Екскурзии ЕКВАДОР

ЕКВАДОР

Република България няма функциониращо посолство в Еквадор. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Еквадор, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Бразилия, Федеративна Република Бразилия.
 
Посолство на република България в Бразилия
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 32236193; +55 61 32239849
Факс: +55 61 33233285
Е-mail:Embassy.Brasilia@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil


Почетен консул на Република България
Проф. д-р Фаусто Винуеса Родригес (Dr. Fausto Vinueza Rodrígiuez)
гр. Кито
Dr. Fausto Vinueza Rodrígiuez
Quito, Av. Amazonas y Corea
Edificio Unicornio 2, Of. 1008
Тел.: +593 2 256-90-36,
E-mail: faustovinueza@yahoo.com


Посолство на Еквадор в Будапеща (акредитирано за България)
Адрес: 1023 Budapest, Level utca 4, II еt., 3.
Тел.: +36 1 315 2124; +36 1 345 0424
Факс: +36 1 315 2104
E-mail: embajada@ecuador.hu

 
Във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу, Венецуела, Суринам и КР Гвиана, да проявяват бдителност и предпазливост, като следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество, както и да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия.
Във връзка с избухналата епидемия от жълта треска правителството на Република Еквадор въведе специални мерки включващи изискването всички, които пътуват за Еквадор и района на Амазонската екваториална гора задължително да имат международен сертификат за ваксинация, направенa най-малко 10 дни преди датата на пътуване.
 
Обща информация
Местна валута: Щатски долар (USD)
 
Интересни факти
Еквадор е пресечена от екватора, откъдето идва и името й. Столицата е град Кито, обявен за световно наследство от ЮНЕСКО през 1970 г. Третият по големина град - Куенка, също е обявен за световно наследство.
Еквадор е дом на много и различни видове животни. Голяма част от тях се срещат на островите Галапагос в Тихия океан, които са част от територията на страната.
Населението на Еквадор е съставено от много и различни етноси, като най-голяма част се заема от етническата група метиси - потомци на испански колонизатори и местни индианци. Другата голяма група са белите хора, главно от етноса криойо, потомци на испански колонизатори и имигранти от Европа. Има и малцинства от мулати.
Официален език е испанският.
 
Престъпност и сигурност
Ниво на престъпност: не са рядкост случаите на кражби и въоръжени грабежи.
 
Особености на законодателството
Присъдите за притежание и трафик на наркотици са от 10 до 25 години. В страната се осъществява програма за борба с наркотрафика. Летищата са оборудвани с най-съвременна техника за контрол.
 
Документи за пътуване и визов режим
Паспорт с валидност повече от 6 (шест) месеца.
За престой до 90 дни на българските граждани не е необходима виза. Необходимо е обаче да притежават двупосочен билет и доказателство за достатъчно парични средства за издръжка по време на престоя.
 
За допълнителна информация може да се установи контакт с:
Посолство на Еквадор в Берлин, Германия
Address: Kaiser Friedrich Strabe 90, I.OG
Telephone: + 4930 800 9695; 238 6217 
Fax: + 4930 34787126; 8009696
Office hours: 09:00 – 17:00h
E-mail: alemania@embajada-ecuador.org 
Website: www.embajada-ecuador.org, www.botschaft-ecuador.org

 
Практически съвети
Препоръчваме посетителите да бъдат особено бдителни по време на престоя си в страната. Съобщенията за въоръжени грабежи се увеличават, а дребните престъпления са обичайни. Да не се носят скъпи бижута, да се наблюдават чантите и личните вещи. Да се носи копие на паспорта и визата, като оригиналът да се съхранява на безопасно място. Да се носят малко пари.        
Висок риск за сигурността поради заплаха от отвличания и свързаната с наркотици престъпност  съществува в рамките на 20 километра от границата с Колумбия, с изключение на град Тулкан в провинция Карчи.
Еквадор е разположен в район с интензивна сеизмична дейност. Съществува висок риск от земетресения, вулканични изригвания и цунами. В случай на природно бедствие препоръчваме гражданите да следват препоръките на местните власти, както и да следят новините по официалните интернет сайтове Instituto Geofísicoи Secretaría de Gestión de Riesgos– на испански език.
Дневните разходи за пътуващите варират между USD 15.00 и USD 70.00.
Електричеството в Еквадор е около 120 волта и се използва специален вид щепсели.
От съображения за сигурност се препоръчва носене на фотокопия на документите за самоличност.
Съветваме Ви да съхранявате фотокопията отделно от оригиналите на документите.
 
Европейски временен паспорт
При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.
 
 Източник на информацията: Министерство на външните работи на Република България

 

Ваучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации