Екскурзия Нова година с дъх на пролет – за празника НОРУЗ в ИРАН

16 дни / 15 нощувки, Вид транспорт: Самолет Самолет
Цена от: 3115 лв.
Дати на отпътуване: 10.03.2019

Маршрут: Техеран, Кашан, Абианех, Исфахан, Язд, Пасаргад, Накш-е Рустам, Персеполис, Шираз, Бишапур, Ахваз, Чога Занбил, Керманшах, Таг-е Бостан, Бисотун, Хамедан, Сенендедж, пещерата Катале Хор, Солтание, Кандован, Табриз, Джулфа

16 дни / 15 нощувки

Код на програма: E-415

Дата Цена Резервирай
10.03.2019 3115 лв. резервация
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Допълнителна информация
Ден 1, 10 март 2019 г. - Техеран                                                                                     
Пристигане в Техеран рано сутринта. Трансфер, настаняване в хотел и нощувка. Техеран, столицата на Иран, се намира в подножието на планинската верига Елбрус. Следобед започва разглеждане на забележителностите на града - Музеят на стъклото и керамиката, Дворецът Голестан (Дворецът на розите – построен е в началото на XIX в. като резиденция на Каджарските владетели, смята се за най-старата постройка в Техеран, а от 2005 г. е в Списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО), Шахската съкровищница (при възможност). Нощувка.

 
Ден 2, 11 март 2019 г. - Техеран                                                                                    
Разглеждането на иранската столица продължава с посещение в Археологическия музей, в който са изложени множество ценни предмети, открити при разкопките на различни места – глинени съдове, статуетки, предмети от камък и бронз, гривни, огърлици, печати, съдове, вази, инструменти, орнаменти, чаши, капители, мозайки, керамика, гоблени, килими, брокат и миниатюри, корани. Посещение на двореца Ниаваран, квартал Дарбанд и др. Свободно време. Нощувка.

 
Ден 3, 12 март 2019 г. - Техеран - Кашан – АбианеХ – Исфахан                    
Отпътуване за Кашан, известен със своите килими, кадифе, гледжосани съдове и керамика. Посещение на традиционни исторически къщи, построени от богати търговци - на фамилиите Боруджерди и Табатабая. Разходка из прочутата градина Фин – завършена е през 1590 г. и е най-старата оцеляла градина в Иран, част от Персийските градини (ЮНЕСКО). Отпътуване и разходка из тесните улички на Абианех - едно от най-старите селища в Иран. Разположено на северозападния склон на планината Каркас, това красиво историческо селище с кирпичени къщи с червеникав оттенък е съхранило традициите и културата на зороастрийците (древно религиозно малцинство, което съществува от VI в. пр.н.е.). Пътуването продължава към Исфахан. Настаняване в хотел и нощувка.

 
Ден 4, 13 март 2019 г. - Исфахан
Исфахан е третият по големина град в Иран, столица на Персийската империя по времето на династията на Савафидите между ХVІ в. и ХVІІІ в. Разположен е на десния бряг на р. Заянде, която се пресича от 3 моста. Намира се в абсолютния географски център на страната, в средата на Иранското плато на място, където се пресичат важни търговски пътища, свързващи някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. Исфахан e шедьовърът на Иран, един от най-прекрасните ислямски градове, с 25-вековна история, с множество стари градини и някои от най-важните забележителности в Иран. От всички градове на Иран Исфахан е може би най-богатият на исторически и археологически ценности, поради което е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разглеждане забележителностите на Исфахан, скъпоценният камък на древна Персия и един от най-красивите градове в ислямския свят историческите каменни мостове над р. Заянде, Петъчната джамия, дворецът Чехел Сутун (ЮНЕСКО) с 20 поддържащи колони, които изглеждат двойно повече, когато се отразяват във водите на езерото пред сградата, площадът Нагш-е Джахан (Имамски площад), където са разположени Шахската джамия, 6-етажният дворец Али Капу, джамията Шейх Лотфолах, Големият базар - най-известният в Иран. Свободно време. Нощувка.

 
Ден 5, 14 март 2019 г. - Исфахан - Язд                                                                      
Отпътуване за Язд – най-запазеният, все още жив, древен град и духовна столица на зороастризма (религия, която учи човек да бъде полезен за обществото, честен и преди всичко - добър към другите, а мотото на вярата е: „Добри мисли, добри думи, добри постъпки”). Тук се намира най-голямата зороастрийска общност в страната. Градът винаги е бил тъкачески център и е бил прочут с копринените платове още преди Марко Поло да го посети по Пътя на коприната през XIII в. Язд е прочут и със своите бадгири (вятърни кули), които са построени така, че да улавят дори най-слабия повей на вятъра и го отвеждат за охлаждане на къщата. Разходка из Стария град, който според ЮНЕСКО, е един от най-древните в света - посещение на храма на зороастрийците Атешкаде, Кулите на мълчанието, Петъчната джамия (ХІV в.) и др. Настаняване в хотел. Нощувка.

 
Ден 6, 15 март 2019 г. - Язд – Пасаргад – Накш-е Рустам – Персеполис – Шираз                                                                                                                   
Отпътуване от град Язд. Спирка за снимки в Пасаргад (ЮНЕСКО), древната столица на Кир Велики, надмината по великолепие само от Персеполис. Там е гробницата на цар Кир Велики, виждат се и руините на трите Ахеменидски дворци – входният, за аудиенции и личният на Кир. Спирка за снимки на Накш-е Ростам - в издълбани в скалата четири каменни свода са гробниците на персийските царе Артаксеркс І, Ксеркс, Дарий Велики и Дарий ІІ. Отпътуване за Персеполис  (ЮНЕСКО) – последната столица на древната Персийска империя, построена преди 2500 г. от Дарий Велики и разрушена от Александър Велики. Останките само загатват за разкоша на древната царска резиденция. Тук са най-големите дворцови развалини (с площ 135 хил. кв. м), намирани някога в страни, описани в Библията. Пристигане в Шираз, настаняване в хотел и  нощувка.

 
Ден 7, 16 март 2019 г. - Шираз       
Шираз, наричан градът на поетите и виното, с красиви градини с рози и портокалови дръвчета, е считан за люлка на персийската култура. Разглеждане забележителностите на града - гробницата на един от най-известните персийски поети - Хафез, живописната ботаническа градина “Ерам”, джамията Насир-ол–Молк, крепостта на Карим хан (ХVІІІ в.) и др. Свободно време в базара Вакил, построен от Карим хан и считан за един от най-красивите в страната. Нощувка.

 
Ден 8, 17 март 2019 г. - Шираз – Бишапур – Ахваз                                            
Отпътуване за Ахваз. По пътя - спирка и разглеждане на останките на двореца Шапур и барелефите от сасанидския период. Пристигане в Ахваз. Настаняване в хотел. Нощувка.

 
Ден 9, 18 март 2019 г. - Ахваз – Чога Занбил – Шуш - Керманшах          
Отпътуване за Чога Занбил, където е най-добре запазеният в света зикурат (вид древен шумерски храм, строен около 5000 г. пр.н.е., с форма на масивна стъпаловидна пирамида, чиито стъпала са отделни етажи или тераси, а на върха се изгражда храм) от древната държава Елам - храмът на Иншушинак, върховен бог на древната цивилизация Елам (руините на храма са включени в Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО). Отпътуване до мястото на една от най-старите цивилизации в Близкия Изток (датираща от 5000 г. пр.н.е.) - древната персийска столица Суза, наречена днес Шуш. Градът е зимна резиденция на Дарий І. Пътуване до Керманшах, най-големият град на Западен Иран. Настаняване в хотел  и нощувка.

 
Ден 10, 19 март 2019 г. - Керманшах – Таг-е Бостан - Бисотун – Хамадан                                                             
Отпътуване за историческия комплекс Таг-е Бостан, който е сред най-важните останки от управлението на династията на Сасанидите. Тук могат да се видят надпис от Ардашир ІІ, две каменни тераси с гравюри от коронясването на Шапур III, ловни сцени и барелефи. Пътуване до Бисотун и посещение на известния персийски скален надпис на Дарий І (ЮНЕСКО). Издълбан е на Бехистунската (Бисотунската) скала на височина 152 м (на територията на някогашна Мидия, около днешния град Керманшах) и илюстрира най-добре първоначалния период от управлението на персийския владетел Дарий I. Над надписа има барелеф, на който е изобразен Дарий на трон, пред него са наредени владетелите, които е победил. Надписът е изсечен на три езика: еламски, вавилонски и древноперсийски. Прочутиятперсийски скален надпис” на Дарий I, на която е показана трудната му победа над разбунтували се принцове, е включен през 2006 г. в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Пътуване до Хамадан, известен с персийските си килими, както и с красивите ръчно изработени кожени, глинени и керамични изделия. Разглеждане забележителностите на града – Мавзолеят на Авицена (един от най-известните персийски философи и лекари от Средните векове, смятан от мнозина за баща на съвременната медицина), Мавзолеят на Естер и Мордехай и др. Нощувка.


Ден 11, 20 март 2019 г. - Хамадан – Сенендедж                                 
Посещение на хълмовете Екбатан. Отпътуване за Сенендедж, настаняване в хотел. Празнична Новогодишна вечеря в дом на местни жители. На този ден, последната сряда на старата година, иранците празнуват „Чахаршанбе Сури“ – всички пеят и танцуват и прескачат запалените огньове, изричайки думите: „Сорхи-е то аз ман, Зарди-е ман аз то!“ („Дай ми твоя красив червен цвят и си вземи обратно жълтия!“, което има следният смисъл: Аз ще ти дам моя жълт цвят (знак за болест), а ти ще ми дадеш твоя огненочервен цвят (знак за здравето). Това е ритуал за пречистване, който се нарича „Сури“ сам по себе си означава червено и огнено). Нощувка.

 
Ден 12, 21 март 2019 г. - Сенендедж               
Норуз (на персийски означава „нов ден“ или „ново начало“) е най-големият празник на годината за иранците, първият ден от пролетта и началото на новата година в традиционния ирански календар. Отбелязва се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено е на 21 март. Традицията за празнуването на персийската Нова година в продължение на най-малко 3000 години е дълбоко вкоренена в ритуалите и обичаите на иранците от тяхната древна религия – зороастризма. Това, което прави Норуз уникален е, че е единственият празник, който се почита от различни религиозни общности в различни страни. Краят на честването на Норуз се поставя с традицията Сизде бедар – на този ден всички членове на семейството излизат в парковете, които в Иран са дори по-красиви от тези в Европа. Хората си организират пикници, с което слагат и края на студения сезон и посрещат Новата година с надеждата за ново начало.
Норуз пожелания: Норуз Мобарак“ - „Честита Нова Година“, „Ейде Шома Мобарак“ - „Честита Нова Година и на вас“, „Норуз Пируз“ - „Желая ти успешна Нова Година“, „Сад Саал бех азин Саал-ха“ - „Желая ви още 100 по-добри години“. Специалната програма за този ден е изненада от домакините. Свободно време. Нощувка.

 
Ден 13, 22 март 2019 г. - Сенендедж – пещерата катале хор - СОЛТАНИЕ - ЗАНДЖАН            
На път към Солмание се посещава една от най-красивите в света пещери, най-голямата и дълга в Иран – Катале Хор. В Солтание се посещава един от паметниците на персийската архитектура от XIV в. и символ на ислямската архитектура и изкуство в иранската история – Мавзолеят на Олджейту (ЮНЕСКО). Осмоъгълната сграда е с най-старият двоен купол в Иран, покрит с тюркоазено-син фаянс. Отпътуване към Занджан. Нощувка.

 
Ден 14, 23 март 2019 г. - ЗАНДЖАН  - кандован - Табриз                                                                                  
На път за Табриз се посещава древното каменно селище Кандован, където местните живеят в скални къщи и често е сравнявано с областта Кападокия (Турция). Пристигане в Табриз. Нощувка.

 
Ден 15, 24 март 2019 г. - Табриз                                                                                  
Благодарение на вековните търговски връзки Изток-Запад и местоположението си, Табриз е един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната и място за културен обмен от древността. Разглеждане забележителностите на града: Синята джамия (Масджит-и-Кабуд), с плочки в тюркоазен цвят, се счита за най-красивото здание в града; Музеят на провинция Азербайджан с антропологични, археологични и исторически сбирки; Джамията Али Шах - най-голямата ислямска сграда в Иран (стените й са високи 26 м и дебели 10 м!), за чието завършване през XIV в. са били нужни 20 год. Историческият пазарен комплекс (ЮНЕСКО), един от най-важните търговски центрове по Пътя на коприната, е един от най-старите базари в Близкия изток и най-големият покрит пазар в света. В продължение на векове безкрайният лабиринт от архитектурни чудеса, съчетан с пъстро очарование от традиционни стоки и аромати на ориенталски подправки, привлича хиляди посетители. Много световни изследователи и писатели в историята (сред които Марко Поло, Якут ал-Хамауи и Жан Шардин) са възхвалявали пазара на Табриз като забележителна част от приключенията си. Пътуване до пограничния грас Джулфа на р. Аракс и посещение на разположения в сърцето на планината манастир „Свети Стефан”, чиито типично арменските конични покриви се виждат отдалече. Връщане в Табриз. Късно вечерта трансфер до летището за полети до София (през Истанбул).

 
Ден 16, 25 март 2019 г. - ОТПЪТУВАНЕ от ТАБРИЗ
Полет от Табриз за Истанбул в 04:10 ч. 
Цена на туристическия пакет
 
При записване
до  15 ноември  2018 г. вкл. - от
При записване
след 15 ноември 2018 г. - от
На човек в двойна стая 3 115 лв. 3 265 лв.
На човек в единична стая 3 995 лв. 4 145 лв.
 
 • трансфери летище-хотел-летище;
 • транспорт с туристически автобус/микробус в Иран (в зависимост от броя на туристите в групата);
 • 15 нощувки в двойна стая в хотели 3-4*, в т.ч. в Техеран – 3; Исфахан – 2; Язд – 1; Шираз – 2; Ахваз – 1; Керманшах – 1; Хамедан – 1; Сенендедж – 2; Занджан – 1; Табриз – 1;
 • 15 закуски;
 • туристическа програма в Техеран;
 • туристическа програма в Кашан;
 • туристическа програма в Абианех;
 • туристическа програма в Исфахан;
 • туристическа програма в Язд;
 • фотостоп в Пасаргад;
 • фотостоп в Нагш-е Рустам;
 • туристическа програма в Персеполис;
 • туристическа програма в Шираз;
 • спирка в Бишапур;
 • туристическа програма в Чога Занбил;
 • посещение на историческия комплекс Так-е Бостан;
 • туристическа програма в Бисотун;
 • туристическа програма в Хамедан;
 • туристическа програма в Сенендедж;
 • посещение на пещерата Катале Хор;
 • туристическа програма в Солтание;
 • посещение на каменното селище Кандован;
 • туристическа програма в Табриз;
 • туристическа програма в пограничния град Джулфа;
 • входни такси на посещавани по програмата обекти;
 • местни екскурзоводи;
 • водач от туристическата агенция;
 • екскурзоводско обслужване с превод на български език
 • самолетни билети София-Техеран и Табриз-София (полети на Турските авиолинии) – от 460 €;
 • консулска такса за виза (75 €) и такса за обработка и подаване на документите за виза (50 лв.) - заплащат се при записване;
 • застраховка за времето на пътуването – за лица до 70 г. - 32 лв.; за лица от 71 до 80 г. – 53 лв.
 • мероприятия и допълнителни екскурзии, посещавани по желание;
 • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
 • напитки по време на храненията и др.разходи от личен характер.
Условия за записване и плащане
 • внасяне на депозит (капаро) в размер на 1800 лв.;
 • сключване на договор с Туроператора, 
 • доплащане на останалата част от сумата - не по-късно от 20 януари 2019 г.
 
Минимален брой участници, необходим за провеждане на групово пътуване с водач: 12
 
Краен срок за уведомяване при недостатъчен брой туристи за осъществяване на групово пътуване20 дни преди началото
 
Необходими документи, паспортни и визови изисквания:
- паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването;
- за деца под 18 г., пътуващи непридружени от родителите си, се изисква нотариално заверено родителско разрешение детето да напусне страната;
- за посещение на страната се изисква предварително да бъде издадена входна виза; необходимо е представянето на 3 снимки и попълнен формуляр; в паспорта Ви не трябва да има израелски печати;
- Туроператорът не поема отговорност при отказ за издаване на виза от страна на посолството на страната; при отказ на виза таксите за услугата и цената на визата не се възстановяват.

 
Допълнителна информация:
 • цената на пътуването е при група от минимум 20 туристи. В случай, че групата е с по-малък брой се налага доплащане, дължимо от всеки турист;
 • местата в автобуса/микробуса се определят при внасяне на пълната сума за пътуването;
 • Пътуването НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност
 
Здравни изисквания:
- за посещаваните по програмата райони няма изисквания за задължителни ваксинации;
- туристи над 70 г. възраст доплащат за застраховка.

 
Прекратяване на договора:
- отказ от пътуването без неустойка - до 3 работни дни след сключването на Договора, освен ако не е „пътуване в последния момент”.
- при прекратяването на Договора от страна на Потребителя по причини, които не са свързани с неизпълнение от Туроператора на неговите задължения, Потребителят заплаща такса за прекратяване в процент от пълната стойност на туристическия пакет съгласно Договора, както следва:
*между 4-тия работен ден след сключването на Договора до 66-ия работен ден преди датата на отпътуване – 10 %;
*между 65-ия и 46-ия работен ден преди датата на отпътуване –  25 %;
*между 45-ия и 40-ия работен ден преди датата на отпътуване –  50 %;
*между 39-ия и 31-ия работен ден преди датата на отпътуване  – 75 % ;
*между 30-ия работен ден преди датата на отпътуване и деня на отпътуване  – 100 %.
 

Условия на ЗК „Алианц България” за сключване на договор за доброволна застраховка „Анулация и прекратяване на пътуване”, покриваща разходите за прекратяване на Договора за туристически пакет от страна на пътуващия
 1. Покрити рискове при анулиране и прекратяване на организирано пътуване: 1.1. Заплащане на невъзстановими от туроператор депозити и суми при анулиране на предплатено туристическо пътуване; 1.2. Заплащане на суми за неизползван период от предплатено туристическо пътуване, като резултат от прекъсване на пътуването и завръщане в България
    2. Застрахователна премия за туристическия пакет за 1 лице е:
 • 102 лв. за туристи до 60 г.;
 • 153 лв. за туристи от 61 до 65 год. включително;
 • 204 лв. за туристи от 66 до 70 г. включително;
 • 306 лв. за туристи над 70 год.
 
Условия на ЗК „Булстрад-Живот” за сключване на договор за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”, покриваща разходите за съдействие в случай на злополука, болест или смърт:
1. Покрити рискове
1.1. Възникване на непредвидени и неотложни разходи вследствие на злополука или акутно заболяване;
1.2. В обхвата на медицинските разходи се включват разходи за: медицински преглед, изследвания, лечение и хирургическа намеса; лекарства, медицински средства и употреба на медицински уреди; стационарно лечение; направени за превозване по спешност на Застрахования с линейка от мястото на злополуката или мястото, където е настъпило заболяването, до най-близкото лечебно заведение за оказване на спешна и неотложна медицинска помощ; за репатриране на Застрахован, който е на стационарно лечение в чужбина, до болница в страната на местоживеенето му; за репатриране на тленните останки на Застрахования до местоживеенето му при възникнала смърт вследствие злополука или акутно заболяване.
1.3. Стоматологично обезболяване до €100;
1.4. Смърт вследствие на злополука - обезщетение в размер на €1000.
2. Възраст на застрахования - По застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” се застраховат лица до 80 години. За лица от 71 до 80 години Застрахователят покрива медицински разноски вследствие акутно заболяване с лимит до 5 000 EUR/USD, независимо от размера на избраната застрахователна сума.
3. Застраховката е с включен асистанс, предоставящ 24/7 обслужване на застрахованите лица при нужда от медицинска помощ.
4. Навършилите 80 год., се застраховат самостоятелно при определени от застрахователната компания условия и лимити на покритие.
 
Полетна информация:
За осъществяване на туристическия пакет Туроператорът предлага на Потребителя следните полети на Турските авиолинии:
 9 март              София – Истанбул            21:20 – 23:40
10 март             Истанбул – Техеран         01:55 – 05:30
 
25 март             Табриз – Истанбул           04:10 – 06:30
                         Истанбул – София           08:35 – 08:55
 
Всеки от туристите в групата може да се обърне към Туроператора за резервация на самолетните билети София-Техеран и Табриз-София.
 
Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на туроператора» № 13160183070000002 със ЗАД ”Алианц България” АД, бул. «Княз Дондуков» 59, София, тел. 02/9302126, за покриване отговорността за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите си, вкл. и срещу неплатежоспособност и несъстоятелност.
 
 
 

 

Оферта № Е415

Ваучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации