Екскурзия ГРУЗИЯ и АРМЕНИЯ за индивидуални туристи

12 дни / 11 нощувки, Вид транспорт: Самолет Самолет
Цена от: 1195 $
Дати на отпътуване:

Маршрут: Тбилиси, Мцхета, Гори, Уплисцихе, Сигнаги, Греми, Вардзия, Ахалцихе, Боржоми, манастирът Гелати, Цхалтубо, Кутаиси, Батуми; Ахпат, Дилижан, ез. Севан, Ереван, Хор Вирап, Гарни, манастирът Гегхард, Ечмиадзин, Гюмри

12 дни / 11 нощувки

Код на програма: E-511

Дата Цена Резервирай
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Хотели към програмата
  • Допълнителна информация
Пътуването може да бъде организирано за избран от Вас период!

Основана още в библейски времена – преди 2600 години, Армения е първата държава в света, приела през 301 г. християнството за своя официална религия, през V век създала и собствена азбука, а много преди това и една от най-старите астрономическа обсерватория (с 1300 год. по-стара от Стоунхендж в Англия). Непременно трябва да видите раннохристиянските светини църкви и манастири. Изящните мемориални стели („хачкари), с фино резбовани в камъка розетки и флорални мотиви, са визитната картичка на тази неповторима земя. Нека прибавим към тази разходка из древността и чаша силно южно вино! Като че ли неслучайно корабът на Ной се е спрял точно на планината Арарат – в една нова обетована земя, мостът между Азия и Европа. Преминете и Вие по него!
Малцина знаят, че Грузия, една трудно забележима на географската карта страна, разположена на границата между Европа и Азия, е втората страна в света, приела християнството за своя религия. Там Язон е търсил Златното руно, през нея е минавал Пътят на коприната, азбуката й е около 6 века по-стара от кирилицата и е една от първите страни, в които се произвежда вино. Освен това, оказва се, че е съвсем близо до България – от другата страна на Черно море.

Програмата по дни:

Ден 1 - Тбилиси
Пристигане в Тбилиси. Трансфер до хотела, настаняване и нощувка.

Ден 2 - Тбилиси  (закуска)
Тбилиси е столицата и най-голям град на Грузия, разположен е в Южен Кавказ, на двата бряга на р. Мкхвари (Кура). Градът има стратегическо местоположение между Европа и Азия и се намира на историческия „Път на коприната”. Разглеждане забележителностите на грузинската столица: храмът Метеки, древната крепост Нарикала, серните бани с тухлени куполи и др. Свободно време. Нощувка.

Ден 3 - Тбилиси -  Мцхета – Гори – Уплисцихе – Тбилиси  (закуска)
Пътуване до древната столица и религиозен център на Грузия – Мцхета, и посещение на историческите забележителности: манастира „Джвари” (Светият кръст), построен през VІ в. на мястото, където света Нино - покровителката на страната, издига дървения си кръст върху основите на съществувал преди това езически храм; катедралата „Светицховели” (Животворен стълб), където е заровен плащът на Христос. И двата храма са под егидата на ЮНЕСКО. Пътуването продължава до Гори, разположен в полите на Кавказ, в сърцето на област Картли, родно място на съветския лидер Сталин. Тук е единственото място в бившия Съветски съюз, където все още стоят издигнати негови статуи. Разглеждане на изсечения в скалите пещерен град  Уплисцихе, разположен по Пътя на коприната. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 4 - Тбилиси - Сигнаги – Греми – Тбилиси  (закуска)
Свободен ден в Тбилиси или по желание –  целодневна екскурзия (с допълнително заплащане) за опознаване на региона Кахети, известен с производството на вино. Пътуване до Сигнаги, който впечатлява с богатата си история и пешеходна разходка из крепостния град (XVIII в.) с добре запазена архитектура.  Обяд в дома на местно семейство, с възможност за дегустация на домашно приготвени храни и вино.  Ще имате възможност за участие и в приготвяне на традиционния кавказки десерт чурчхела. Посещение на крепостта Греми (XVI в.). Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 5 – Тбилиси – Ахпат - Дилижан - езерото Севан  – Ереван  (закуски и обяд) 
Сутринта - преминаване на грузинско-арменската граница при Садахло. Посещение на манастира Ахпат (ЮНЕСКО), с изглед към долината на р. Дебед. През Кавказките планини се достига до курортния град Дилижан, известен като „Малката Швейцария в Армения”. Пътуване до езерото Севан - „синьото око” на Армения, най-голямото в страната и едно от най-големите високопланински езера в света. Сладководното езеро с вулканичен произход е разположено на над 1900 м надморска височина. В Севан се вливат 28 реки и потоци, но извира само една река - Храздан. Кристално чистата му вода сменя цвета си по няколко пъти през деня (от тюркоазено синя, през изумрудено зелена до сива вечерта). Езерото е единственият голям източник на прясна вода в Армения и в цял Кавказ. Севанската скумрия – ишхан (от семейството на сьомгите) е разпространена само в района на езерото.  Пътуване до Ереван. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 6 - Ереван  (закуска)                       
За Ереван се твърди, че е сред европейските столици с най-голям брой паметници. Из целия град са издигнати статуи, изобразяващи арменски национални герои или увековечаващи събития от национална важност. Разглеждане забележителностите на града – площад Република, каскадата Таманян в центъра на града - множество стълби, завършващи с площад; Операта, статуята „Майка Армения” в Парка на победата,  Музеят на арменския геноцид и др. Свободно време. Нощувка.

Ден 7 -  Ереван – Хор Вирап – Ечмиадзин – Гарни – Гегхард – Ереван  (закуска)
Свободен ден в  Ереван или по желание –  целодневна екскурзия до Хор Вирап, Ечмиадзин, Гарни и Гегхард (с  допълнително заплащане). Недалеч от Ереван е разположен манастирският комплекс Хор Вирап, известен с крепостта си и подземния си затвор. Манастирът се намира в долината в сянката на Арарат, с изключителни гледки към митичната планина. Пътуване до Гарни и посещение на езически храм от III в.пр.Хр. – единственият, останал от предхристиянския период, един от най-легендарните символи на древна Армения, служил в миналото за лятна резиденция на арменските царе. Построяването му в чест на Бога на Слънцето бележи началото на цивилизования свят. Следва пътуване към средновековния манастир Гегхард (ЮНЕСКО), разположен източно от Ереван. Манастирът на свещеното копие е първият християнски манастир в арменските земи. Наречен е така заради вярването, че едно от копията, пронизали Исус на кръста, се съхранява в Гегхард. Църквите в манастира са издълбани в скалите и имат изключителна акустика. Връщане в Ереван. Нощувка.

Ден 8 – Ереван – Ечмиадзин – Гюмри – Вардзия (закуска и вечеря)        
Сутринта пътуване до религиозната столица на Армения – Ечмиадзин, резиденция на католикоса (главата на Арменската апостолическа църква). На всеки 7 г. там се провежда ритуал по освещаване на миро,  на който се стичат хиляди вярващи от цял свят, за да видят тази церемония. Разглеждане на катедрала в Ечмиадзин (ЮНЕСКО), издигната на това място през IV в., в зората на приемането на християнската религия. Пред манастира се намира най-голямото количество хачкари в страната, като най-старият датира от IX в. Пътуване до втория най-голям град в Армения – Гюмри и разглеждане на забележителностите. Преминаване на арменско-грузинската граница при Бавра и пътуване до Вардзия. Настаняване и нощувка.

Ден 9 – Вардзия – крепостта Кертвизи - АХалцихЕ  (закуска и вечеря)
Разглеждане на Вардзия – великолепен пещерен град, чийто пещерен комплекс се простира на повече от половин километър и се състои от повече от 3000 пещери. Там има църква, която е изсечена в скалата, а фреските в нея са от XII век. Следва посещение на крепостта Кертвизи. Пътуване до Акалцихе и посещение крепостта Рабат. Настаняване в хотел и нощувка.

Ден 10 - Акалцихе - Боржоми – Гелати – Цхалтубо - Кутаиси  (закуска и вечеря)    
Отпътуване за град Боржоми и посещение на минералния извор. Градът е известен с лековитата си минерална вода. Пътуване до Цхалтубо и посещение на пещерата на Прометей, където могат да се видят сталактити и сталагмити. На път за Кутаиси се разглежда манастирът Гелати (ЮНЕСКО). Настаняване в хотел в Кутаиси и нощувка.

Ден 11 - Кутаиси -  Батуми  (закуска)                                                   
Пътуване до Батуми. Градът често е наричан лятната столица на Грузия заради многото нови хотели и атракции изградени през последните години. Разходка по булевард „Батуми”, построен през 1884 г. и се простира на 6 км по дължината на брега. Около булеварда могат да се видят: Кулата на грузинската азбука, скулптурата Али и Нино - герои от известния едноименен роман на автора Курбан Саид,  Танцуващите фонтани. Посещение на Катедралата, площад „Европа” с астрономическия часовник и статуята Медея, Централният площад – един от най-хубавите в цяла Грузия със своите изящни мозайки, рисунки и витражи. Свободно време. Нощувка.

Ден 12  Батуми
Трансфер до летището за отпътуване.

 
Цена на туристическия пакет
на човек в двойна стая

Хотели 3*
при минимум 8 рах 1 195 щат.дол.
при минимум 6 рах 1 285 щат.дол.
при минимум 4 рах 1 415 щат.дол.
при минимум 2 рах 1 875 щат.дол.
Доплащане за единична стая    260 щат.дол.


 
  • трансфери летище-хотел-летище;
  • транспорт с автомобил / миниван / микробус по програмата (в зависимост от броя на туристите в групата);
  • 11 нощувки, в т.ч. в Тбилиси – 4; в Ереван – 3; във Вардзия – 1; в Акалцихе – 1; в Кутаиси – 1; в Батуми – 1;
  • 11 закуски;
  • 1 обяд;
  • 3 вечери;
  • туристическа програма в Тбилиси;
  • екскурзия до Мцхета;
  • разглеждане на пещерния град Уплисцихе;
  • посещение на манастира Ахпат;
  • фото стоп в Дилижан;
  • спирка на езерото Севан;
  • туристическа програма в Ереван;
  • туристическа програма в Ечмиадзин;
  • туристическа програма в Гюмри;
  • туристическа програма във Вардзия;
  • туристическа програма в Акалцихе;
  • посещение на Боржоми;
  • посещение на манастира Гелати;
  • туристическа програма в Батуми;
  • входни такси на посещавани по програмата обекти;
  • местни екскурзоводи;
  • екскурзоводско обслужване на английски език
  • самолетни билети София-Тбилиси и Батуми-София (полети на Турските авиолинии);
  • мероприятия и допълнителни екскурзии, посещавани по желание (цените са в зависимост от броя на туристите) – целодневна екскурзия до Сигнаги и Греми (с включен обяд) – между 60 $ и 100 $; целодневна екскурзия до Хорвирап, Ечмиадзин, Гарни и Гегхард – между 60 $ и 110 $ (заявяват се и се заплащат при записване, цените подлежат на препотвърждаване);
  • застраховка за времето на пътуването – за лица до 70 г. - 24 лв.; за лица от 71 до 80 г. – 48 лв.
  • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
  • напитки по време на храненията и др.разходи от личен характер.
Примерни хотели по програмата:
 
Град Хотели
Тбилиси "Astoria" 3*
Ереван "Silachi" 3*
Вардзия “Valodia’s cottage”
Ахалцихе “Tiflis” 3*
Кутаиси "Bagrati 1003" 3*
Батуми “Chao” 3*
  • цената на туристическия пакет се заплаща по курс „Продава” на УниКредит Булбанк в деня на плащането;
  • Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 
Условия за записване и плащане
  • внасяне на депозит (капаро) в размер на  50 % от пакетната цена;
  • сключване на договор с Туроператора, 
  • доплащане на останалата част от сумата - не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване.
 
Минимален брой участници, необходим за провеждане на пътуването: 2
 

Необходими документи, паспортни и визови изисквания:
- паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването;
- за деца под 18 г., пътуващи непридружени от родителите си, се изисква нотариално заверено родителско разрешение детето да напусне страната;
- за посещение на страната не се изисква предварително да бъде издадена входна виза.
 

Здравни изисквания:
- за посещаваните по програмата райони няма изисквания за задължителни ваксинации;
- туристи над 70-годишна възраст доплащат за застраховка.
 

Прекратяване на договора:
- отказ от пътуването без неустойка - до 3 работни дни след сключването на Договора, освен ако не е „пътуване в последния момент”.
- при прекратяването на Договора от страна на Потребителя по причини, които не са свързани с неизпълнение от Туроператора на неговите задължения, Потребителят заплаща такса за прекратяване в процент от пълната стойност на туристическия пакет съгласно Договора, както следва:
*между 4-тия работен ден след сключването на Договора до 66-ия работен ден преди датата на отпътуване – 10 %;
*между 65-ия и 46-ия работен ден преди датата на отпътуване –  25 %;
*между 45-ия и 40-ия работен ден преди датата на отпътуване –  50 %;
*между 39-ия и 31-ия работен ден преди датата на отпътуване  – 75 % ;
*между 30-ия работен ден преди датата на отпътуване и деня на отпътуване  – 100 %.
 
Доброволна застраховка „Анулация и прекратяване на пътуване”, покриваща разходите за прекратяване на Договора за туристически пакет от страна на пътуващия – информация за условията на ЗК „Алианц България” за сключване на договор можете да получите от Туроператора.
 
 
Условия на ЗК „Булстрад-Живот” за сключване на договор за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”, покриваща разходите за съдействие в случай на злополука, болест или смърт - информация за условията на ЗК „Булстрад-Живот” за сключване на договор можете да получите от Туроператора.
 
Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на туроператора» № 00088437/13061910000022 със ЗК ”Лев Инс” АД, бул. «Цар Борис III» 136 В, София, тел. 0800 15 333, за покриване отговорността за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите си, вкл. и срещу неплатежоспособност и несъстоятелност.
 
 

Оферта № Е511