Екскурзии БОЛИВИЯ

БОЛИВИЯ

Република България няма функциониращо посолство в Боливия. Обслужващо за Боливия е посолството в Аржентина.
Посолство на Република България в Аржентина
Адрес: Sucre 1568, C1428DUT, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
Тел.:+ 54 11 4781 8644; +54 11 4786 6273
Работно време: По - Пт, 09.00 – 17.30 ч.
E-mail:
Embassy.BuenosAires@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/argentina

Българските граждани, планиращи да пътуват в Боливия, могат да се обръщат към:
 
Обща информация
Местна валута: Боливийско боливиано (ВОВ)
1 боливиано = 100 центавос (1 boliviano = 100 centavos)
 
Интересни факти
Боливия е третият в света производител на кока, традиционно използвана от част от населението в религиозни обреди и в медицината.
В Конституцията на страна се признават 37 официални езика, включвайки испанския език и всички езици на индианските племена на територията на Боливия.
 
Особености на законодателството
В Боливия съществуват незаконни барове. Ако човек попадне в такова заведение, може да бъде задържан за разпит, особено ако в заведението са намерени наркотици. Боливия е третият по количество производител на кокаин в света, макар употребата на наркотични вещества да е незаконна. В усилията си за ограничаване на производството, правителството налага сурови наказания за тези, обвинени в трафик или притежание на наркотици. Минималната присъда за трафик на наркотици е 8 години.
 
Движение по пътищата и телекомуникации
Транспортна мрежа обхваща около 68000 км пътища в доста лоша състояние. Малка част от тях са асфалтирани, а повечето са черни пътища или покрити с дребен чакъл. Железопътната мрежа обхваща около 3700 км и може да се пътува с влак до Бразилия, Аржентина, Перу и Чили. Съществуват обаче над 1000 летищни терминали за малки самолети в различни райони из цялата страна. Използват се и над 10 000 км речни търговски пътища в областите на Амазония, Парагвай-Парана, Плата.
Телекомуникациите са в процес на развитие. Разпространението и свързването с интернет са най-ниските за региона – около 4.4%.
 
Климат
Климатът на страната е твърде разнообразен: от тропически в източните равнини до полярен студ в западните Анди. Летата са горещи и влажни на изток и сухи на запад. При появата на климатичния феномен Ел Ниньо настъпват големи промени в климата.
 
Документи за пътуване и визов режим
Паспортът Ви трябва да е с валидност 6 месеца след последния ден на престой в страната.
За българските граждани се изисква виза, освен при транзитно преминаване (до 24 часа). Туристическата виза е валидна за 30 дни, но може да се удължи до 90 дни. За да получите виза за Боливия, са необходими:
  • две снимки паспортен формат;
  • попълнен формуляр за кандидатстване;
  • паспорт с оставаща на валидност най-малко 1 година;
  • платена такса;
  • двупосочен самолетен билет или маршрута на пътуване, като доказателство за  пътуване обратно;
  • може да бъде изискан документ за ваксинация срещу жълта треска;
  • копие на потвърдени резервации за хотел;
  • за визи със специфична цел: писмо от съответната фирма или институция като доказателство за бизнес намеренията и датите на пътуване.
Забележка: Правилата и изискваните документи много често се променят. Преди пътуване е най-добре да се поиска информация от горепосочените боливийски посолства.
При посещение в тропическата част на страната се изискват документи за имунизации.

 

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Практически съвети
Входните и изходните печати са безплатни, следователно опити за таксуване трябва да се срещнат с любезен отказ или искане за разписка.
Паспортът, снабден с виза трябва да се носи по всяко време, но е по-безопасно да се носи фотокопие, а не оригиналът.
Най-добре е да се пътува с щатски долари, тъй като понякога има трудности с обмена на евро. Валута може да бъде обменяна в "casas de cambio" (обменните бюра), в някои банки в по-големите градове, в туристически агенции и някои магазини. "Cambistas" (улични бюра за обмен) работят в повечето градове, но обменят единствено долари и трябва да се внимава за фалшиви банкноти и твърде високи такси.
В Боливия съществуват незаконни барове. Ако човек попадне в такова заведение, може да бъде задържан за разпит, особено ако в заведението са намерени наркотици. Боливия е третият по количество производител на кокаин в света, макар употребата на наркотични вещества да е незаконна. В усилията си за ограничаване на производството, правителството налага сурови наказания за тези, обвинени в трафик или притежание на наркотици. Минималната присъда е осем години.
Като цяло, цените са малко по-ниски в Боливия, отколкото в съседните страни, като най-големи са разходите за транспорт. Повечето туристи харчат между $ 25 и $ 50 на ден.
 
Европейски временен паспорт
При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на временен документ за пътуване.

Източник на информацията: Министерство на външните работи на Република БългарияВаучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации