ЗАГАДКИТЕ НА БОСНА, ДРЕВНИТЕ ПИРАМИДИ И ГРАДОВЕТЕ НА КУСТУРИЦА

4 дни / 3 нощувки, Вид транспорт: Автобус Автобус
Цена от: 0 лв.
Дати на отпътуване:

Маршрут: София- Дървенград - Каменград - Сараево -Босненски пирамиди – Травник- Благай- Мостар - Тузла - София

4 дни / 3 нощувки

Код на програма: E-974

Дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
Дървенград - Каменград - Сараево -Босненски пирамиди – Травник- Благай- Мостар - Тузла
 
4 дни / 3 нощувки


1 ДЕНСофия – Дървенград –Андричград - Сараево  / 585 km / 
Отпътуване от София в 05:30 часа от паркинга на НС „Васил Левски“ по маршрут София – Ниш – Сараево. Пристигане в Дървенград и разглеждане на етно-селището на Емир Кустурица, разположено на хълма „Мечавник”. Отпътуване за Сараево.  По пътя спирка във Вишеград за посещения на втория град на Кустурица – Каменград /Андричград/Вишеград e градът, който писателят Иво Андрич описва в романа си „Мостът на Дрина” и където се намира прочутият стар мост. Посещение на второто етно-селище на Емир Костурица – Каменград. Разходка по главната улица и площада, където се намират китни магазинчета за сувенири, бижута, галерия, пекарна, пицария, кафене, бирария и кино. Пристигане в Сараево. Настаняване в хотел. Нощувка.

 
2 ДЕНСараево- Босненски пирамиди – Травник /190 км/
Закуска. Отпътуване за Босненските пирамиди, за които се предполага, че са най-древните и най-големите откривани досега пирамиди в света, възникнали преди около 25 000 години. Босненските пирамиди се намират край градчето Високо и са откритие на археолога Семир Османагич. Той твърди, че това са най-древните и най-големите пирамиди, откривани досега. Според версията на Османагич босненските пирамиди са откритие, което ще промени изцяло древната история. Тяхната възраст е около 25 000 години и са първите пирамиди, открити в Европа. В района е обособен комплекс от няколко различни по големина пирамидални структури. Най-голямата от тях е така наречената Пирамида на Слънцето - висока 220 метра (50 метра по-високо от Хеопсовата). Съществуват предположенил, че тези хълмове са изкуствено издигнати. След разкопките се вижда, че под слоевете почва има големи плочи, споени от древен цимент. Открита е и система от подземни тунели в близост до пирамидите. Ориентацията на пирамидите е северна и е много точна. Османагич твърди, че те са древна система от енергийни генератори, които и досега излъчват мощна енергия. На върха на пирамидата на слънцето е установен енергиен лъч с честота 28 кHz и радиус 4,5 метра. Установен е и ултразвуков лъч с радиус 10 метра и честота 30 кHz. Започнати са медицински изследвания, които да определят ефекта на пирамидите върху човешката аура. Първоначалните данни показват,че емоционалното състояние на хората е силно повишено, когато се намират в пирамидата. Това се дължи на намаляването на отрицателните йони, които се срещат в атмосферата. Босненската пирамида на Луната е е висока 190 метра и е втората по големина в босненската долина на пирамидите. Заедно с пирамидите на Слънцето и Дракона те образуват перфектен равностранен триъгълник. Останалите пирамиди са „Храмът на Майката Земя/Кръстач/ и Пирамидата на Любовта /Чемерац/.
Продължаваме към Травник най-добре запазеният крепостен град в Босна. Разположен на река Ласва, града успешно съчетава своето минало като столица и крепост на някогашните везири на този стар османски подрайон и съвременни спортове и приключения. Голям набор от традиционни сгради и паметници в източен стил, две османски кули с часовников механизъм (уникални в цялата страна) и красивото сърце от стария град от 15-ти век. Местоположението му в близост до по ски-курорта Власич, който сега е един от най-известните ски-курорти в Босна и Херцеговина, обуславя неговото днешно развитие. В Травник е родното място на Иво Андрич. Връщане в Сараево. Късния след обяд - туристическа програма в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина. Разглеждане на града: стария град, Султанската джамия, пазара „Башчаршия“, Националната библиотека и Латинския мост, където на 28 юни 1914 г. Гаврило Принцип убива австрийския престолонаследник ерцхерцог Франц Фердинанд и неговата съпруга ерцхерцогиня София. Свободно време за вечеря. Нощувка.


3 ДЕНСараево –Благай- Мостар – Сараево / 280 km /
Закуска. Отпътуване за Благай- малко, но истински омагьосващо населено място в Босна. Благай се намира в дълбините на пресечено ждрело на Мостарския басейн, точно на мястото, където извира река Буна от подземните дълбини. Реката извира направо от скалите и е с един от най-големите извори в Европа. А точно под отвесните скали до извора се намира и Дервишкия манастир, който е главната атракция Благай. Манастирът е основан през XVIти век от дервиши от ордена „бекташи“. Дервишката къща сега е под ръководството на ордена Накшибенди.  Но това не е всичко, което градът може да предложи. На хълма срещу Текето се намира и Благайския замък, принадлежал през 15 век на местния крал Стефан Косача. Замъкът е бил един от най-големите в региона, а до днес са запазени само външните му стени. До него се стига по „козя пътечка“, доста стръмна, някъде от Благай. Освен елегантните османски имения, заедно с поредица от очарователни сводести мостове във византийски стил, старите къщи с дървени тераси и уютни стаи придават на мястото магична атмосфера. Отпътуване за Мостар. Разглеждане на старата ориенталска част на града със световно-известния каменен мост, датиращ от XVI век и включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Градът е  прочут със своите автентични турски къщи, пъстроцветните пазари с традиционни занаятчийски изделия и със Стария мост над река Неретва – символ на мира и съжителството на различни културни и религиозни общности. Посещение на джамията Караджоз Бей, Католическата църква Дева Мария и часовниковата кула. Свободно време за разходка и обяд.  Завръщане в хотела в Сараево. Нощувка.


