Екскурзия ИСТИНСКАТА АЛБАНИЯ – ДРЕВНОСТ И СЪВРЕМИЕ

6 дни / 5 нощувки, Вид транспорт: Автобус Автобус
Цена от: 0 лв.
Дати на отпътуване:

Маршрут: София-Охрид-Поградец-Елбасан-Тирана-Круя-Дуръс-Лежа-Шкодра-Берат-Скопие-София

6 дни / 5 нощувки

Код на програма: E-954

Дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
ИСТИНСКАТА АЛБАНИЯ – ДРЕВНОСТ И СЪВРЕМИЕ

Обиколна екскурзия - 6 дни/5 нощувки без нощен преход

РЕЗЕРВАЦИИ С 50 ЛЕВА ДЕПОЗИТ, ДОПЛАЩАНЕ ДО 15.04.2021, ГАРАНТИРАНО ВРЪЩАНЕ ПРИ АНУЛИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА ПОРАДИ НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОТПЪТУВАНЕ!

Има една малка страна на брега на Средиземно море, с древна история, изстрадана в битки и обрати на съдбата. Надарена с великолепна природа, високи планини, кристални реки и обширни морски брегове. В нея живее любезен и трудолюбив народ, който строи своето нелеко бъдеще. Това е Албания, наричана от някои хора „Страната на орлите“, он други – „Страната на бункерите и мерцедесите“.Тази обиколна програма ще ви запознае с истинската Албания, страна съчетала в себе си древност и съвременна култура, ще ви доближи до нейните хора и ще ви потопи в бита и начина им на живот.
 
1-ви ден : Отпътуване от София в 06:00 часа от паркинга пред Национален стадион „Васил Левски” по маршрут София-Кюстендил-Гюешево-Охрид-Поградец. Дневен преход през Македония. Пристигане в Охрид, разгърнал своята прелест покрай едноименното езеро. Градът е пазител на многовековна история, култура, предшественик на древни селища и свидетел на героични сражения през вековете. Кратка разходка в централната част на Охрид, стария град и около красивото Охридско езеро, свободно време за снимки и обяд. Продължаване към Албания по панорамен път покрай езерото и Св. Наум. Преминаване на ГКПП Тушемишт. Пътя лъкатуши по самия бряг от към албанска страна до Поградец, красиво курортно градче, намиращо се точно срещу Охрид на брега на езерото. Името на градчето произлиза от наименованието на средновековната крепост Градец, която се е намирала на хълм над днешния албански курорт -  „под“ и „градец“ – град разположен под крепостта. На мястото, където през Средновековието е била изградена крепостта Градец, в по-древни времена пък е имало старо Илирийско селище. Днес от старото укрепление не е останало почти нищо, но пък от хълма, на който се е намирало има прекрасна гледка към околността. Курортът разполага с голям пясъчен плаж на брега на езерото, две православни църкви и две джамии. Има и голяма и приятна за разходки крайбрежна алея със зелен парк около нея.  Настаняване в хотел 4*, на брега на езерото. Вечеря.Нощувка.

2-ри ден : Закуска. Отпътуване за Тирана – столицата на Албания. По пътя спирка в град Елбасан-индустриалното сърце на страната. Градът възниква през 1-ви век под името Масио Скампа – остър планински връх, заради кулите, които били построени на старите крепостни стени. На мястото на древното илирийско селище в 1466 год. Султан Мехмед II поставя началото на днешния град и изгражда крепостта на Елбасан. Кратка разходка в централната част на града с посещение на крепостта. Отпътуване за столицата Тирана. Тирана е най-големият град в Албания, разположен на брега на река Ишми и нейна столица от 1920 година. След свалянето на режима на Енвер Ходжа града бързо се променя динамично и се превръща в търговски и туристически център. Новите сгради от алуминий и стъкло се издигат до старите джамии и паметници в центъра на града, множество кафенета и бутици са разположени главно в района Блоку – мястото, където Енвер Ходжа е живял и някога е било извън града. Централния площад носи името на Скендербег – национален герой, който за кратко време успява да постигне независимостта на Албания от Османската империя. Запознаването ни с албанската столица ще започне от птичи поглед. Първата ни спирка е известния кабинков лифт на планината „Дайти“, най-дългата кабинкова линия на Балканите от близо 5 км. С негова помощ само за 15 минути се изкачваме на 1000 метра надморска височина до втората станция, от която се открива прекрасна гледка към града и планината /билета за лифта се заплаща отделно/. Свободно време за снимки. Спускане с лифта и продължаване към централната част на Тирана за пешеходна и автобусна обиколка: разглеждат се (отвън): старата часовникова кула, шарената джамия „Етем бей”, Парламента, централния площад с паметника на Скендербег, сградите на министерствата, националния исторически музей, операта, мавзолея и резиденцията на Енвер Ходжа, Държавния университет, новия Sky center, Бункера-музей  и други забележителности Свободно време за самостоятелна разходка. Настаняване в хотел 4* в района на Тирана. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден : Закуска. След закуска отпътуване за град Круя – градът, чието име значи „пролет“ е известен като роден за националния герой на Албания Скендербег, живял в началото на XV век. Емблематичен за Круя е замъкът-крепост, който през Средновековието е защитавал цялата област от нашествията на османските войски (входните такси се заплащат отделно). Свободно време за разглеждане на музея и посещение на типичен търговски „сокак“ с магазинчета за сувенири. Продължаваме към град Дуръс, най-голямото пристанище на Албания на Адриатическо море и курортен център на северна Албания. Със своите 15 км плажни ивици около града, Дуръс привлича всяка година хиляди туристи. Пешеходна обиколка и разходка в центъра на града: с разглеждане отвън на „Свeти Павел” и "Свети Асти", Венецианската кула, православната църква, руините на крепостните стени, амфитеатъра от римско време (по желание в свободното време може да се разгледа и от вътре - заплаща се вход 3 евро) .Настаняване в хотел 4 * в курортната част на брега на морето. Вечеря.Нощувка.

4-ти ден : Закуска. Свободен ден за почивка и самостоятелна разходка, или ♥по желание, срещу заплащане-целодневна екскурзия до Лежа и Шкодра – католическото сърце на Албания, познато като владенията на Скендербек. Отпътуване за град Лежа – център на католическата общност в Албания. Градът е разположен на река Дрин. Възникнал като илирийско селище в античността, той преминава през владичеството на Древна Гърция, Римската Империя, Първото българско царство и Венецианската Република. През средновековието градът придобива известност най-вече с основаната тук през 1444 год. от Скендербег Лежка Лига, чиято цел е борба срещу османските нашественици на Балканите и в частност в албанските владения. Именно в Лежа Скендербег намира смъртта си след тежко заболяване и бива погребан в църквата Св. Никола, която макар и в руини в наши дни е превърната в мемориал. Посещение на централната част на града, мемориала на Скендербег, паметника на майка Тереза, Францисканската църква. Свободно време за изкачване по желание до руините на Акропола на Лежката крепост. Шкодра – град в Албания в близост до границата с Черна гора, разположен на Шкодренското езеро, в красива местност, при сливането на река Дрин с река Бояна, които образуват красиви водни огледала.  На 130 метров каменист хълм в близост до град Шкодра се простират руините на шкодренската крепост Розафа, основана от илирите, възстановен от венецианците и османците. Легендата разказва, че Розафа е била жена, доброволно жертвана и погребана в укрепленията,за да подържа  здравината и структурата на техните стени. Посещение на крепостта и свободно време за снимки в красивата местност. Самата Шкодра е град с богата история, датираща още от бронзовата епоха, преди 2000 до 3000 години до наши дни. В средата на III век пр.н.е. той е бил столица на първото царство на илирийското племе на Ардиай, който се е заселил на Адриатическото крайбрежие. През XV век Шкодра се откроява като най-важната крепост на Венецианската република в Албания. Шкодра и околните райони са благословени с голямо разнообразие от природни и културни елементи. Най-атрактивните части на Шкодра са центъра на града, намиращ се между статуите на Майка Тереза и Луиджи Гурукучи и Гжахадол, както и кварталът около една от най-живописните улички, свързващи Катедралата на източната страна на града с центъра на града. Много посетители смятат, че Шкодра е душата на Албания. Характерният облик на града се състои от съчетание на древни къщи и тесни улички, свързани с каменни стени и модерни сгради. Кратка пешеходна разходка в централната част на града. Свободно време за разходка, в което може да посетите и музея на стари фотографии “Маруби”, снимани от началото на века. Ще посетим и Шкодренското езеро, при излива на река Бояна, място, известно с множество заведения с вкусни рибни ястия. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден: Закуска.Свободен ден за почивка и самостоятелна разходка, или ♥по желание, срещу заплащане-целодневна екскурзия до Берат и манастира Арденица. Отпътуване за Берат/Белиград/ –наричан „градът на хилядите прозорци” или „културно-историческото сърце на Албания” град-музей с древна история, включен в списъка за световнотокултурно и природно носледство на ЮНЕСКО, тясно свързан с българската история. Берат е разположен на десния бряг на албанската река Осум в близост до планината Томор. Датира от IV век пр.н.е. и няколко века по-късно е бил част от Първото и Второто българско царство. Запазени са много православни църкви, както и гроба на паметни за българската история имена – Свети Йоан Владимир, Свети Горазд и Свети Ангеларий – ученици на Кирил и Методи. Градът запазва славянското си име Белиград до XVII век. Днес на най-високата точка са запазени останки на средновековна българска крепост. Туристическа обиколка в Стария град: Крепостта, Музея на Онуфри, Етнографския музей и други (входните такси се заплащат отделно). Свободно време. Отпътуване за манастира Арденица, който носи името "Рождество Богородично" и  в миналото е бил истински духовен център на Православната църква. Манастирът е издигнат от византийския император Андроник II Палеолог  през 1282 год. в чест на победата на възстановената Палеологова Византия  над Кралство Сицилия в битката при Берат. През X век, на мястото на езическия храм е построен храм на Света Троица. На 21 юли 1451 годшна Скендербег се венчава в манастира за Доника Кастриоти. На това паметно събитие присъстват всички участници в т.нар. лежка лига, както и представители на Неаполитанското кралство, Венецианската република и република Рагуза. Главният манастирски храм е изписан от известните иконописци от Корча братята Константин и Анастас Зограф през 1744 год. След падането на комунистическия режим в Албания целият манастир е реставриран с личното съдействие на архиепископ Анастасиос през 1999 год. След посещението на светата обител отпътуване за хотела. Вечеря. Нощувка.
 
6-ти ден : Закуска. Отпътуване за България през Македония. По пътя кратка спирка в македонската столица Скопие. Пристигане в София късно вечерта.

Цена: 420 лева на човек в двойна и тройна стая
Дете от 0 до 6 год. в стая с 2-ма възрастни – 170 лева
Дете от 6 до 12 год. в стая с 2-ма възрастни – 370 лева
Доплащане за единично настаняване – 100 лева

Валута: Албански леки
1 лев = 60 албански леки /ALL/
1 евро = 125 албански леки /ALL/


Минимален брой записани туристи: 30 човека    
Начин на плащане: Заплащане по банков път:
-авансово плащане – 40% от  пакетната цена при записване. Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 5 работни дни след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана. Доплащане – до 14 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: лична карта или международен паспорт; за деца под 18 г., които не пътуват с двамата  родители–нотариално заверена  декларация от тях (оригинал и ксеро копие). Няма  допълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страните по маршрута.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до страните по маршрута поради: забрана за напускане на страната, невалидни /забравени/ документи или други независещи от туроператора причини.Туроператорът си запазва правото за промяна на дните на обявените допълнителни екскурзии.  Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“  със ЗД „Евроинс“ и номерът на застрахователната полица е: 03700100002932/16.09.2020 год.

ЗД "Евроинс" АД - Централно управление:  гр. София 1592, бул. "Христофор Колумб" №43, тел.: 0700 17 241, факс: 02/4895 526, e-mail: office@euroins.bg

По желание, можем да предложим Застраховка „Отмяна на пътуване“. За повече информация, моля да се свържете с офиса. 
Цената включва:
 • Транспорт с лицензиран туристически автобус;
 • Всички пътни и магистрални такси;
 • 5 нощувки на закуски и вечери / 1 нощувка в Поградец, 1 нощувка  в района на Тирана, 3 нощувки в района на Дуръс/ в хотели 4*;
 • Туристическа програма в Поградец;
 • Туристическа програма в Тирана;
 • Туристическа програма в Круя;
 • Туристическа програма в Дуръс;
 • Бонус – посещение на Елбасан;
 • Бонус – Туристическа програма в Охрид;
 • Бонус – Посещение на Скопие;
 • Медицинска застраховка с асистанс и покритие 5 000 евро;
 • Водач от фирмата и екскурзоводско обслужване.
Цената не включва:
 • Екскурзия до Шкодра и Шкодренското езеро–50 лева/всички входни такси се заплащат на място в албански леки/, деца до 11,99 год . – 20 % отстъпка.
 • Екскурзия до Берат и манастира Арденица  –40 лева /всички входни  такси се заплащат на място в албански леки/, деца до 11,99 год. – 20 % отстъпка.
 • Гарантирано настаняване на първите седалки до 3-та седалка – доплащане 30 лева.
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 64 год. - 6 лева
Други:
- Пакетните цени са окончателни и  не се предвиждат промени на цените по тази програма.
- Настаняването в автобуса се извършва по реда на записване на туристите. Изключение се прави само за допълнително заплатени гарантирани първи седалки.
- За нощувките в Дуръс не се гарантира настаняване в стаи изглед море, настаняването става в зависимост от свободните наличности на хотела.

Ориентировъчни входни такси на някои интересни обекти в Албания:
-Крепостта в Берат - 100 албански леки /≈ 1,5лв./
-Музей на Онуфри в Берат - 200 албански леки /≈ 3лв./
-Етнографкият музей в Берат - 200 албански леки /≈ 3лв./
-Музеят на Скендербег в Круя - 200 албански леки /≈ 3лв./
-Крепост Роасафа Шкодра – 200 албански леки /≈ 3лв./
-Музея на фотографията „Маруби“ – 700 албански леки /≈ 12лв./, групов билет 12+ - 500 албански леки /≈ 8лв./
- Билет за кабинков лифт „Дайти“ двупосочен – 800 албански леки /≈ 13,00 лв./, групов билет /над 20 човека – 700 албански леки /≈ 12,00 лв./, деца 6-14 год. – 500 леки /≈ 8,00 лв./, деца под 6 год. – безплатно.

Минимален брой туристи за провеждане на екскурзиите – 20 човека
Забележка: При по-малък брой туристи по преценка на туроператора и със съгласието на туристите, допълнителните екскурзии могат да се проведат, като цената се преизчислява спрямо броя туристи. Туроператорът не носи отговорност за промяна във входните такси на местните музеи и обекти.
 

Оферта № Е954

Ваучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации