Екскурзии АРЖЕНТИНА

АРЖЕНТИНА

Посолство на Република България в Аржентина
Адрес: Sucre 1568, C1428DUT, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
Тел.:+ 54 11 4781 8644; +54 11 4786 6273
Дежурен телефон в извънработно време: +549 1538 743 170
Работно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч.
E-mail:
Embassy.BuenosAires@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/argentina
Български почетни консули в страната и в съседни страни на акредитация / Consulado Honorario de la República de Bulgaria, República Oriental del Uruguay
Почетен консул - г-н Игор Светогорски
Адрес: Río Negro 1394 Piso 3, Montevideo, República Oriental del Uruguay
Тел.: +59 82 902 2210
Факс: +598 2 902 2211
Работно време: По - Пт, 15:00 - 19:00 ч.
E-mail:
consul@bulgaria.org.uy
Website: www.bulgaria.org.uy/
 
Обща информация
Местна валута
Аржентинско песо (ARS)
5.60 ARS = 1 EUR
 
Престъпност и сигурност
Ниво на престъпност - средно в страната и относително по-високо в столицата.
 
Особености на законодателството
Минималната присъда за трафик на наркотици е 5 години. В страната се води последователна политика за борба с наркотрафика, съпътствана от особено внимателен технически контрол по летищата.
 
Движение по пътищата
Свободно предвижване по територията на цялата страна 
 
Здравеопазване
Ниво на здравеопазването - добро, като държавните болници предлагат безплатна медицинска помощ.
 
Документи за пътуване и визов режим
Паспорт, който е валиден не по-малко от 6 (шест) месеца от последния ден на планираното пребиваване в страната.
Безвизов режим при престой до 90 календарни дни.
 
Практически съвети
Поради по-високата улична престъпност следва да се проявява повишено внимание и бдителност срещу кражби на чанти, документи и пари.
В Аржентина е наложен рестриктивен режим по отношение на достъпа до валута. Туристите могат да сменят валута (долари, евро и др.) за аржентинско песо в банките и обменните бюра, но напркатика е НЕВЪЗМОЖНО срещу аржентинско песо да се получи чужда валута.
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА БАГАЖ
Нови или употребявани вещи, които пътникът във връзка с пътуването си може да използва за лична употреба или за подарък, при условие, че количеството, качеството, разнообразието и стойността не предполагат внос/износ с търговска или промишлена цел.
 
ПРИ ИЗЛИЗАНЕ ОТ АРЖЕНТИНА
Ако носите със себе си фотоапарат, видеокамера, лаптоп или друг предмет, който е бил внесен в страната, преди да бъде изнесен в чужбина, трябва да се декларира и да бъде показан на митническите органи, които ще го регистрират във формуляр № ОМ 121. При завръщането си показвате формуляра и по този начин от Вас не се изисква плащане на данъци за предметите в него.
 
КАКЪВ БАГАЖ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕН ОТ ДАНЪЦИ
 • Стари и нови вещи за лично ползване или подарък, които не са с търговска цел.
 • Вещи, купени в страната, на обща стойоност до $ 2000 щ.д. при условие, че става въпрос за стоки, които са разрешени за износ, декларирани са писмено и са налице съответните фактури за покупка.
 
Автомобили, мотоциклети, скутери, моторизирани велосипеди, мотори за лодка, джетове, самолети и лодки от всякакъв вид не са багаж. Следователно, те не могат да бъдат изнасяни по този режим.
Произведения на изкуството, антикварни предмети, предмети с колекционерска стойност, трябва да имат предварително подготвен съответен лиценз за износ от Националната Дирекция на визуалните изкуства или разрешение от Националната дирекция на музеите.
Стоки, за които са прилага санитарен контрол, ще бъдат допуснати за износ само с предварително разрешение на Националната служба за здравето и качеството на храните.
 
ПРИ ВЛИЗАНЕ В АРЖЕНТИНА
Трябва да попълните Митническа декларация № ОМ2087, предоставена от пътната компания или от Дирекция Митница.
 
КАКЪВ БАГАЖ Е БЕЗ ДАНЪК ПРИ ВНОС
Дрехи и предмети за лична употреба като книги, брошури, вестници и други нови или употребявани предмети с нетърговска цела, на обща стойност до:
$ 300 щ.д на пътник ($ 150 за лица под 16 години), ако влизат по море или въздух;
$ 150 щ.д. на пътник ($ 75 щ.д. за лица под 16 години), ако влизат през речна или сухопътна граница.
 • Освобождаването от такса може да бъде използвано само един път в месеца. Когато това освобождаване е превишено, се начислява такса в размер на 50% от общата сума и се плаща чрез: банков депозит в офис на Националната Банка, ако има такъв на място; с кредитни или дебитни карти, които данъчната служба AFIP приема; или в брой в Митническата служба, където това е възможно. Пътникът получава фактура с подпис и печат от съответния митнически служител.
 • Стоките, придобити от безмитни магазини (Free Shop) на пристанища или летища в страната на пристигане, са допълнително освободени от мито при обща стойност до $ 300 щ.д. на пътник.
 • Стоките, придобити от безмитни магазини (Free Shop), които не са в пристанището или летището на страната на пристигане, се разглеждат като част от първоначалния багаж на лицата.
 • За стоките, закупени в чужбина и подлежащи на внос, се представят фактури, за да се определи общата стойност на багажа. В противен случай се взима стойността, която му определи митническият орган.
 
КАКВО НЕ МОЖЕ НИТО ДА СЕ ВНАСЯ, НИТО ДА СЕ ИЗНАСЯ КАТО БАГАЖ
 • Всякакви стоки за търговски или промишлени цели.
 • Стока, забранена от съображения за опазване на обществената сигурност, националната отбрана, общественото здраве, здравеопазването на животни и растения, опазването на художественото, историческото, археологическото, палеонтологичното и научно наследство, опазването на животинските и растителнито видове. Изключение се допуска само при изрично разрешение на компетентните власти.
 • Взривни и запалими вещества, както и наркотици.
 • Боеприпаси, огнестрелни оръжия или части от тях, освен ако има разрешение от Националния регистър на оръжията (PENAR) и то не е в нарушение на международните норми и ограничения, засягащи сигурността на въздухоплаването.
 • Автомобилни части и други.
 
ЧУЖДЕСТРАННИ ТУРИСТИ
 • Tax Fee Shopping/Global Refund: За всяка покупка на стока от включени в системата магазини в страната на стойност над 70 аржентински песо получавате заедно с фактура “ В” и чек Global Refund за възстановяване на ДДС.
 
 
 • Преди Вашето отпътуване стоката, чековете и фактурите или касовите бележки трябва да бъдат представени пред митническите органи за проверка и печат.
 • В офисите на Glоbal Refund, намиращи се на международните изходи, осребрявате чековете си срещу пари в брой или превод на Ваша кредитна карта, или чрез банков чек, изпратен на домашния Ви адрес. В някои страни може да получите парите си в брой при завръщането си.
 
ВНОС И ИЗНОС НА СТОЙНОСТИ
Пътници и екипаж, които имат при влизане в страната повече от $ 10 000 щ.д. или екивалента им в каквато и да е друга валута, независимо дали са в брой или друга форма на заплащане, включитено пътнически чекове, трябва да ги декларират чрез формуляр № ОМ 2087 в Митницата.
Пътници на възраст между 16 и 21 години могат да напуснат Аржентина с максимум $ 2 000 щ.д., а деца под 16 години - $ 1 000 щ.д. или тяхната равностойност в друга валута в брой и/или пътнически чекове.
Пътници и екипаж над 21 години могат да изнесат от страната скъпоценни метали и чуждестранни банкноти и монети на стойност над $ 10 000 щ.д. или тяхната равностойност в друга валута само през ФИНАНСОВИ И ВАЛУТНИ ИНСТИТУЦИИ със съответните разрешения.
Посочената информация е взета от сайта на Аржентинската Данъчната Агенция AFIP на 15 януари 2014 г.
Директна и актуална информация може да се получи от Аржентинската Данъчната Агенция AFIP:
Тел. 0810-999-2347 от 8:00 до 20:00 часа (аржентинско време)
http://www.afip.gov.ar/turismoequipaje.asp

Източник на информацията: Министерство на външните работи на Република България 


Ваучер за подарък

Изненадайте Вашите роднини, близки и приятели по случай техния празник с почивка или екскурзия, от която да им останат незабравими спомени.

повече >>

Дестинации