4 ДЕНСараево –Тузла - София  / 715 km / 
Закуска. 07:30 - отпътуване за Тузла. Градът е 3-ти по население в страната след Сараево и Баня Лука. Името идва от турски език, в превод „tuzu“ значи „сол “.  Пътуващите могат да се разходят в чист и добре подържан стар град, който се допълва от стръмни минарета и облицовани с камъни площади, както и слънчеви бани на брега на три интересни солени езера остатък от древното Панонско море. Тузла е един от най-малко засегнатите градове от времето на войната през 1995 год., която срина почти 70 % от Босна. Маршрута продължава през граничните пунктове Рача и Сремска Рача – Сремска Митровицаи по магистралата Белград – Ниш до ГКПП Калотина пристигане в София късно вечерта.


ВАЖНО!
 • Пакетните цени са окончателни и  не се предвиждат промени на цените по тази програма.
 • Настаняването в автобуса се извършва по реда на записване на туристите. Изключение се прави само за допълнително заплатени гарантирани първи седалки.
 • Пътуването не е подходящо за лица с увреждания и ограничена подвижност.
 • В програмата са предвидени посещение на места с изкачване пешоходно на места с наклон, ходене по хлъзгави и по-трудни терени, места с висока влажност, тунели и други, които не са подходящи за всеки турист.
 • Необходимо е да подсигурите удобно облекло и най-вече подходящи за такива условия обувки.
 
 
Валутни курсове:

1 лв. = 1 босненска конвертируема марка (BAМ)
1 евро = 2 босненски конвертируеми марки (BAМ)
 
Минимален брой записани туристи: 35 човека
 
Начин на плащане: Заплащане в брой или по банков път:
Авансово плащане – 50 лева от  пакетната цена при записване. Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 3 работни дни след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана. Доплащане – до 14 дни преди датата на отпътуване.
Необходими документи: лична карта или международен паспорт; за деца под 18 г., които не пътуват с двамата  родители–нотариално заверена  декларация от тях (оригинал и ксеро копие). Няма  допълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страната. Пакетните цени са окончателни и  не се предвиждат промени на цените по тази програма.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които по някакви причини им е отказан достъпа до страните по маршрута, поради забрана за напускане на страната, невалидни или липсващи документи или други независещи от него причини. Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“  ЗД „Евроинс“ и номерът на застрахователната полица е: 03700100002932/16.09.2020 год.
ЗД "Евроинс" АД - Централно управление:  гр. София 1592, бул. "Христофор Колумб" №43, тел.: 0700 17 241, факс: 02/4895 526, e-mail: office@euroins.bg

 


 
 
 


 
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 
 • Транспорт с лицензиран автобус за пътуване в чужбина;
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* в Сараево;
 • Посещение на Дървен град и Андрич град – градовете на Кустурица;
 • Туристическа програма в Сараево;
 • Посещение на босненските пирамиди;
 • Посещение и туристическа програма в Травник;
 • Туристическа програма в Мостар;
 • Туристическа програма в Благай;
 • Посещение на град Тузла;
 • Гранични, магистрални и винетни такси;
 • Медицинска застраховка с Асистанс с покритие 5000 евро и покритие за Ковид-19 на ЗК „Евроинс“;
 • Водач от агенцията и екскурзоводско обслужване.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 
 • Разходи от личен характер;
 • Входните такси на посещаваните обекти;
 • PCR – тестове /ако се изискват такива към момента на пътуванията/, агенцията предоставя талони за намаление на цената;
 • Доплащане на медицинска застраховка за лица над 64 год. – 6 лева;
 • Доплащане за гарантирано настаняване на първите 3 реда седалки – 30 лева на човек;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие за Ковид-19 /препоръчва се в настоящата обстановка/Подробна информация може да предоставим в агенцията.
 
 
Ориентировъчни входни такси на посещаваните обекти:
Агенцията не носи отговорност за евентуалната им промяна от местните власти.
 
 • Входна такса в Дървен град – 350 динара /около 3 евро;
 • Разходка с лодка по река Дрина - около 5 евро;
 • Входни такси за музейните обекти в Сараево -Бруса безистен, Деспича къща, еврейския музей - по 3 ВАМ на обект;
 • Джамията на Коски Мехмед паша в Мостар- 5 ВАМ;
 • Родната къща на Иво Андрич – 3 ВАМ;
 • Входна такса тунелите Босненски пирамиди - 20 БМ / 10 евро;
 • Входна такса на музея при Босненските пирамиди - 2 БМ / 1 евро;
 • Дервишкото теке в Благай - 5 босненски марки (или 3 евро)

Оферта № Е974

Ваучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации