Изберете
дестинация

Новини

18.11.2013
Ледниковият експрес - най-бавният бърз влак в света
(www.peika.bg)

Швейцария е спокойна картина със снежни върхове, които прегръщат зелени пасища и ливади. Живописни градчета с китни, двуетажни къщички и мостове над дълбоки пропасти се протягат в подножието на Швейцарските Алпи.
Открехнете прозорец, водещ към тази планинска утопия, като се качите на борда на Ледниковия експрес (Glacier Express). Червените му вагони, със своите стъклени купета, ще ви доближат до Страната на часовниците и шоколада по неповторим начин.
Приключението ви започва и завършва в два от най-известните планински курорти на Швейцарските Алпи: Санкт Мориц (или Сен Мориц) и Цермат.
Ледниковият експрес е известен като най-бавния бърз влак в света. Пътешествието с него трае седем часа и половина. Това време ще посветите на 291 км, като прекосявате 219 моста и преминавате през 91 тунела.
По време на изкачването до Цермат ще останете без дъх при гледките, които ще се разкрият пред вас. Швейцарският национален парк, който ви посреща след Сен Мориц, е защитен от ЮНЕСКО. Природата там е запазена до крайна степен и мястото наистина е райско кътче.
Най-високата точка, през която ще преминете, е проходът Оберлап (2033 м). Финалната точка по маршрута е град Цермат. Той е изпълнен с планински хижи, на прозореца на всяка от които има саксии с цветя. Тук се намира най-атрактивната туристическа дестинация в цяла Швейцария: изкачването на върха, изобразен на всяка опаковка шоколад „Тоблерон“ - Матерхорн.
По част от маршрута на Ледникови експрес се движи и друго невероятно швейцарско влакче - Бернина експрес.

17.09.2012
Посолството на САЩ въведе безплатни улуги и по-опростена система за интервюта за визи
(www.dir.bg)
Посолството на САЩ обяви, че въвежда нови услуги, свързани с издването на неимигрантски визи.
Насрочването на интервюта по телефона или чрез интернет вече ще е безплатно. На телефон 02 4916 461 (от понеделник до петък, от 9:00 до 21:00 ч.), на български език, може да се получава информация за визи или насрочване на интервю.
Ден и час за интервю може да се определи и на http://www.ustraveldocs.com/bg. С оператор от кол центъра може да се направи връзка и през Skype на ustraveldocs-Bulgaria.
Безплатна ще е и доставката на паспорта с TNT куриерски услуги, след като е получено одобрение за виза.

От посолството припомнят, че таксата за кандидатстване за неимигрантска виза е 160 щатски долара, платени в левове.

Как се вади виза

Процедурата, посочена по-долу, важи за всички кандидати за неимигрантски визи, които определят своите интервюта на или след 13 септември 2012 г.:
Стъпка 1: Попълнете формуляр DS-160 за кандидатстване за виза на https://ceac.state.gov/genniv/ и разпечатайте страницата с потвърждение.
Стъпка 2: Отидете на портала на US Traveldocs на http://www.ustraveldocs.com/bg. Ако посещавате сайта за първи път, следвайте инструкциите, за да си създадете профил. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, като използвате Вашето име и парола. Разпечатайте вносната бележка , която съдържа информация за плащането.
Стъпка 3: Посетете най-близкия клон на МКБ Юнионбанк, за да платите таксата за кандидатстване. МКБ Юнионбанк ще Ви издаде мемориален ордер.
Стъпка 4: Определете дата за Вашето интервю за виза на http://www.ustraveldocs.com/bg или на телефон 02 4916 461 от България. Можете да се свържете с оператор и чрез Skype на: ustraveldocs-Bulgaria.
Стъпка 5: Елате в Посолството на САЩ в София с всички необходими документи за Вашето интервю в определения ден.
Стъпка 6: Паспортите с одобрени визи ще бъдат доставени безплатно от TNT до един от няколкото центрове за услуги на TNT в България. За по-бързо обслужване може да изберете да получите Вашия паспорт от TNT София на адрес ул. „Неделчо Бончев” №35 от 08:00 до 19:00 часа.


14.09.2012
Биг Бен се нарича Кулата на Елизабет
(Дарик Нюз)

Английският парламент преименува часовниковата кула Биг Бен на Кулата на Елизабет в чест на 60-годишния юбилей от възкачването на трона на кралица Елизабет Втора.

Биг Бен, наричан още Кулата на Св. Стефан, е част от архитектурния комплекс на Уестминстърския дворец. Построен е през 1858 г., като часовниковият механизъм и е пуснат година по-късно.

Кулата (без пилона) е висока 61 м, като часовникът е на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,7 и 4,2 м, часовникът дълго време е смятан за най-големия в света, предава БГНЕС.

В основата на всеки от четирите циферблата има надпис на латински, гласящ: "Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam", което в превод означава: "Боже, пази нашата кралица Виктория Първа!"


11.09.2012
Фиксирано настаняване в самолет
(www.economynews.bg)

Фиксирано настаняване на борда на своите самолети въвежда еasyJet от ноември 2012 година, съобщи компанията. Тя вече изпробва експериментално този тип настаняване от април месец, като отчита над 800 хил. пътници, които са се възползвали от услугата в 6 000 полета.
Как работи тази услуга?
• Преди тестовете резервационната система не позволяваше да се резервират места.
• Всички пътници – семейства или групи, пътуващи заедно с една и съща резервация, ще бъдат настанявани заедно в самолета, когато това е възможно.
• Всеки, който закупи фиксирано място, получава своето място в момента на покупка. Всеки, който избере да не заплаща за фиксирано място, получава своето място, когато се чекира онлайн или на летището преди полет.
• Алгоритъмът изчислява данните и местата в целия самолет за по-малко от 1 секунда, използвайки комплексна формула.
Някои интересни факти от пробните полети:
• При по-късите пътувания място 6А е най-добре продаваното място, докато при по-дългите е 1А;
• При по-късите пътувания място 16B е най-малко популярното място, докато при по-дългите е 19B;
• Пътниците предпочитат седалки в лявата страна на самолета с места A, B and C, за сметка на D, E и F;
Всички пътници получават безплатно своите места за полети с easyJet, но имат право на избор на точно определено място срещу заплащане. Те могат да гарантират своето място за сядане, когато правят своята резервация, или на по-късен етап.
Има три начина за тарифиране, в зависимост от предпочитаните места:
• £12 за място с допълнително пространство за краката (първия ред и редовете в близост до изходите на самолета);
• £8 за места в предната част на самолета (редове 2-5 на самолет A319 или 2-6 на самолет A320);
• £3 за всяко останало място;
easyJet изпробва фиксираното настаняване по време на летния пиков сезон. Авиокомпанията ще въведе услугата по време на зимния сезон, когато по-малко хора пътуват, за да се гарантира плавен преход в преминаването от една резервационна система в друга. Пробният тестови период показа, че фиксираното настаняване може да бъде въведено, паралелно с поддържането на високи нива на точност на полетите, без допълнителни разходи.
Пътниците, които закупят места в предната част на самолета и места с допълнително пространство за краката, също получават достъп до приоритетно чекиране и качване в самолета.


10.09.2012
Метрото поема към летището през октомври

КРОСС Метрото на София ще се устреми към летището още през октомври, съобщи шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Тогава се очаква да започне изграждането на отсечката на подземната железница, която ще свърже бул. "Цариградско шосе" с аеропорта.

Тя ще е с дължина 5 км и 4 нови метростанции. За строителството са осигурени 136 млн. лв. от Евросъюза. Срокът за изпълнение е 28 месеца. "Договорите с изпълнителите на две от отсечките на трасето са подписани и изпълнението ще започне", обясни Братоев. Конкурсът за избор на строител на третата отсечка се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. "Вече има едно решение в наша полза, но ще изчакаме да приключат всички процедури по обжалване", каза Братоев.

Жалбите не спирали изпълнението на проекта, тъй като и трите участъка ще се строят независимо един от друг. Затова до месец се планира да започне строителството откъм бул. "Цариградско шосе" и при жк "Дружба". Две от новите станции ще са наземни - при летището и при научно-производствена зона "Искър". Другите две ще са подземни - до бул. "Цветан Лазаров" и до бул. "Искърско шосе". Трасето на метрото ще тръгне под земята от бул. "Цариградско шосе". При ул. "Неделчо Бончев" влакчетата ще излизат на повърхността. На бул. "Искърско шосе" ще бъде построена и нова жп гара, която ще има връзка с метрото. В началото на следващата година ще започне изграждането и на 2,8 км метро с 3 станции към Бизнеспарка в жк "Младост".

Шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев ще получи званието "Почетен гражданин на София". Решение за това ще вземе в четвъртък градският парламент. Братоев е бил технически ръководител на една от първите метростанции през 80-те години, а е шеф на "Метрополитен" от 1999 г. За почетен гражданин на София са предложени и Петър Митанов, участвал в реставрацията на знакови сгради в София, както и посланичката на Норвегия Тове Скарстейн.Да бъде честита годината нова,
спокойна и мирна, благодатна, щастлива!
Да бъде ползотворен всеки труд,
а добротата - ценна като изумруд!

Да бъдат пълни нашите сърца
със мисли чисти и дела красиви.
Успехите да бъдат редом с нас,
да бъдем истински щастливи!

Да сме великодушни, за да можем да прощаваме,
да сме жизнени, бавно за да остаряваме,
да сме здрави, повече да се обичаме,
заедно паралели и меридиани да пресичаме.

За дни на радост - с усмивки и веселие,
за мигове на сбъднати мечти –
бъдете Вий благословени!

Екипът на “Булкарт Травъл”В Рим ще глобяват за хвърляне на дъвка на улицата

Римските градски власти обявиха война на дъвките по улиците. Вече Ви очаква глоба от 50 евро, ако Ви хваната да изхвърляте дъвката си на място, различно от контейнерите за боклук.
Според доклад близо 15 000 дъвки попадат на земята в италианската столица, включително и на територията на паметници на културата, а за почистването им се харчат над 5,5 милиона евро годишно.


17-19 февруари 2011 г. - Международната туристическа борса "ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО" - Национален дворец на културата - София

Скъпи приятели - пътешественици,

Екипът на "БУЛКАРТ ТРАВЪЛ" има удоволствието за поредна година да участва на Международната туристическа борса "ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО" - 17-19 февруари 2011 г., щанд No 1-40 .

Заповядайте на нашия щанд, за да разберете повече за:

 • нашите изключително успешни далечни дестинации - " запазена марка" на "БУЛКАРТ ТРАВЪЛ" - Китай; Сингапур, Малайзия и Индонезия; Източно и Западно крайбрежие на САЩ; Бразилия и Аржентина; Перу; Мексико, Гватемала и Куба; Индия;

 • нашите нови маршрути из Латинска Америка, Средна Азия и Близкия Изток;

 • нашите разнообразни предложения за индивидуални пътувания, в това число почивки и уикенди в Турция, Испания, Гърция, Тайланд, Доминиканската република, Куба, остров Бали и много други райски кътчета;

 • нашите специални отстъпки.

Разгледайте новия ни каталог и пропътувайте света с нас.
Споделете ни за мечтаното си пътуване и ние ще изготвим специален маршрут.

Доверете ни се!

Ние ще превърнем вашите мечти в реалност!

Очакваме ви!
1 ноември 2010 г. - "Далече, далече..." - Зима-Пролет 2011 - нашият нов каталог
Скъпи приятели-пътешественици,
Излезе новият каталог на Булкарт Травъл, който съдържа голяма част от далечните дестинации, предлагани от нас за първото полугодие на 2011 г. Надяваме се, че ще откриете Вашата екскурзия. Подробните програми можете да намерите на Интернет-страницата на фирмата или да получите, ако посетите офиса ни. Възползвайте се от отстъпките ни за ранно записване! А за Вас, нашите редовни клиенти и най-верни почитатели, имаме специални предложения!
В началото на следващата година ще Ви представим още нови маршрути, които ще бъдат включени в следващия каталог. Той ще бъде презентиран на нашия щанд, с който за поредна година ще участваме в Международната туристическа борса “ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО” от 17 до 19 февруари 2011 г. в Националния дворец на културата.
Очакваме Ви!

Туристите в ЕС не са защитени при резервации по интернет
Eвропейските туристи не са защитени при фалит на авиокомпания или туроператор, от хотели с по-нисък стандарт и други неуредици, ако сами организират почивката си и правят резервации по интернет. Директивата за пакетните туристически пътувания на ЕС е остаряла (от 1990 г.) и в нея модерните форми, по които хората организират екскурзиите си, не са предвидени. Защитата важи само при резервации чрез туристически агенции и ако пакетът съдържа поне два от елементите - транспорт, настаняване, други услуги като обиколки за разглеждане на забележителности. Асоциация „Активни потребители" подкрепя осъвременяване на директивата, което да гарантира равни права на туристите в XXI в.
Потребителите в ЕС не си дават сметка, че правната им защита зависи от начина, по който са закупили пакетите си. 67% от туристите, участвали в проучване и използвали „динамичен пакет", който не попада в обхвата на директивата, погрешно са смятали, че са били защитени. В случай на проблеми загубите на човек възлизат средно на близо 600 евро. Над 50% от потребителите вярват, че са защитени при фалит на авиокомпанията, когато използват динамични пакети и сключват независими сделки, но често това не е така.
Директивата предпазва потребителите от некоректна информация в брошурите на туристическите агенции, но не и от такава в интернет, защото през 1990 г. хората са се информирали главно от брошури и масово са използвали туроператори. Днес потребителите все по-често сами си правят резервациите и създават собствени пакети. Много от тях не ползват агенции, за да резервират полетите и настаняването си. По тази причина Европейската комисия проведе консултации, а през есента на 2010 година се очаква да излезе с предложение за нова Директива за пакетните туристически пътувания.
Сега директивата дава право на клиента да се откаже от пътуването, без да дължи неустойка, ако се промени някое от основните условия по офертата му и задължава туроператора да носи отговорност за услугите (напр. хотели с по-нисък стандарт). Предвидена е и защита, ако туроператорът или авиокомпанията фалират. Това обаче не важи, ако туристът сам е организирал почивката си.
В новия вариант на директивата се предвижда да попаднат:
 • Пакетите, които потребителят сам си е направил, като е използвал един и същ уебсайт;
 • Пакетите, съставени чрез различни уебсайтове, които са свързани помежду си от партньорско споразумение;
 • Други договорености за пътувания, които в момента не попадат в обхвата на директивата - круизи, пътувания с настаняване (напр. с нощен влак или кораб) и т.н.
Обсъжда се каква информация трябва да се предоставя на потребителите, в кой момент и в какъв формат. В държавите членки може да се въведе етикет, който да указва кои пътнически продукти и/или комбинация от продукти за защитени от законодателството на ЕС. В момента уебсайтовете, които са основен източник на информация, изобщо не са споменати в директивата.
Очаква се конкретните предложения да бъдат официално представени през есента на 2010 г., а новият вариант на директивата да бъде одобрен най-късно през 2012.
Основни тенденции в сектора на пакетните туристически пътувания:
 • Европа е най-големият регионален пазар за пътувания в света с продажби в размер на 246 милиарда евро през 2008 г. Традиционните пакети (предварително окомплектовани сделки, включващи редица елементи като пътуване и настаняване) са 40% (98,4 милиарда евро) от целия пазар на туристическите пътувания. Делът на динамичните пакети е 33%, а на другите пътнически споразумения - 25%.
 • Все повече резервации се правят от потребители, които сами изготвят туристическите си пакети (динамични пакети), при което пътниците групират две или повече услуги, напр. полет, настаняване и др. Това се случва основно в интернет чрез различни сайтове. През последните 2 години общо 23% от гражданите на ЕС са използвали динамични пакети, но в Ирландия те са 46%, в Швеция 44%, в Словения 42%, в Италия 36% и др.
 • Много динамични пакети в момента не попадат в обхвата на защитата, осигурявана от ЕС за пакетните туристически пътувания. За сравнение, през 1997 г. 98% от пътниците, които са ползвали ваканционни полети от Обединеното кралство, са били защитени от директивата на ЕС, а през 2005 година този дял е бил под 50%.
 • В периода от ноември 2005 г. до септември 2008 г. фалираха 29 авиокомпании. През 2008 г. във Франция са фалирали 125 туроператора, от което са засегнати над 9000 потребители.
Източник: aktivnipotrebiteli.bg

17 септември 2010 г. - НА ПОСЕЩЕНИЕ В БЕЛИЯ ДОМ И КАПИТОЛИЯ
Благодарение на любезното съдействие на посолството ни във Вашингтон, днес групата на „Булкарт Травъл”, пътуваща по маршрута „САЩ – Източно и Западно Крайбрежие” имаше невероятния шанс да влезе на обиколка в БЕЛИЯ ДОМ и КАПИТОЛИЯ !

10 септември 2010 - ЗАСИЛЕНА ОПАСНОСТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ДЕНГЕ В ИНДИЯ
(Източник: Консулски съобщения на Министерството на външните работи)

През настоящия дъждовен сезон в Делхи се отбелязва засилена опасност от заразяване с пренасяната от комари треска денге. Официално до началото на септември са регистрирани над 1 000 случая на заразени с денге, но се смята, че реалният им брой е значително по-голям. Очакванията са броят на заразените да продължи да се увеличава през месеците септември-октомври.
Същевременно, към момента в Делхи се отбелязва и засилена опасност от заразяване с малария, H1N1 и коремен тиф.
В тази връзка Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да имат предвид засилената опасност от заразни болести в Делхи през настоящия дъждовен сезон и особено от опасната треска денге.

Имайки предвид тази информация, "Булкарт Травъл" отлага пътуването на групата за Индия и Непал (от 23 октомври 2010 г.) за началото на м. март 2011 г.


21 Август 2010 - МЕГА Ж.П. ПРОЕКТ ОБЕДИНЯВА ИЗТОЧНА АЗИЯ
В Източна Азия в най-скоро време ще стартира мегапроект, чрез който ще бъдат изградени ж.п. връзки между всички страни в региона.Споразумението бе подписано от транспортните министри на Китай, Виетнам, Тайланд, Камбоджа, Лаос и Бирма. Ж.п. магистралата ще следва траекторията на една от най-големите реки в света - Меконг, преминавайки през територия с общо население над 300 млн. души. Понастоящем железопътните инфраструктури на страните по приетото съглашение нямат връзка едни с други, с изключение на трасета, съединяващи Китай и Виетнам. В Лаос пък изобщо няма железопътен транспорт. Планира се проектът да премине през четири етапа. Първият е изграждането на ж.п. връзка между столиците на Тайланд и Камбоджа - Бангкок и Пномпен. Вторият - Пномпен - Хошимин (Виетнам), третият - Хошимин - Ханой, като само този етап ще струва над 1 млрд. долара. При четвъртия и последен етап Ханой ще бъде свързан с китайските градове Кунмин и Нанкин. За реализирането на проекта ще бъдат използвани множество от съществуващите или изграждащи се понастоящем ж.п. трасета. За подобряването им и изграждането на връзки помежду им ще са нужни допълнителни 7 млрд. долара. Очаква се към 2025 г. общата ж.п. система да превозва годишно 3,2 млрд. пасажери и 23 млн. тона товари. (Profit.BG)


28 юли 2010 г. - Каталуния забрани коридата
Парламентът на испанската провинция Каталуния гласува забрана за провеждането на корида. Забраната ще влезе в сила от 1 януари 2012 година, съобщава БиБиСи. 68 от депутатите гласуваха „за", а 55 се обявиха „против" превръщането на коридата в незаконна дейност.
Като основен мотив за решението си каталунските законодатели изтъкнаха факта, че популярността на борбата с бикове е намаляла и има твърде много жалби от организации за защита на животните.
По-рано в парламента бе внесена петиция, в която 180 хиляди каталунци обявиха боевете с бикове за жестоки и в нарушение на правата на животните.
Според други, обаче, коридата е важна испанска традиция и дори е вид изкуство, което трябва да бъде съхранено.
Така Каталуния става втората испанска провинция, след Канарските острови, която забранява вековната традиция на борбата с бикове.


