Мардин – кехлибарената долина на Месопотамия

6 дни / 4 нощувки, Вид транспорт: Самолет Самолет
Цена от: 1780 лв.
Дати на отпътуване: 05.04.2022, 17.05.2022

6 дни / 4 нощувки

Код на програма: E-1062

Дата Цена Резервирай
05.04.2022 1780 лв. резервация
17.05.2022 1780 лв. резервация
 • Програма
Дати:
24.09.2021 – 29.09.2021 – 810 евро
08.10.2021 – 13.10.2021 – 810 евро
 
ПРОГРАМА
ДЕН 1: София - Мардин
Среща на летище София и полет за Мардин /с прекачване в Истанбул/. Пристигане на летището в Мардин. Трансфер и настаняване в хотел.
Свободно време за вечерна разходка из старите улици Мардин.
Нощувка.
 
ДЕН 2: Мардин
Закуска. Предстои ни незабраавим ден в града. Безпримерно красив сред кехлибарените цветове на Северна Месопотамия, често го наричат перлата на Югоизточна Турция. Дали заради красивата му архитектура смесица от различни ориенталски стилове, дали заради древната си история, дали заради зашеметяващата си кухня, вярвам, че ще ви плени завинаги. Една древна земя пълна с история между библейските реки Тигър и Ефрат, където са открити най-старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци и византийци и далеч по-късно се заселват арабите и турците. От незапомнени времена в Мардин живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и неслучайно градът е известен като "турския Йерусалим". Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже че целият град представлява един музей на открито. Когато се разхождаме по улиците на стария град, изгубваме представа за всякакво време. Ще видим замъка на Мардин, който красиво се извисява над града. На централните му порти и до днес могат да се видят двата лъва, като един от символите на града. Обиколката ни ще започне с манастира Дейрулзафаран, известен още като Шафрански манастир, заради шафрана, който расте около манастира. Тук се съхранява и първата печатна преса в Турция, подарена от кралица Виктория и епископска носилка носена от два коня.
Ще посетим чаршиите Деллаллар, Казанджълар, Марангозлар, Хасан Аммар, Сокулбакар и Бабъссор, където все още се шият самари и където майстори медникари продължават да изработват на ръка медни съдове, сувенири и други предмети. Ще посетим също построената през 12-ти век джамия Улу Джами, медресето Зинджирийе, джамиите Лютфийе, Шехидийе и църквите Четиредесет мъченици и Кърклар намираща се в центъра на града и построена през 596 година в чест на мъченика Мар Бехнан и сестра му Сара. Ще се докоснем до изсеченото от камък мендресе Касимие - изключителен шедьовър за времето си.

Следващата ни спирка е мендресето Zinciriye, известно още като "Султан Иса". Построено е от Мелик Салих - последния султан управлявал Мардин. Това е една от най-красивите сгради в града със своите нарязани куполи. Сградата се състой от джамия и гробница.
Ще се отправим към околностите на Мардин, където се намират акведуктите Дара, известни под името Крепостта Дара и Хасанкейф.

Нощувка.
 
ДЕН 3: Планината Немрут
Закуска. Този ден ще тръгнем рано за да посетим свещената планина Немрут. Тук се намира едно малко известно и наистина загадъчно човешко творение - гробницата на владетеля Антиох I от Комагена. По майчина линия той бил потомък на Александър Македонски, а от страна на баща си произлизал от персите и пренадлежал към династията на Ахменидите. Царят на Комагена Антиох I Теос, който управлява между 69 и 36 г. пр.н.е., построил своята петдесетметрова мраморна гробница. Пред нея били поставени 5 огромни статуи високи от по 9 метра всяка - 4 на на гръцки и персийски богове, петата на самия Антиох, всички издялани от 5 тонни каменни блокове. Това показва, че самия Антиох се е смятал за бог. Главите на статуите са били отстранени от телата и разпръснати из местността.
Връщане в Мардин.
Нощувка.
 
ДЕН 4: Дара - Мидят
Закуска. Отправяме се към руините Дара или "мъртвия град". Така наричат едно от най-изумутелните човешки творения на Югоизточна Турция. Скалният град често бива сравняван с Петра в Йордания. Известен факт е, че името Дара идва в чест на персийския владетел Дарии. Най-запазената забележителност на града е скалният некропол, в който са положени костите на 30 000 души. Поразяващо впечатление прави фасадата на църквата и изобразената на нея Богородица с Младенеца. Свободно време за разгледане на комплекса.
Продължаваме към Мидят, наричан често "град на пещерите".  Много различни империи са управлявали този страрирен град, които са определели облика му днес. От тук са минали асирийци, армейци, арменци, перси, римляни и османци. Ще отидем до старата сирийска църква и ще разгледаме стария конак.
Връщане в Мардин.

Нощувка.
 
ДЕН 5: Мардин - София
Закуска. Свободно време за шопинг. Трансфер до летището и полет за България /с прекачване в Истанбул/.
 
ДЕН 6: София
Пристигане на летище София.
 
Застраховка "Отмяна на пътуване":
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване". Полицата покрива разходите за анулиране на пътуването, за прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови близки, съкращаване от работа, изпускане на полет и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора. Взима се предвид и възрастта на пътуващия. Стойността на застраховката е между 2% и 5% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
 
В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:
 •     Полети София - Истанбул - Мардин - Истанбул - София
 •     Летищни такси
 •     20 кг. чекиран багаж
 •     Ръчен багаж с размер 55x40x23 см /до 8 кг./
 •     4 нощувки със закуска в хотел Maridin 4*
 •     Застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина"
 •     Всички трансфери по програмата
 •     Водач на български език
 
В ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ:
 •     Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 •     Градска такса - 50 TRY за целия престой /около 10 лв./
 •     Бакшиши
 •     Застраховка "Отмяна на пътуване"
 
ДАТИ И ЦЕНИ:
Дата Хотел Цена на човек в двойна стая Цена на човек в единична стая
24.09.2021 - 29.09.2021 Maridin Hotel 4* 810 евро 870 евро
08.10.2021 - 13.10.2021 Maridin Hotel 4* 810 евро 870 евро
 
 ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИЯ:
 • При лоши метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства програмата може да претърпи промяна в реда на провеждане!
 • Няма задължителни имунизации и други здравни изисквания.

Оферта № Е1062

Ваучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации