Екскурзия ГРУЗИЯ и АРМЕНИЯ за ценители

12 дни / 11 нощувки, Вид транспорт: Самолет Самолет
Цена от: 3155 лв.
Дати на отпътуване:

Маршрут: ГРУЗИЯ – Тбилиси, Мцхета, Гори, Уплисцихе, Сигнаги, Греми, Вардзия, Ахалцихе, Боржоми, манастирът Гелати, Цхалтубо, Кутаиси, Батуми; АРМЕНИЯ – Ахпат, Дилижан, ез. Севан, Ереван, Хор Вирап, Гарни, манастирът Гегхард, Ечмиадзин, Гюмри

12 дни / 11 нощувки

Код на програма: E-7

Дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Хотели към програмата
 • Допълнителна информация
Програма:

Ден 1 - София – Тбилиси
Полети София–Истанбул -Тбилиси. Трансфер до хотела, настаняване и нощувка.

Ден 2 - Тбилиси  (закуска)
Разглеждане забележителностите на Тбилиси - столица и най-голям град на Грузия, разположен е в Южен Кавказ, на двата бряга на р. Мкхвари (Кура). Градът има стратегическо местоположение между Европа и Азия и се намира на историческия „Път на коприната”. Свободно време. Нощувка.

Ден 3 - Тбилиси -  Мцхета – Гори – Уплисцихе – Тбилиси  (закуска)
Пътуване до древната столица и религиозен център на Грузия – Мцхета, и посещение на историческите забележителности: манастира „Джвари” (Светият кръст), построен през VІ в. на мястото, където света Нино - покровителката на страната, издига дървения си кръст върху основите на съществувал преди това езически храм; катедралата „Светицховели” (Животворен стълб), където е заровен плащът на Христос. И двата храма са под егидата на ЮНЕСКО. Пътуването продължава до Гори, разположен в полите на Кавказ, в сърцето на област Картли, родно място на съветския лидер Сталин. Тук е единственото място в бившия Съветски съюз, където все още стоят издигнати негови статуи. Разглеждане на изсечения в скалите пещерен град  Уплисцихе, разположен по Пътя на коприната. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 4 - Тбилиси - Сигнаги – Греми – Тбилиси  (закуска)
Свободен ден в Тбилиси или по желание –  целодневна екскурзия (с допълнително заплащане) за опознаване на региона Кахети, известен с производството на вино. Пътуване до Сигнаги, който впечатлява с богатата си история и пешеходна разходка из крепостния град (XVIII в.) с добре запазена архитектура.  Обяд в дома на местно семейство, с възможност за дегустация на домашно приготвени храни и вино.  Ще имате възможност за участие и в приготвяне на традиционния кавказки десерт чурчхела. Посещение на крепостта Греми (XVI в.). Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 5 – Тбилиси – Ахпат - Дилижан - езерото Севан  – Ереван  (закуска и обяд)
Сутринта - преминаване на грузинско-арменската граница при Садахло. Посещение на манастира Ахпат (ЮНЕСКО), с изглед към долината на р. Дебед. През Кавказките планини се достига до курортния град Дилижан, известен като „Малката Швейцария в Армения”. Пътуване до езерото Севан - „синьото око” на Армения, най-голямото в страната и едно от най-големите високопланински езера в света. Сладководното езеро с вулканичен произход е разположено на над 1900 м надморска височина. В Севан се вливат 28 реки и потоци, но извира само една река - Храздан. Кристално чистата му вода сменя цвета си по няколко пъти през деня (от тюркоазено синя, през изумрудено зелена до сива вечерта). Езерото е единственият голям източник на прясна вода в Армения и в цял Кавказ, а севанската скумрия – ишхан е разпространена само в района на езерото. Пътуване до Ереван. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 6 - Ереван  (закуска)                       
За Ереван се твърди, че е сред европейските столици с най-голям брой паметници. Из целия град са издигнати статуи, изобразяващи арменски национални герои или увековечаващи събития от национална важност. Разглеждане забележителностите на града – площад Република, архитектурно-монументалния комплекс «Каскада», който свързва центъра на града с жилищната зона чрез множество стълби, водещи до Парка на победата; статуята „Майка Армения”; Операта, Музеят на арменския геноцид и др. Посещение на „Матенадаран” – един от най-големите музеи за древни ръкописи в света и най-голямото хранилище на древни арменски текстове. Самата дума означава библиотека. Днес в "Матенадаран" се съхраняват 17 000 ръкописни книги, в т.ч. 14 000 са арменски ръкописи и 3 000 са на други езици и на други народи - арабски, гръцки, латински, славянски. Свободно време. Нощувка.

Ден 7 -  Ереван – Хор Вирап – Гарни – Гегхард – Ереван  (закуска)  
Свободен ден в  Ереван или по желание –  целодневна екскурзия до Хор Вирап, Гарни и Гегхард (с  допълнително заплащане). Недалеч от Ереван е разположен манастирският комплекс Хор Вирап, известен с крепостта си и подземния си затвор. Манастирът се намира в долината в сянката на Арарат, с изключителни гледки към митичната планина. Пътуване до Гарни и посещение на езически храм от III в.пр.Хр. – единственият, останал от предхристиянския период, един от най-легендарните символи на древна Армения, служил в миналото за лятна резиденция на арменските царе. Построяването му в чест на Бога на Слънцето бележи началото на цивилизования свят. Следва пътуване към средновековния манастир Гегхард (ЮНЕСКО), разположен източно от Ереван. Манастирът на свещеното копие е първият християнски манастир в арменските земи. Наречен е така заради вярването, че едно от копията, пронизали Исус на кръста, се съхранява в Гегхард. Църквите в манастира са издълбани в скалите и имат изключителна акустика. Връщане в Ереван. Нощувка.

Ден 8 – Ереван – Ечмиадзин – Гюмри – Вардзия (закуска и вечеря)        
Сутринта пътуване до религиозната столица на Армения – Ечмиадзин, резиденция на католикоса (главата на Арменската апостолическа църква). На всеки 7 г. там се провежда ритуал по освещаване на миро,  на който се стичат хиляди вярващи от цял свят, за да видят тази церемония. Разглеждане на катедрала в Ечмиадзин (ЮНЕСКО), издигната на това място през IV в., в зората на приемането на християнската религия. Пред манастира се намира най-голямото количество хачкари в страната, като най-старият датира от IX в. Пътуване до втория най-голям град в Армения – Гюмри и разглеждане на забележителностите. Преминаване на арменско-грузинската граница при Бавра и пътуване до Вардзия. Настаняване и нощувка.

Ден 9 – Вардзия – крепостта Кертвизи - АХалцихЕ  (закуска и вечеря)
Разглеждане на Вардзия – великолепен пещерен град, чийто пещерен комплекс се простира на повече от половин километър и се състои от повече от 3000 пещери. Там има църква, която е изсечена в скалата, а фреските в нея са от XII век. Следва посещение на крепостта Кертвизи. Пътуване до Акалцихе и посещение крепостта Рабат. Настаняване в хотел и нощувка.

Ден 10 - Акалцихе - Боржоми – Гелати – Цхалтубо - Кутаиси  (закуска и вечеря)    
Отпътуване за град Боржоми и посещение на минералния извор. Градът е известен с лековитата си минерална вода. Пътуване до Цхалтубо и посещение на пещерата на Прометей, където могат да се видят сталактити и сталагмити. На път за Кутаиси се разглежда манастирът Гелати (ЮНЕСКО). Настаняване в хотел в Кутаиси и нощувка.

Ден 11 - Кутаиси -  Батуми  (закуска)                                                   
Пътуване до Батуми. Градът често е наричан лятната столица на Грузия заради многото нови хотели и атракции изградени през последните години. Разходка по булевард „Батуми”, построен през 1884 г. и простиращ се на 6 км по дължината на брега. Около булеварда могат да се видят: Кулата на грузинската азбука, скулптурата Али и Нино - герои от известния едноименен роман на автора Курбан Саид, Танцуващите фонтани. Посещение на Катедралата, площад „Европа” с астрономическия часовник и статуята Медея, Централният площад – един от най-хубавите в цяла Грузия със своите изящни мозайки, рисунки и витражи. Свободно време. Нощувка.

Ден 12  Батуми – София (закуска)
Трансфер до летището за полети до София.
 
 
Цена на туристическия пакет На човек в двойна стая На човек в единична стая
Бонус цена - плащане 100 % до 4 мес. преди отпътуване 3 155 лв. 3 685 лв.
Цена ранно записване – до  4 мес. преди отпътуване 3 255 лв. 3 785 лв.
Редовна цена 3 405 лв. 3 935 лв.
Цената включва:

 
 • самолетни билети София-Истанбул-Тбилиси и Батуми-Истанбул-София;
 • трансфери летище-хотел-летище;
 • транспорт с туристически автобус/микробус по програмата (в зависимост от броя на туристите в групата);
 • 11 нощувки, в т.ч. в Тбилиси – 4; в Ереван – 3; във Вардзия – 1; в Акалцихе – 1; в Кутаиси – 1; в Батуми – 1;
 • 11 закуски;
 • 1 обяд;
 • 3 вечери;
 • туристическа програма в Тбилиси;
 • екскурзия до Мцхета;
 • разглеждане на пещерния град Уплисцихе;
 • посещение на манастира Ахпат;
 • фото стоп в Дилижан;
 • спирка на езерото Севан;
 • туристическа програма в Ереван;
 • туристическа програма в Ечмиадзин;
 • туристическа програма в Гюмри;
 • туристическа програма във Вардзия;
 • туристическа програма в Акалцихе;
 • посещение на Боржоми;
 • посещение на манастира Гелати;
 • туристическа програма в Батуми;
 • входни такси на посещавани по програмата обекти;
 • местни екскурзоводи;
 • водач от туристическата агенция;
 • екскурзоводско обслужване с превод на български език.
Цената не включва:

 
 • мероприятия и допълнителни екскурзии, посещавани по желание (при група от минимум 10 туристи) – целодневна екскурзия до Сигнаги и Греми (с включен обяд) – 95 лв.; целодневна екскурзия до Хорвирап, Гарни и Гегхард – 85 лв. (заявяват се и се заплащат при записване, цените подлежат на препотвърждаване);
 • застраховка за времето на пътуването – за лица до 70 г. - 24 лв.; за лица от 71 до 80 г. – 48 лв.
 • допълнителни  такси, плащания и други допълнителни разходи, които не могат да бъдат изчислени и/или не са били известни и изискуеми преди сключването на договора и може да се наложи да бъдат заплатени от Потребителя – напр. туристически, градски/курортни такси, гранични такси;
 • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори – 35 щат.дол.;
 • напитки по време на храненията и др.разходи от личен характер.
Примерни хотели по програмата:
 
Град Хотели
Тбилиси "Astoria" 3*
Ереван "Silachi" 3*
Вардзия “Valodia’s cottage”
Ахалцихе “Tiflis” 3*
Кутаиси "Bagrati 1003" 3*
Батуми “Chao” 3*
Допълнителна информация:
 • цената на туристическия пакет е изчислена при курс 1 € = 1,95583 лв. и 1 щат.дол. = 1,75 лв.; при промяна на обменния курс с 2% и повече Туроператорът запазва правото си да променя пакетната цена;
 • цената на самолетните билети София-Тбилиси и Батуми-София е калкулирана на база най-ниската тарифа в момента на изготвяне на офертата (900 лв.), поради което подлежи на препотвърждение при конкретна резервация; цената на самолетните билети се счита за потвърдена само при издаването им, като Туроператорът запазва правото си на промяна в пакетната цена със съответната разлика;
 • при окончателното плащане на пакета задължително се заплаща застраховката и се събира таксата за обслужване от местните екскурзоводи и шофьори;
 • цената на пътуването е при група от минимум 12 туристи. В случай, че групата е с по-малък брой се налага доплащане;
 • местата в автобуса/микробуса се определят по реда на записване за пътуването;
 • пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност

Условия за записване и плащане
 • сключване на договор с Туроператора,
 • внасяне на първи депозит (капаро) в размер на 1000 лв. - при записване;
 • внасяне на втори депозит в размер на 1000 лв. – до 4 мес. преди отпътуване;
 • доплащане на останалата част от сумата - не по-късно от 2 месеца преди датата на отпътуване.
Минимален брой участници, необходим за провеждане на групово пътуване с водач: 12
 
Краен срок за уведомяване при недостатъчен брой туристи за осъществяване на групово пътуване – 20 дни преди началото.
Когато набраният брой участници за туристическия пакет е по-малък от обявения минимален брой, Туроператорът може:
- да анулира пътуването, като уведомява Потребителя за това съгласно условията на чл. 89, ал. 7, т.1 от ЗТ;
- да предложи провеждане на туристическия пакет с екскурзоводско обслужване на английски език и без водач от Туроператора.
 
Необходими документи, паспортни и визови изисквания:
- паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването;
- за деца под 18 г., пътуващи непридружени от родителите си, се изисква нотариално заверено родителско разрешение детето да напусне страната;
- за посещение на страната не се изисква предварително да бъде издадена входна виза.
 
Здравни изисквания:
- за посещаваните по програмата райони няма изисквания за задължителни ваксинации;
- туристи над 70-годишна възраст доплащат за застраховка.
 
Прекратяване на договора:
- отказ от пътуването без неустойка - до 3 работни дни след сключването на Договора, освен ако не е „пътуване в последния момент”;
- при прекратяването на Договора от страна на Потребителя по причини, които не са свързани с неизпълнение от Туроператора на неговите задължения, Потребителят заплаща такса за прекратяване в процент от пълната стойност на туристическия пакет съгласно Договора, както следва:
*между 4-тия работен ден след сключването на Договора до 66-ия работен ден преди датата на отпътуване – 20 %;
*между 65-ия и 46-ия работен ден преди датата на отпътуване –  35 %;
*между 45-ия и 40-ия работен ден преди датата на отпътуване –  50 %;
*между 39-ия и 31-ия работен ден преди датата на отпътуване  – 75 % ;
*между 30-ия работен ден преди датата на отпътуване и деня на отпътуване  – 100 %.
 
Доброволна застраховка „Анулация и прекратяване на пътуване”, покриваща разходите за прекратяване на Договора за туристически пакет от страна на пътуващия – информация за условията на ЗК „Алианц България” за сключване на договор можете да получите от Туроператора.
 
Условия на ЗК „Булстрад-Живот” за сключване на договор за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”, покриваща разходите за съдействие в случай на злополука, болест или смърт - информация за условията на ЗК „Булстрад-Живот” за сключване на договор можете да получите от Туроператора.
 
Примерно полетно разписание (на Турските авиолинии):
София – Истанбул 10:00 – 11:25                              

Истанбул – Тбилиси 13:10 – 16:30           
Батуми – Истанбул 10:15 – 11:25

Истанбул – София 13:45 – 15:05                                                                     
 


Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на туроператора» № 00088437/13061910000022 със ЗАД „Лев Инс”, бул. «Цар Борис III» 136 В, София, тел. 080015333, за покриване отговорността за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите си, вкл. и срещу неплатежоспособност и несъстоятелност.

 

Оферта № Е7

Ваучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации