Екскурзии ВИЕТНАМ

ВИЕТНАМ

Посолство на Република България в Ханой, Социалистическа република Виетнам
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10
Тел.: +84 24 3845 2908
Факс: +84 24 3846 0856
Дежурен телефон в извънработно време: +84 123 940 9129

Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam


Посолство на Социалистическа република Виетнам в София
Адрес: 1113 София, ул. “Жетварка” 1
Тел.: +3592 963 26 09
Факс: +3592 963 36 58
Е-mail: vnemb.bg@mofa.gov.vn

 
Обща информация
Сигурност
Общото състояние на сигурността е добро. Необходимо е да се внимава при участие в уличното и пътното движениеи да се следи прогнозата и промените във времето. Виетнам е сравнително сигурна страна за туристите. През последните месеци обаче, има информация за извършени обири над туристи в област Хо ши Мин (Сайгон). Движението в определени райони (военни и гранични) е ограничено и са обозначени само на виетнамски език или въобще не са обозначени.
Неексплоадирали артилерийски снаряди все още се намират в отдалечени райони, в частност в Централен Виетнам и границата с Лаос. Призовават се туристите да обръщат внимание при избора на туроператор и на условията за безопасност при избора на круизи, речни пристанища, еднодневни екскурзии и други подобни пътувания. В района на популярния Ха Лонг Бей се случват сериозни морски произшествия, поради което е необходимо посетителят да се убеди в мореплавателната годност на кораба. Трябва да се избират само най-надеждните туроператори и предварително да се получи информация за мерките за сигурност. Има случаи на корабокрушения по време на нощни круизи. Така например на 17.02.2011 г. е потънал кораб с туристи, довел до 12 смъртни случая, а на 05.08.2011 г. 28 френски туристи са пострадали при потъване на кораб след голяма авария.       
 
Местна валута
Официалната валута във Виетнам е донг. Разплащанията се извършват в местната валута. Кредитни и дебитни карти са стандартно средство за разплащане в градовете. Банкови автомати са широко достъпни, с изключение на най-малките и високопланински населени места. Не се препоръчва обмяна на донги преди влизането в страната.
 
Законодателство
Властите класифицират наркотиците "като социално зло." Употребата им и тяхната продажба, дори в малки количества, води до тежки присъди, съгласно Наказателния кодекс на страната.Настоятелно се препоръчва да не се приемат пакети или други стоки от неизвестни лица. Багажът трябва се опакова лично и да не се оставя без надзор.
 
Движенията по пътищата
Пътно-транспортните произшествия са една от основните причини за смърт в движението по пътищата и по няколко души умират всеки ден. Основните причини за това са липсата на поддръжка на превозните средства и поддържането на пътищата, а така също и небрежният стил на шофиране. Шофирането през нощта е особено опасно при липса на улично осветление, неспазване ограниченията на скоростта и правилата на движение като преминаване на червени светофари и отнемане на предимство.
За водачите важи нулевата толерантност към алкохола. Пътната полиция рядко разполага с уреди за установяване употребата  на алкохол у водачите. При пътно-транспортни произшествия  вината се определя основно по това дали няма отнето предимство.
Препоръчително еда се ползват таксита или коли под наем с водач. Международните СУМПС, включително и българските, не са валидни във Виетнам и трябва да бъдат заменени за времето на пребиваване с виетнамски СУМПС. За мотоциклетистите каската е задължителна в цялата страна.
 
Митнически изисквания за Виетнам можете да изтеглите от ТУК.
 
Здравеопазване
Виетнамските болници не отговарят на нивото на европейските. В страната има няколко чуждестранни медицински клиники. За Виетнам е необходима пълна застраховка. Преди  отпътуване е необходимо да се провери дали застраховката покрива и обхваща също и спешни медицински случаи. Важно е да се прочетат и проверят всички детайли на здравната и пътническата застраховка. Изискванията за репатриране на болни и при смъртни случаи са скъпи и трудно се организират, ако застрахователната полица не покрива всички щети.
Маларията се среща в централните планински и южните части на Виетнам (особено в делтата на Меконг), с изключение на големите градове, и крайбрежието. От друга страна, тропическата треска се среща в градове като Ханой. За болестите, които се пренасят на хората чрез комари не може да бъде получена ваксина. Най-добрият начин за предотвратяване на болести, предизвикани от ухапване от комари, е като се използват светли дрехи с дълги ръкави.
Продължават спорадичните случаина холера (Ханой и съседните провинции), птичи грип, бяс и японски енцефалит.
 
Грип A (H1N1)
Във Виетнам са установени чести случай на грип A (H1N1). Здравните служби следят ситуацията в страната и дават указания на своя уебсайт, болниците и здравните центрове. Заболелият трябва да потърси здравна помощ за да се установи дали се отнася до грип A (H1N1) за да може да започне своевременно лечение.
Полово предаваните болести като ХИВ / СПИН и хепатит B са често срещани.
Препоръчителни са ваксините срещу тетанус, полиомиелит, дифтерия, коремен тиф и хепатит А и Б, в зависимост от районите, които ще бъдат посетени.
Повече информация за необходимите ваксинации и други здравни проблеми може да бъде намерена на интернет страниците на Световната здравна организация от ТУК и Европейския център за защита и контрол на болестите от ТУК.
За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.
 
Документи за пътуване и визов режим
За пътуване до Виетнам е необходимо да се снабдите с виза. За виза можете да кандидатствате в посолството на Виетнам в София. Формуляр за виза можете да изтеглите от страницата на посолството на Социалистическа република Виетнам в София.
Кандидатът за виза е длъжен да представи в посолството лично следните документи:
- молба за виза по образец (приложение);
- цветна снимка с размери 4x6 см, направена преди не повече от 1 година, с лице снимано фронтално, с открита глава, без тъмни очила;
- валиден паспорт или друг заместващ го документ за международно пътуване, чиито срок на валидност е най-малко един месец по-дълъг от срока на валидност на исканата виза;
- документ, удостоверяващ целта на пътуването до Виетнам;
- информация за виза за трета страна;
- самолетен билет за отиване и връщане;
- покани от виетнамски институции, физически или юридически лица, съобразно типа на исканата виза. 
 
Визите са еднократни и многократни и са следните типове:
В2 -издава се на лица за реализацията на инвестиционни проекти, които имат лиценз;
ВЗ: издава се на лица за бизнес пътуване по покана на виетнамски бизнесмени;
С1: туристическа виза;
С2: издава се на лица за посещение на Виетнам с други цели;
 D: издава се на лица без покана от ведомство, организация или частно лице.
От 1.02.2017 до 31.12.2018 г. за българските граждани е в сила пилотна програма за електронно приемане и обработка на молби за визи за краткосрочен престой във Виетнам, в рамките на  30 дни, с цел туризъм.
Повече и най-актуална информация за визовия режим с Виетнам за българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, може да бъде получена от Посолството на СР Виетнам в София.
 
ЗАБЕЛЕЖКИ:
- Всички визи се издават с разрешение на Дирекция „Визов контрол" при МВР на Виетнам.
- Виза „D”има валидност 15 дни от датата на нейното издаване. Лицата, получили тази виза трябва да представят на виетнамския граничен пункт:
- паспорт с положена в него визаD;-
- самолетен билет (или друго транспортно средство) в двете посоки или за трета страна;
- виза или документ за пребиваване, валиден за влизане в страната на постоянно пребиваване или в трета страна; ако лицето се ползва от безвизов режим за трета страна, трябва да представи издадено от Посолството на Виетнам в София удостоверение за това;
- валута в наличност или чек със минимум 1000 щатски долара.
 
Време за обработка на документите: от 03 до 07 работни дни.
 
Визови такси

 
Видове визи Мярка Цена
1. Еднократна входна, входно-изходна и транзитна виза 1 брой 45 USD
2. Многократна входно-изходна виза    
  а) с валидност до 1 (един) месец 1 брой 65 USD
  б) с валидност до 6  (шест) месеца 1 брой 95 USD
 
 
в) с валидност от 6 (шест) месеца до 1 (една)година 1 брой 135 USD
 
3. Прехвърляне  на  виза  от  стар паспорт върху новоиздаден паспорт 1 брой 15 USD
4. Промяна на визата    
А) От еднократна в многократна в първоначалния й срок на валидност  
  - с валидност до 6 месеца 1 брой 25 USD
  - с валидност над 6 месеца 1 брой 75 USD
Б) От   еднократна   в многократна,надвишаваща първоначалния й срок на валидност  
  - с валидност до 06 месеца 1 брой 50 USD
  - с валидност над 06 месеца 1 брой 100 USD
5. Корекция    и    допълнения    към издадената виза 1 брой 10 USD
  • Горепосочените такси не включват такси за обработката на документите (ProcessingFee)
 
Визови служби на Министерството на външните работи на Виетнам
в Ханой и в Хо Ши Мин сити (Сайгон):
Immigration Department in Hanoi
Foreigner Management Department
40A Hang Bai Street, Hanoi
Тел.: +844 697 2822
Факс: +844 3824 3287
 
Immigration Department in Ho Chi Minh City
Foreigner Management Department
254 Nguyen Trai Str.
District 1
Ho Chi Minh City 
Тел: +848 3920 0365  БЕЗПЛАТЕН
Факс +848 3920 0942 БЕЗПЛАТЕН
Обща електронна поща: vnimm@hn.vnn.vn
 
Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.
 
Практически съвети
Според местната практика чуждестранните туристи се регистрират в полицията. По тази причина паспортът може да остане за известно време при персонала на хотела. Всеки трябва сам да се погрижи да получи обратно паспорта си. Препоръчително е да се направи фотокопие на страницата от паспорта с личните данни, а паспорта да се остави на безопасно място.
Туристите са призовават да се грижат добре за паспортите си, тъй като получаването на временен паспорт води до удължаване на планирания престой и до допълнителни разходи.
Добрата лична хигиена и усърдното измиване на ръцете е отлична защита срещу заболяванията.
Препоръчително е да се избягват пазарите, където се продават домашни птици и живи животни.
Трябва да се избягва храненето в ресторанти, намиращи се на малки улици или на пътя, където хигиената е на ниско ниво, и може да доведе до неприятни изненади за туристите.
За да се избегнат рисковете, произтичащи от липсата на хигиена, трябва да се ядат само плодове с кори  и варени зеленчуци, както и да се избягва консумацията на сурова храна (пресни зеленчуци, морски дарове).
Водата от водопроводната мрежа, в т.ч. и в големите градове, може да съдържа вируси, бактерии и паразити. Трябва да се пие единствено бутилирана вода.
В страната често вали пороен дъжд, придружен с гръмотевици и светкавици. Необходимо е да се следят метеорологичните условия в местата на посещение и актуалното състояние на пътищата и железопътния транспорт.
На пътуващите се препоръчва да се информират за актуалната прогноза за времето в страната. В периода юни-декември в крайбрежните райони се наблюдават тайфуни и тропически бури, а в почти цялата страна – обилни валежи и чести наводнения. Призовават се туристите да се отнасят с повишено внимание към избора на туроператори и да спазват условията за безопасност при избора на круизи, екскурзии и други подобни пътувания.
Препоръчва се повишено внимание при неорганизирани пътувания в отдалечени райони, в частност - в Централен Виетнам и по границата с Лаос, където все още се намират неексплодирали артилерийски снаряди.
Централен Виетнам, делтата на река Меконг, както и някои райони в северната част на Виетнам, всяка година, от юни до октомври, страдат от тежки наводнения, които причиняват щети на живеещите в тези райони и на околната среда. Достъпът до тях  може да бъде прекъснат. Тайфуните се срещат в крайбрежните зони, особено от юни до декември. Те причиняват наводнения и свлачища, които от своя страна затрудняват движението и създават рискове за здравето. При тежки случаи летищата се затварят и автобусите и влаковете се спират от движение. Прогнозата за тайфуните може да се следи в www.tropicalstormrisk.com. Трябва да се избягват пътувания  в засегнатите от щетите територии.
 
Източник на информацията: Министерство на външните работи на Република България


Ваучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации