УЗБЕКИСТАН

9 дни / 7 нощувки, Вид транспорт: Самолет Самолет
Цена от: 3020 лв.
Дати на отпътуване:

Маршрут: Ташкент, Хива, Бухара, Шакрисабз, Самарканд

9 дни / 7 нощувки

Прикачен файл: 8Uzbekistan_2018_web.doc
Код на програма: E-8

Дата Цена Резервирай
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Хотели към програмата
Животът е едно дълго пътуване и ние можем да го направим по-приятно заедно!
 
Ден 1 - София – Ташкент
Полети София – Истанбул - Ташкент.

 
Ден 2 - Ташкент  (закуска, вечеря)
Пристигане в Ташкент късно през нощта или рано сутринта (в зависимост от полетното разписание). Трансфер до хотела и настаняване. Следва туристическа обиколка на Ташкент - Новата телевизионна кула, която с височината си от 375 м е най-високата в Средна Азия, Паметникът на загиналите от земетресението (1966 г.), архитектурният комплекс Хазрет Имам, където е и гробницата на един от първите мюсюлмански имами и прочут пророк и поет Абу Бакр Мухамад ал-Кафал Шаши (ХVІ в.); медресетата Барак хан, построено от Суюнидж хан, първият владетел от узбекската династия на Шейбанидите (ХVІ в.) и Муи Мубарак (от ХІХ в.); джамията Телия шейх (наричана и „Каст имам”), където се пази най-старият коран в света от ХІХ в.; медресето Кукелдаш („млечен брат на хана”) - най-голямото от 23-те медресета на стария Ташкент. Посещение на базара „Чорсу” – един от най-големите в Узбекистан и в Средна Азия, известен още от Средновековието.  Разположен е на мястото на пресичането на четири търговски улици, в самото сърце на Стария град. Пешеходна разходка из Ташкент – пл. „Независимост” – символ на града, пл. Амир Темур (Тамерлан) и др. Нощувка.
 
Ден 3 - Ташкент – Ургенч – Хива (закуска и вечеря)
Трансфер до летището и ранен полет до гр. Ургенч. Пътуване с автобус (30 км) до гр. Хива, наречен Музей под открито небе на Централна Азия и включен в Списъка за паметници със световно значение на ЮНЕСКО. Разглеждане забележителностите на Хива около архитектурния комплекс „Ичан-кала” (Вътрешна крепост) от ХІІ-ХІХ в., в който има над 60 паметници на архитектурата и е част от световното наследство на ЮНЕСКО, мавзолеят на Пахлаван Махмуд (ХIХ век), дворецът Таш Хаули (каменният двор), медресето Аллакули-хана, кулата Калта Минор (в буквален превод ниското минаре), която се е превърнала в най-голямото и високо минаре в Централна Азия, джамията Джума с 212 дървени колони и минаре с височина 32,5 м, резиденцията на Ислам Ходжа и др. Свободно време. Настаняване в хотел. Нощувка.
 
Ден 4 - Хива – Бухара (закуска и вечеря)
Отпътуване с автобус през пустинята Казълкум по Пътя на коприната за Бухара. Пътят пресича Амударя (най-дългата река в Средна Азия - 2400 км) и пустинята Къзълкум (с площ от 350 хил.км2). Пристигане в Бухара. Настаняване в хотел. Нощувка.
 
Ден 5 - Бухара (закуска и вечеря)
Разглеждане забележителностите на „свещената” Бухара, един от най-почитаните градове на ислямската цивилизация, чийто исторически център е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО: Мавзолеят на Саманидите (ІХ-Х в.), най-старата тухлена сграда в Централна Азия; чешмата Аюб (ХІV в.), за която легендата разказва, че е толкова стара, че водата й има целебна сила и от нея пиел библейският пророк Йов (Аюб); джамията Боло Хаус, медресето Мири Араб (което все още е действащо и е един от най-високо ценените духовни ислямски университети), медресето на Надир Диван Беги – масивна правоъгълна сграда, използвана за убежище и място за медитация на суфитите, медресето Кукелдаш (XVI в.), Ляби Хауз (най-големият изкуствено създаден резервоар в средновековна Бухара), джамията Магоки-Аттари, най-старата в Бухара (ХІІ в.); минарето Калян – главният символ на свещената Бухара; построеното от халиф Ниязкул през ХVІІІ в. необикновено медресе Чор Минор („Четирите минарета”), символизиращо четирите посоки на света, и др. Свободно време. Нощувка.
 
Ден 6 - Бухара - Шакрисабз – Самарканд (закуска и вечеря)  
Пътуване до Самарканд, съвременник на античния Рим. По пътя - разглеждане на Шакрисабз – уникален паметник на архитектурата и градското планиране – дворецът Аксарай, лятна резиденция на Тимур, един от най-грандиозните паметници от епохата на Тимуридите (края на XIV-началото на XV в.), издигнат в града и символизиращ безоблачното светло бъдеще на народа; джамията Кок Гумбаз („Синият купол”), построена от Улуг бег за баща му Шахрух, която е най-голямата петъчна джамия в Шахрисабз, в която се провеждали всички най-важни религиозни служения, и др. Пристигане в Самарканд, настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.
 
Ден 7 - Самарканд (закуска и вечеря)
Разглеждане на Самарканд, един от най-древните градове на планетата, чиято съдба е свързана с Александър Македонски, Чингис хан, Амир Тимур, Улуг бег и Бабур. Благодарение на архитектурните и археологическите си шедьоври, Самарканд е наричан „градът на сините куполи” и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разглеждане забележителностите на града - мавзолеят Гур Емир с гробниците на Тимурите, мавзолеят Рухабад, за който легендата твърди, че пази под купола си ковчеже със 7 косъма на пророка Мохамед; пл. Регистан („Пясъчният площад”) - главният площад на Самарканд, който при Тимур е бил търговско-занаятчийски център, а при Улугбек –духовен център на града; медресетата Улуг бег, Шер Дор и Тиля Кари с позлатен купол; катедралната джамия Биби Ханъм, кръстена на старшата съпруга на Тимур; некрополът Шахи Зинда („Живият цар”), където е погребан братовчед на пророка Мохамед и др. Свободно време. Нощувка.
 
Ден 8 - Самарканд – Ташкент (закуска и вечеря)
Сутринта свободно време в Самарканд. Следобед пътуване с автобус до Ташкент. По пътя - разглеждане на най-голямата обсерватория от ХV в., построена от Улуг бег. Късно вечерта трансфер до летището за полети до София.
 
Ден 9 - Ташкент – София                          
Полети Ташкент – Истанбул - София.
Цената е за група над 20 туристи и включва:
  • самолетни билети с включени летищни такси София–Ташкент-София (с прекачване);
  • самолетен билет Ташкент–Ургенч;
  • трансфери летище-хотел-летище;
  • транспорт с туристически автобус/микробус – според броя на туристите в групата;
  • 7 нощувки в двойна стая в хотели 3-4*;
  • 7 закуски;
  • 7 вечери;
  • туристическа програма в Ташкент;
  • туристическа програма в Хива;
  • туристическа програма в Бухара;
  • туристическа програма в Шакрисабз
  • туристическа програма в Самарканд;
  • входни такси на посещавани по програмата обекти;
  • водач от  туристическата агенция;
  • екскурзоводско обслужване с превод на български език.
  • входна виза – 40 щат.дол. (издава се при пристигане на летището) и такса за обработка и подаване на документите за виза - 40 лв.;
  • застраховка за времето на пътуването - по 2 лв. на ден (медицинската застраховка е с покритие 10 000 €);
  • доплащане за единична стая – 225 лв.;
  • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
  • напитки по време на храненията и др. разходи от личен характер.
  • Доплащане (при по-малко от 20 туристи в групата): 130 лв. - при група от 16-20 туристи; 340 лв. - при група от 10-15 туристи
При по-малко от 10 туристи програмата се осъществява без водач от Туроператора
и с екскурзоводско обслужване на английски или руски език при следните цени:

 
Брой туристи Цена на човек (не включва сам.билети София-Ташкент-София)
6 - 9 1 025 щат.дол.*
3 - 5 1 195 щат.дол.*
2 1 265 щат.дол.*
* По курс Продава на УниКредит Булбанк в деня на плащането
 
Примерни хотели по програмата: 
  • Ташкент - Le Grande Plaza4* или подобен 3-4* ;
  • Хива - Orient Star Khiva3* или подобен ;
  • Бухара - Caravan”3* или подобен  ;
  • Самарканд - Ideal”3* или подобен  ;

Оферта № Е8