Непознатото очарование на ИРАН

10 дни / 8 нощувки, Вид транспорт: Самолет Самолет
Цена от: 3060 лв.
Дати на отпътуване:

Маршрут: Техеран, Кашан, Исфахан, Варзане, Язд, Пасаргад, Накш-е Рустам, Персеполис, Шираз

10 дни / 8 нощувки

Код на програма: E-547

Дата Цена Резервирай
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Хотели към програмата
  • Допълнителна информация
Програма:

Ден 1 – СОФИЯ-ТЕХЕРАН
Полети София – Техеран (през Истанбул или Доха).

Ден 2 - Техеран                                                                                    
Пристигане в Техеран рано сутринта. Трансфер до хотела, по време на който се минава покрай един от символите на града - 50-метровата кула „Азади”, наричана „Вратата на Техеран”. Настаняване в хотел и почивка/нощувка. Техеран, столицата на Иран, се намира в подножието на планинската верига Алборз. Разглеждането на града започва с посещение на Националния музей на Иран - археологически музей, в който са изложени множество ценни предмети, открити при разкопките на различни места – глинени съдове, статуетки, предмети от камък и бронз, гривни, огърлици, печати, съдове, вази, инструменти, орнаменти, чаши, капители, мозайки, керамика, гоблени, килими, брокат и миниатюри, корани. Посещение на Шахската съкровищница (при възможност), собственост на централната банка, където е събрано културно наследство на страната и има богата колекция от най-скъпите бижута в света. По-голямата част от колекцията е от епохата на Сефевидите, когато шаховете изкупуват скъпоценности от Европа, Индия и Турция, за да украсят столицата си Исфахан. Розовият диамант Даря-йе Нур (Море от светлина), 182 карата, се счита за най-големият необработен диамант в света. В съкровищницата могат да се видят короните на последните владетели Пахлави, както и земно кълбо от 1869 г., с 51366 скъпоценни камъка, на което океаните са очертани с инкрустирани изумруди, сушата – с рубини, а Иран, Англия и Франция – с диаманти. В края на деня ще имате възможност за разходка из парка Аб-о-Аташ, където ще можете да се запознаете с една от основните черти на иранците – любовта им към природата и да усетите гостоприемството на местните хора, да се разходите по моста Табият, който е на 3 нива и свърза парка с друг парк – Талегани. Нощувка.
 
Ден 3 - Техеран                                                                                    
Свободен ден в Техеран с възможност за разглеждане на други забележителности на иранската столица (с допълнително заплащане) – полудневни турове с посещение на:
Тур 1 - музейния комплекс Саад Абад - бившата шахска лятна резиденция, с множество исторически музеи – (посещават се 2 от музеите в комплекса – Белият дворец и Зеленият дворец); телевизионната кула Милад, където от 300 м височина ще имате възможност да се насладите на невероятни гледки на Техеран
Тур 2 - Музея на килимите - Иран е най-известен със своите килими, които са изключително красиви и са отражение на персийската култура и изкуство през различните исторически периоди; Двореца Голестан (в превод „Дворецът на розите”) - царска сграда, която се смята за най-старата постройка в Техеран, а от 2005 г. е в Списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Най-впечетляваща е Залата за аудиенции с огледала и великолепен трон от 65 парчета алабастър, поддържан от човешки фигури, в която през 1925 г.  е коронован шах Реза Пахлави; Големия базар на Техеран.
Нощувка.
 
Ден 4 - Техеран - Кашан – Исфахан                    
Отпътуване за Кашан, известен със своите килими, кадифе, гледжосани съдове и керамика. Посещение на традиционни исторически къщи, построени от богати търговци - на фамилиите Боруджерди и Табатабаи. Разходка из прочутата градина „Фин” – завършена е през 1590 г. и е най-старата оцеляла градина в Иран, част от Персийските градини (ЮНЕСКО). Свободно време в базара на Кашан. Отпътуване за Исфахан, един от най-красивите градове в света, трети по големина в Иран, столица на Персийската империя по времето на династията на Сефевидите между ХVІ в. и ХVІІІ в. Градът има 25-вековна история, множество стари градини и някои от най-важните забележителности в Иран.  От всички градове на Иран Исфахан е може би най-богатият на исторически и археологически ценности, поради което е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разположен е на десния бряг на р. Заянде, която се пресича от 3 моста. Намира се в абсолютния географски център на страната, в средата на Иранското плато на място, където се пресичат важни търговски пътища, свързващи някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. Пристигане в Исфахан вечерта и спирка на най-прочутите историческите каменни мостове над р. Заянде - Хаджу (с два реда арки) и Cи-o-Се (с 33 арки). Настаняване в хотел и нощувка.
 
Ден 5 - Исфахан                
Разглеждане забележителностите на Исфахан, скъпоценният камък на древна Персия и един от най-красивите градове в ислямския свят – Петъчната джамия, най-голямата в Иран (разположена е на площ 30 хил. кв. м), истински музей на ислямската архитектура, в която личат стиловете от XI до XVIII век – от простия стил до селджукския период, през монголския период до бароковия сефевидски период; дворецът Чехел Сутун (ЮНЕСКО) с 20 поддържащи колони, които изглеждат двойно повече, когато се отразяват във водите на езерото пред сградата. На площада Нагш-е Джахан (Имамският площад), заобиколен от свързани чрез безистени величествени сгради, са: 6-етажният дворец Али Капу (Високата порта), построен по времето на Сефевидите, порталът на базара Кайсарийе, джамията”Шейх Лотфола” и Шахската джамия, една от най-красивите в света, с идеални пропорции, с прекрасна украса от сини керамични плочки. Свободно време в Големия базар - най-известният в Иран, където ще можете да видите произведения от традиционните изкуства и художествени занаяти в страната – каламзани (коването на желязо, в Исфахан са най-известните школи), хатамкари (вид ръчна инкрустация върху дърво), минакари (вид емайлиране, чийто основен елемент е мед; занаятът е познат още от времето на Кир Велики и е практикуван в древната столица Персеполис), миниатюрата, изрисувана върху камилска кост, и др. Нощувка.
 
Ден 6 - Исфахан – Варзане
Преди обяд – свободно време с възможност за посещение на други интересни забележителности в арменската част на Исфахан (с допълнително заплащане) – Катедралата „Ванк”, Витлеемската църква. Свободно време в търговски център. Отпътуване към Варзане – оазисен град в пустинята, където традиционните женски облекла за Иран  (чадор) са бели, а не черни (както е в останалата част на страната). В древния хидравличен комплекс може да се види как с помощта на вол хората са добивали вода за напояване от кладенец. Посещение на 10-вековната цитадела Гуртан и на Кулата на гълъбите. Настаняване в традиционен семеен хотел или кервансарай. Тези, които искат да усетят духа на една от най-красивите и достъпни ирански пустини, уникална с неповторимата височина на зашеметяващите пясъчни дюни (от 5 м до 62 м), да се насладят на сюрреалистична комбинация от цветове и прекрасен залез в живописната пустиня, могат да се включат в тур из пустинята (с допълнително заплащане); любителите на по-силни преживявания могат да се възползват от възможността за джип сафари с Toyota Hiluv 4x4 в пустинята (с допълнително заплащане). Нощувка.
 
 Ден 7 – Варзане - Язд 
Отпътуване за Язд – най-запазеният, все още жив, древен град и духовна столица на зороастризма (религия, която учи човек да бъде полезен за обществото, честен и преди всичко - добър към другите, а мотото на вярата е: „Добри мисли, добри думи, добри постъпки”). Тук се намира най-голямата зороастрийска общност в страната. Градът винаги е бил тъкачески център и е бил прочут с копринените платове още преди Марко Поло да го посети по Пътя на коприната през XIII в. Язд е прочут и със своите бадгири (вятърни кули), които са построени така, че да улавят дори най-слабия повей на вятъра и да го отвеждат за охлаждане на къщата. Посещение на Кулите на мълчанието. Разходка из Стария град, който според ЮНЕСКО, е един от най-древните в света - посещение на Зороастрийския огнен храм „Атешкаде”, в който свещеният огън гори в стъклена клетка и се вижда още от входа, Петъчната джамия (ХІV в.), комплексът „Амир Чакмак” с джамията и площада в центъра на града и др. Настаняване в хотел. По желание (с допълнително заплащане) – посещение на традиционна персийска вечер. Нощувка.
 
Ден 8 - Язд – Пасаргад – Накш-е Рустам – Персеполис – Шираз 
Отпътуване от град Язд. Спирка за снимки при едно от най-старите дървета в света – величественият кипарис Абарку,  с височина 25 м и обиколка 8 м. Посещение на Пасаргад (ЮНЕСКО), първата столица на Ахеменидската династия, основана от Кир Велики, надмината по великолепие само от Персеполис. Там е гробницата на цар Кир Велики, виждат се и руините на трите Ахеменидски дворци – входният, за аудиенции и личният на Кир. Спирка за снимки на Накш-е Ростам - в издълбани в скалата четири каменни свода са гробниците на персийските царе Артаксеркс І, Ксеркс, Дарий Велики и Дарий ІІ. Отпътуване за Персеполис (ЮНЕСКО) – последната столица на древната Персийска империя, построена преди 2500 г. от Дарий Велики и разрушена от Александър Велики. Останките само загатват за разкоша на древната царска резиденция. Тук са най-големите дворцови развалини (с площ 135 хил. кв. м), намирани някога в страни, описани в Библията. Пристигане в Шираз, настаняване в хотел и  нощувка.
 
Ден 9 - Шираз       
Шираз, наричан градът на поетите и виното, с красиви градини с рози и портокалови дръвчета, е считан за люлка на персийската култура. Разглеждане забележителностите на града -  джамията Насир-ол–Молк (известна като „Розовата джамия”, тъй като в интериорния й дизайн са използвани много розови плочки), крепостта на Карим хан (ХVІІІ в.), гробницата на един от най-известните персийски поети – Хафез и Саади, живописната ботаническа градина “Ерам” (“Райската градина”) – една от най-красивите в Шираз, и др. Свободно време в базара Вакил, построен от Карим хан и считан за един от най-красивите в страната. Късно вечерта трансфер до летището за полети към София.
 
Ден 10 - ОТПЪТУВАНЕ от Шираз
Полети за София.

 
Цена на туристическия пакет На човек в двойна стая На човек в единична стая
Бонус ценаплащане 100 % до 4 мес. преди отпътуване 1565 € / 3060 лв. 1890 € / 3695 лв.
Цена ранно записване – до  4 мес. преди отпътуване 1615 € / 3160 лв. 1940 € / 3795 лв.
Редовна цена 1695 € / 3315лв. 2020 € / 3950 лв.
Цената е на човек при група от минимум 20 туристи и включва:
 
  • самолетни билети София-Техеран и Шираз-София;
  • трансфери летище-хотел-летище;
  • транспорт с туристически автобус/микробус в Иран (в зависимост от броя на туристите в групата);
  • 8 нощувки в двойна стая в хотели 3-4*, в т.ч. в Техеран – 3; Исфахан – 2; Варзане – 1; Язд – 1; Шираз – 1;
  • 8 закуски;
  • туристическа програма в Техеран;
  • туристическа програма в Кашан;
  • туристическа програма в Исфахан;
  • туристическа програма във Варзане;
  • туристическа програма в Язд;
  • фотостоп в Пасаргад;
  • фотостоп в Нагш-е Рустам;
  • туристическа програма в Персеполис;
  • туристическа програма в Шираз;
  • входни такси на посещавани по програмата обекти;
  • местен екскурзовод;
  • водач от туристическата агенция;
  • екскурзоводско обслужване с превод на български език.
Цената не включва:
 
  • консулска такса за виза (75 €) и такса за обработка и подаване на документите за виза (50 лв.) - заплащат се при записване;
  • застраховка за времето на пътуването – за лица до 70 г. (ненавършени) -  20 лв.; за лица от 70 до 80 г. (ненавършени) – 40 лв.;
  • мероприятията и екскурзиите по желание - при група от минимум 12 туристи, заявяват се и се заплащат при записване и подлежат на препотвърждаване:
Цена на допълнителните екскурзии (при  минимум 12 туристи) Ранно  записване   Редовна цена
Техеран - Музейният комплекс Саад Абад и кулата Милад 50 лв. 60 лв.
Техеран - Музеят на килимите, дворецът Голестан и Големият базар 50 лв. 60 лв.
Исфахан -  Катедралата „Ванк” и Витлеемската църква 50 лв. 60 лв.
 Тур в пустинята Варзане 40 лв. 50 лв.
Джип сафари в пустинята Варзане  – при 4 рах 75 лв. 90 лв.
Джип сафари в пустинята Варзане  – при  3 рах 100 лв. 115 лв.
ПАКЕТИ  допълнителни екскурзии:
2 тура - Техеран - посещение на музейния комплекс Саад Абад и кулата Милад; Музея на килимите, двореца Голестан и Големия базар 85 лв.
 
105 лв.
 
2 тура - Исфахан-посещение на Катедралата „Ванк” и Витлеемската църква; тур в пустинята Варзане 75 лв. 95 лв.
3 тура - Техеран- посещение на музейния комплекс Саад Абад и кулата Милад; Музея на килимите, двореца Голестан и Големия базар, Исфахан-посещение на Катедралата „Ванк” и Витлеемската църква 125 лв.
 
155 лв.
 
4 тура - Техеран - посещение на музейния комплекс Саад Абад и кулата Милад; Музея на килимите, двореца Голестан и Големия базар, Исфахан - посещение на Катедралата „Ванк” и Витлеемската църква; тур в пустинята Варзане 155 лв.
 
195 лв.
 
Примерни хотели по програмата:
 
Град Хотели / традиционни хотели
Техеран Asareh 4* / Eram top 3* / Rodaki 3*
Исфахан Suite (Azadi) 3* / Setareh 3* / Sheikh Bahaee 3* / Venous 3*
Варзане Koupa Carvanserai / Chapaker Guest House / Varzaneh Traditional Guesthouse
Язд Moshir 4* / Safaiyeh 4* / Dad 4* / Malek o Tojjar 3* (Traditional house)
Шираз Park Sadi top 3* / Eram 3* / Parseh 4*
  • цената на туристическия пакет е изчислена при курс 1 € = 1,95583 лв. и 1 щат.дол. = 1,72 лв.; при промяна на обменния курс с 2% и повече Туроператорът запазва правото си да променя пакетната цена;
  • при окончателното плащане на пакета задължително се заплаща застраховката и се събира таксата за обслужване от местните екскурзоводи и шофьори – 40 €;
  • цената на пътуването е при група от минимум 20 туристи. В случай, че групата е с по-малък брой се налага доплащане, дължимо от всеки турист, независимо от датата на записването му. Туроператорът уведомява Потребителя за необходимостта от доплащане не по-късно от 30 дни преди датата на отпътуване, като Потребителят се задължава да направи доплащането в 3-дневен срок след уведомяването;
  • местата в автобуса/микробуса се определят по реда на записване за пътуването;
  • Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
Условия за записване и плащане:
  • внасяне на депозит (капаро) в размер на 1500 лв.;
  • сключване на договор с Туроператора, 
  • доплащане на останалата част от сумата - не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой участници, необходим за провеждане на групово пътуване с водач: 12
 
Краен срок за уведомяване при недостатъчен брой туристи за осъществяване на групово пътуване – 20 дни преди началото
Когато набраният брой участници за туристическия пакет е по-малък от обявения минимален брой, Туроператорът може:
- да анулира пътуването, като уведомява Потребителя за това съгласно условията на чл. 89, ал. 7, т.1 от ЗТ;
- да предложи провеждане на туристическия пакет с екскурзоводско обслужване на английски език и без водач от Туроператора.
 
Необходими документи, паспортни и визови изисквания:
- паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването;
- за деца под 18 г., пътуващи непридружени от родителите си, се изисква нотариално заверено родителско разрешение детето да напусне страната; оригиналната декларация и 2 копия следва да се носят по време на пътуването и да бъдат представяни на граничните власти;
- за посещение на страната се изисква предварително да бъде издадена входна виза; необходимо е представянето на 3 снимки и попълнен формуляр; в паспорта Ви не трябва да има израелски печати;
- Туроператорът не поема отговорност при отказ за издаване на виза от страна на посолството на страната; при отказ на виза таксите за услугата и цената на визата не се възстановяват.
 
Здравни изисквания:
- за посещаваните по програмата райони няма изисквания за задължителни ваксинации;
- туристи над 70 г. възраст доплащат за застраховка.
 
Прекратяване на договора:
- отказ от пътуването без неустойка - до 3 работни дни след сключването на Договора, освен ако не е „пътуване в последния момент”.
- при прекратяването на Договора от страна на Потребителя по причини, които не са свързани с неизпълнение от Туроператора на неговите задължения, Потребителят заплаща такса за прекратяване в процент от пълната стойност на туристическия пакет съгласно Договора, както следва:
*между 4-тия работен ден след сключването на Договора до 66-ия работен ден преди датата на отпътуване – 20 %;
*между 65-ия и 46-ия работен ден преди датата на отпътуване –  35 %;
*между 45-ия и 40-ия работен ден преди датата на отпътуване –  50 %;
*между 39-ия и 31-ия работен ден преди датата на отпътуване  – 75 % ;
*между 30-ия работен ден преди датата на отпътуване и деня на отпътуване  – 100 %.
 
Доброволна застраховка „Анулация и прекратяване на пътуване”, покриваща разходите за прекратяване на Договора за туристически пакет от страна на пътуващия – информация за условията на ЗК „Алианц България” за сключване на договор можете да получите от Туроператора.
 
Условия на ЗК „Булстрад-Живот” за сключване на договор за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”, покриваща разходите за съдействие в случай на злополука, болест или смърт:
1. Покрити рискове
1.1. Възникване на непредвидени и неотложни разходи вследствие на злополука или акутно заболяване;
1.2. В обхвата на медицинските разходи се включват разходи за: медицински преглед, изследвания, лечение и хирургическа намеса; лекарства, медицински средства и употреба на медицински уреди; стационарно лечение; направени за превозване по спешност на Застрахования с линейка от мястото на злополуката или мястото, където е настъпило заболяването, до най-близкото лечебно заведение за оказване на спешна и неотложна медицинска помощ; за репатриране на Застрахован, който е на стационарно лечение в чужбина, до болница в страната на местоживеенето му; за репатриране на тленните останки на Застрахования до местоживеенето му при възникнала смърт вследствие злополука или акутно заболяване.
1.3. Стоматологично обезболяване до €100;
1.4. Смърт вследствие на злополука - обезщетение в размер на €1000.
2. Възраст на застрахования - По застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” се застраховат лица до 80 години. За лица от 71 до 80 години Застрахователят покрива медицински разноски вследствие акутно заболяване с лимит до 5 000 EUR/USD, независимо от размера на избраната застрахователна сума.
3. Застраховката е с включен асистанс, предоставящ 24/7 обслужване на застрахованите лица при нужда от медицинска помощ.
4. Навършилите 80 год., се застраховат самостоятелно при определени от застрахователната компания условия и лимити на покритие.
 
Полетна информация:

Турски авиолинии:

София – Истанбул 21:40 – 23:05  (1 ч. 25 мин.); Истанбул – Техеран 01:25 – 06:05 (3 ч. 10 мин.)
Шираз – Истанбул 03:10 – 05:40 (4 ч.); Истанбул – София 07:45 – 09:05 (1 ч. 20 мин.)
                                                     

или

Катарски авиолинии:                                      
София – Доха 13:00 – 17:50 (4 ч. 50 мин.); Доха – Техеран 18:50 – 22:25 (2 ч. 05 мин.)
Шираз – Доха 05:55 – 05:40 (1 ч. 15 мин.); Доха – София 06:50 – 12:00 (5 ч. 10 мин.)
 
Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на туроператора» № 00088437/13061910000022 със ЗАД „Лев Инс”, бул. «Цар Борис III» 136 В, София, тел. 080015333, за покриване отговорността за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите си, вкл. и срещу неплатежоспособност и несъстоятелност.
 

 

Оферта № Е547