ВЕЛИКИЯТ ПЪТ НА КОПРИНАТА - УЗБЕКИСТАН

10 дни / 8 нощувки, Вид транспорт: Самолет Самолет
Цена от: 0 лв.
Дати на отпътуване:

Маршрут: София - Ташкент - Самарканд - Бухара

10 дни / 8 нощувки

Код на програма: E-1095

Дата Цена Резервирай
  • Програма
  • Цената включва
  • Цената не включва
  • Хотели към програмата

ДЕН 1

София - Истанбул - Ургенч (Узбекистан)

Отпътуване от летище София с полет на Турски авиолинии в 21:15ч. за Ургенч през Истанбул.

ДЕН 2

Ургенч - Хива(Узбекистан)

Пристигане на летище Ургенч в 07:10ч. Среща на летището, трансфер до Хива (30 км, около 40 минути). 
Пристигане в Хива, настаняване в хотел Arkanchi 3*и закуска. Следва туристическа програма „Музей под открито небе”. Архитектурният комплекс на Ичан-Кала е мини-град и обиколката ще се проведе пеша. Историята на област Хорезм се корени толкова далеч в древни времена, че малко цивилизации могат да съответстват на възрастта му. Ще видите дворци с богати мозайки, уникални красиви минарета, медресета и джамии като: Мавзолей Пахлавон Махмуд (XVII-XIX), дворец Тош-Ховли (Харем на Хива Хан) (1830-1836), Крепостта Куня-Арк (1868-1888), Минарет Калта-Минор (1855), Медресе Шергази-Хан- (1830-1836) 1720 г.), комплекс Алла-Кули-хан (XIII-XVIII), Кервансарай (XVIII), минаре и джамия Ходжа-Ислям (1908-1910), дворец Ала-Кули-хан (XIX) и др. Обяд в местен ресторант. Продължаване на обиколката из Хива. Вечеря в местен ресторант около 19:00ч.
Нощувка.

ДЕН 3

Хива - Бухара
Закуска в хотела. Отпътуване за Бухара през пустинята Къзълкум в 08:00ч. (около 480 км). Обяд в крайпътно кафене. Пристигане в Бухара в 16:00ч. и настаняване в хотел Omar Khayyam 4* (или подобен).
Посещение на ориенталска чайхана "При Достон". Тук ще получим майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие - плов (оши-софи). Молим всички участници да носят престилки и готварски шапки. Вечеря в чайханата.
Нощувка.

ДЕН 4

Бухара
Закуска в хотела. В 10:00ч. наачало на обиколката в Бухара: Добре дошли в най-древния град на Централна Азия – Бухара, който има 2500-годишна история. Историческите паметници, построени през различни епохи, пазят невероятни истории, които  представляват интерес за всички гости на столицата на древна Согдиана. Програмата включва посещение на следните исторически паметници:
Мавзолей на Саманидите (IX век). Той е един от архитектурните шедьоври на Централна Азия и перла на световната архитектура. Мавзолей на Чашма-Аюб (XIV век). Има легенда за този паметник, свързан с пророка Йов (Аюб), за когото се твърди, че е пътувал като проповедник през земите на Бухара. Комплексът Боло-Хауз е архитектурен ансамбъл, разположен на регистана ( централен площад) на Бухара, състоящ се от джамия, минаре и хауз ( водоем). Крепост Арк IV в. - център на бухарската държавност. Тук са били разположени дворецът на емира, джамии, съкровищница, правителствена служба и затвор.
В 13:00ч. обяд в местен ресторант. Продължаване на обиколката на Бухара: комплекс Калян - Минаре Калян XII век - основният символ на свещена Бухара. Това е символ на силата и мощта на духовенството на страната, както и на Медресето Мир-Араб, единственото действащо медресе в съветската епоха и днес. Посещение на покритите пазари на Бухара, които съществуват от времето на Великия път на коприната - Токи-Заргарон (ред бижутери), Токи-Сарафон (ред килими, национални дрехи), Токи-Телпакифурушон (ред производители на шапки).
В 18:00ч. фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 5

Бухара - Гиждуван - езерото Айдаркул
Закуска в хотела. Разглеждане на Летния дворец на емирите на Бухара Ситорай-Мохи Хоса, както и на мавзолея зиярат на Бахауддин Накшбанди. На обяд отпътуване за Гиждуван (52 км, около 1 час).
Пристигане в Гиждуван. Посещение на керамичната работилница в къщата на майстора по керамика 7-мо поколение Алишер Нарзулаев. Кратка демонстрация на изработката и оцветяването на керамични изделия. Обяд в дома на майстора.
Следобед отпътуване към езерото Айдаркул (180 км, около 2 часа 30 минути)
Пристигане в юртовия лагер към 17:30ч. и настаняване. Вечеря в лагера.
Нощувка.

ДЕН 6

Езерото Айдаркул - Самарканд
Закуска. След закуска почивка, езда на камила, плуване в езерото Айдаркул, запознаване с фауната и флората на езерото. Обяд на брега на езерото Айдаркул.
В 15:00ч. отпътуване за Самарканд (244 км, около 3 часа). Пристигане в Самарканд към 18:00ч., настаняване в хотел Александър 4* ( или подобен).
Вечеря и нощувка.

ДЕН 7

Самарканд
Закуска. Туристическа обиколка на Самарканд - популярна мълва казва: „Самарканд – сайкали руи замин аст...“, което означава, че Самарканд е красотата на лицето на Земята... Добре дошли в Самарканд, който, подобно на Бухара, има повече от 2500-годишна история. Площад Регистан е символ на град Самарканд, който включва медресе Шердар, медресе Тиля-Кари, медресе Улугбек; Медресе Биби-Ханум (медресе, построено в чест на най-обичаната съпруга на Амир Тимур); Мавзолей Гури-Емир (гробницата на великия Тамерлан). Обяд в ресторант. Продължаване на обиколката из Самарканд: Комплексът Шах-и-Зинда (Мемориалът е създаден през 12-14 век сл. Хр. Появата му се свързва с името на Кусам-ибн-Абас, братовчед на пророка Мохамед, и много принцове и принцеси от династията Тимуриди са също погребани тук). Обсерватория Улугбек (една от най-старите и значими обсерватории в Централна Азия, построена през 1424-1428 г. от внука на Амир Тимур (Тамерлан) Улугбек на хълма Кукхак. 
В 18:00ч. посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мкроси, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 8

Самарканд - Ташкент(с високоскоростен влак)
Закуска. Посещение на ориенталския базар на Сиаб за закупуване на сувенири, подаръци, зеленчуци, плодове и сушени плодове. Посещение на работилница за копринена хартия от 10 век в с. Конигил.
Обяд в националния дом в Конигил. Трансфер до жп гарата в Самарканд. 
В 17:28ч. отпътуване за Ташкент с високоскоростен влак Афросиаб. Пристигане в Ташкент в 19:44 ч., среща на жп гарата, трансфер до хотел Hampton by Hilton 4* и настаняване.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 9

Ташкент
Закуска. Туристическа обиколка на Ташкент: Комплексът Хазрати-Имам, където се съхранява Коранът на Усман - най-старият ръкопис на Корана, оцелял до наши дни, оцветен, както се смята, с кръвта на третия халиф - Усман; площад Амир Тимур, Исторически музей на Тимурид; Музей на приложните изкуства. Обяд в ресторант. Продължаване на обиколката в Ташкент: Площад на Независимостта, Комплекс за памет на жертвите на репресиите, Паметник на храбростта, Театрален площад.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 10

Ташкент- София (през Истанбул)
Ранна закуска в 6:30ч. В 07:00ч. Трансфер до Международното летище Ташкент. Отпътуване за София с полет на Турски авиолинии през Истанбул в 09:05ч.
Пристигане на летище София в 14:35ч.

ПАКЕТНИ ЦЕНИ
16.10 - 25.10.2022 г.

Турист в двойна или тройна стая Турист в единична стая Дете до 10.99 г на доп. легло
3 599 лв 3 399 лв. 3 989 лв 3 789 лв. 3 396 лв 3 196 лв.
  • самолетни билети с включени летищни такси, чекиран багаж 40 кг и ръчен багаж 7 кг
  • 1 нощувка със закуска в хотел Arkanchi 4* (или подобен)  в Хива + ранно настаняване
  • 2 нощувки със закуски в хотел Omar Khayyam 4* ( или подобен) в Бухара
  • 1 нощувка със закуска в Юртов лагер в Айдаркул
  • 2 нощувки със закуски в хотел Александър 4* ( или подобен) в Самарканд
  • 2 нощувки в хотел Hampton by Hilton 4* ( или подобен) в Ташкент
  • 1 допълнителна закуска при пристигане в Хива
  • обяд в юртовия лагер
  • всички вечери
  • транспорт с комфортен автобус по маршрута
  • туристически обиколки на Хива, Бухара, Самарканд и Ташкент с местен екскурзовод
  •  фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги в Бухара
  • майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие – плов
  • посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мкроси в Самарканд
  • посещение на работилница за копринена хартия от 10 век 
  • ЖП билети за високоскоростен влак по маршрута Самарканд - Ташкент (ден 7)
  • входни такси за историческите паметници по програмата
  • екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод
  • опитен водач от Туроператора
  • обядите не са включени(заплащат се на място) -  около 80 $ на турист
  • заплащане за фото и видео заснемане в исторически паметници
  • допълнителни услуги, които не са посочени в програмата
  • бакшиши
  • застраховка Отмяна на пътуване
  • Arkanchi Hotel 4* - архитектурен резерват Ичан Кала в Хива

  • Omar Khayyam 4* - Бухара

  • Юртов лагер - езерото Айдаркул

  • Alexander Hotel 4* - Самарканд

  • Hampton by Hilton 4* - Ташкент


Оферта № Е1095