оребич.  Много подобен на далматински остров, Пелешац го отделя от континентална Далмация тесен провлак, където се намира град Стон. От Далмация полуострова, също така, го отделя на северозапад залива на река Неретва, както и на югоизток друг проток от остров Млет - друг проток. На полуострова Оребич е било второто по големина пристанище в Далмация през 19 век -  след Фиуме. Отъпътуване за Стария Град Корчула с корабче. Островът със Стария град е една от най–желаните екскурзии от много туристи. Това може би е мястото, за което се носят най–много легенди, разказват се различни приказки, а запазените паметници на културата са повече от всяко друго място в околността. Пешеходният тур из Стария град Ви води към Катедралата и Епископския дворец и къщата на Марко Поло (отвън). След обиколката ще имате време за обяд и разходка. По обратния път от Оребич - Възможност за посещение на винарска изба в един от най-известните лозарски райони на Хърватска, беседа и дегустация на 5 вида вина, между които и най-качественото червено вино на Хърватска „Дингач“. Посещение на Мали Стон –най-малкия град в района, известен с вкусната си морска храна и фермите си за миди и стриди. В този район те са превъзходни и ще имате възможност да ги опитате на добри цени.  Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден: Ранна закуска. Отпътуване за България. Транзитно преминаване през Сърбия. Пристигане в София на стадион „Васил Левски“ късно вечерта.

 
Цена на човек, за пакет, в лева  02.09. – 06.09.2021 06.10. – 10.10.2021
  Ранни записвания до 30.06.2021 Редовни цени след 01.07.2021 Ранни записвания до 30.06.2021 Редовни цени след 01.08.2021
На човек в двойна стая 385.00 лева 420.00 лева 385.00 лева 420.00 лева
3-ти възрастен в двойна стая 325.00 лева 360.00 лева 325.00 лева 360.00 лева
Дете от 0 до 6,99 г. с двама възрастни в двойна стая 280.00 лева 295.00 лева 280.00 лева 295.00 лева
Доплащане за единично настаняване 105.00 лева 105.00 лева 105.00 лева 105.00 лева

 Ориентировъчни вхoдни такси на обектите:
Входна такса в Дървенград – 250 сръбски динара
 Крепостната стена на Дубровник: вход за индивидуални туристи – 120 HRK
 Кнежев двор: вход за индивидуални туристи – 40 HRK
 Доминикански манастир: вход за индивидуални туристи – 30 HRK
 Старата аптека във Францисканския манастир: вход за индивидуални туристи – 21 HRK
 Катедралата в Дубровник – съкровищницата – 15 HRK
Туроператора не носи отговорност при промяна на местните такси в обектите. Таксите се заплащат на място.
Валута: Сърбия - 1 лев  =  58-60 сръбски динара /RSD/
Босна и Херцеговина – 1 лев = 1 босненска конвертируема марка /BAM/
Хърватска – 1 лев = 3,90 хърватски куни /HRK/

За предпочитане туристите да бъдат предварително снабдени със съответната валута или да носят за обмяна на място евро, тъй като не се приемат български левове. 


Други:
- Пакетните цени са окончателни и  не се предвиждат промени на цените по тази програма.
- Настаняването в автобуса се извършва по реда на записване на туристите. Изключение се прави само за допълнително заплатени гарантирани първи седалки.
- Не се гарантира настаняване в стаи изглед море, настаняването става в зависимост от свободните наличности на хотела.
- Пътуването е подходящо за лица с увреждания.


Анулационни срокове:
До 30 дни преди отпътуване – без неустойка.
От 30 до 15 дни – 50 % неустойка от стойността
От 15 до 3 дни – 75 % неустойка от стойността
Под 3 дни преди отпътуване и no show – 100 % нуестойка от стойността
В случай, че програмата отпадне по причина на разпространение на Ковид-19, сумите се връщат на пътуващите без неустойка в рамките на задължителния 14 дневен срок по ЗТ.



Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 туристи.
Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началната дата на отпътуване.
Начин на плащане: депозит 80 лева от пакетната цена, доплащане – до 14 дни преди отпътуване.
Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт. За деца под 18 години пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето.  Няма визови, санитарни и медицински ограничения и специални изисквания за страните по маршрута.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до страните по маршрута, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини. Туроператорът си запазва правото за промяна на последователността при провеждане на допълнителните екскурзии в зависимост от метеорологичните условия и възможностите на местните партньори. Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“ със ЗД „Евроинс“ АД  и номерът на застрахователната полица е: 
03700100002932/16.09.2020 год.
ЗД "Евроинс" АД - Централно управление:  гр. София 1592, бул. "Христофор Колумб" №43, тел.: 0700 17 241, факс: 02/4895 526, e-mail: office@euroins.bg
По желание, можем да предложим Застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие за Ковид-19. За повече информация, моля да се свържете с офиса.



 
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
  • Транспорт с лицензиран туристически автобус;
  • 1 нощувка със закуска в Сараево в хотел 3/4*
  • 3 нощувки с 3 закуски и 3 вечери в хотел 3* в Неум;
  • БОНУС: Посещение на Дървенград;
  • БОНУС: Посещение на Вишеград ;
  • БОНУС: Посещение на град Мостар;
  • БОНУС: Туристическа програма в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево;
  • Медицинска застраховка с Асистанс и покритие 5000 евро и включено покритие за Ковид-19;
  • Пътни, магистрални такси;
  • Водач от фирмата и екскурзоводско обслужване.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
  • Екскурзия до Дубровник Туристическа програма в Дубровник с местен екскурзовод на български език – 20 евро възрастен и 15 евро дете до 12 години;
  • Целодневна екскурзия до остров Корчула, Стон и Мали Стон с местен екскурзовод на български език – 35 евро – възрастен, дете до – 11,99 год. – 28 евро;
  • Посещение на винарна с беседа и дегустация на 5 вида вина –  5 евро;
  • Дегустация на миди и стриди в Мали Стон – 5 евро;
  • Разходка с корабче до остров Локрум – 20 евро;
  • Туристическа такса престой в Босна – 6 лева на човек /заплаща се заедно с пакета/;
  • PCR-тестове или антигенни тестове, за влизане в страната /ако се изискват към момента на пътуването/. Агенцията предоставя на пътуващите Талон за намаление за лаборатории "Рамус";
  • Входните такси на посещаваните обекти по маршрута;
  • Гарантирано настаняване на първите три седалки в автобуса – 30 лева доплащане;
  • Доплащане за медицинска застраховка: Лица над 64 год. – 5 лева
Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат от България, тъй като са свързани с предварителни резервации. Цените им са валидни при минимален брой от 20 туристи.

Към момента български граждани, пътуващи за Босна и Херцеговина, трябва да предоставят единствено PCR тест с отрицателен резултат, направен до 48 часа преди влизането на територията на страната.

Оферта № Е968