22 юли 2010 г. - Откриха Уудхендж
Археолози са открили дървена версия на британския праисторически монумент Стоунхендж. Уудхендж (Woodhenge), както работно го наричат британските медии за момента, се намира съвсем близо до каменния си вариант.
Използвайки компютърни технологии за картографиране на района, учените попаднали на светилище, което се намира на около 900 метра от легендарния мегалитен комплекс, съобщава Гардиън.
По думите на проф. Винс Гафни от Бирмингамския университет това е вероятно най-важният церемониален обект, открит през последните 50 години.
Находката променя характера на ландшафта. Смяташе се, че през късния неолит този район е бил празно поле, а сега откриваме важен церемониален обект, с изглед към Стоунхендж, допълва професорът.
Според археолозите във вътрешния кръг на светилището в древността са били поставени дървени стълбове.
Смята се, че Стоунхендж е построен преди 4500 години. И досега специалистите спорят за предназначението му, като надделява мнението, че става дума за древен храм.


20 юли 2010 г. - Стартира първата туристическа обиколка “Опознай София – централна градска част”
Днес от 11.00 часа столичният кмет Йорданка Фандъкова ще открие първата пешеходна туристическа обиколка “Опознай София – централна градска част”.
Днес от 11.00 часа столичният кмет Йорданка Фандъкова ще открие първата пешеходна туристическа обиколка “Опознай София – централна градска част”.На откриването са поканени да присъстват председателя на Столичен общински съвет Андрей Иванов, заместник-кметове и главния архитект на София, много гости от града и страната. Обиколката се провежда по проект на общинските предприятия “Туристическо обслужване” и “Стара София”, съвместно с Асоциацията на екскурзоводите в България. В маршрута на обиколката са включени 10 спирки, на които екскурзовод на български език ще изнесе кратка информационна беседа. Културно-историческите обекти, които са включени в маршрута са: Богословски факултет на СУ “Св. Климент Охридски”; хотел “Шератон”; Ротондата “Св. Георги Победоносец”; Президентството и Археологически музей; Българска народна банка; Народен театър “Иван Вазов”; “Руска църква “Св. Николай Чудотворец”; църква “Св. София”; храм–паметник “Св. Александър Невски”; Народно събрание и паметник на Цар Освободител; Културно–информационен център – София. Пешеходната обиколка “Опознай София – централна градска част” като туристически продукт има социален, стратегически и антикризисен характер за туристическата индустрия в столицата. Обиколката е общодостъпна и безплатна за жителите и гостите на София от различни социални групи. Предвижда се пешеходната обиколка да се провежда организирано при минимум десет участника, всяка сряда и събота от 9.30 – 11.30 часа и по предварително записване в Културно-информационен център – София. /БГНЕС


16 юли 2010 Г. - Най-подходящата почивка според зодията
За всеки човек, роден под определен знак на зодиака, има страни, където той се чувства най-добре. Според астролозите държавите, както и хората, си имат своя хороскоп, съветват от health.bg.

Овен
Необходимо им е постоянно движение, преместване, обмяна на опит и впечатления. За почивка най-подходящи са Германия, Австрия, Бирма.

Телец
Обича да си похапва и да се отпусне в комфорт. Може да е на плажа или покрай басейн, припичайки се мързеливо, гледайки играта на слънчевите лъчи във водата. За тази цел на телците отговарят Египет, ОАЕ, Чехия, Швейцария, Украйна, Унгария и Гърция.

Близнаци
Те са неспокойни и се нуждаят от постоянна промяна във впечатленията. Тази необходимост може напълно да удовлетвори Америка с невероятното си разнообразие, както и Гърция, Полша и Турция, където хората са общителни и готови да се пазарят.

Рак
За пътуване и почивка харесва проверени места, където е тихо, спокойно и уютно. Ако обаче реши да пътува до загадъчна страна като Индия, ще бъде изумен колко близка и невероятна ще му се стори тя. Не бива да подминава Гоа - рай, където всички хора са като братя. Привлекателни за раците са и Непал, Литва.

Лъв
Kато цар на животните той обича всичко да се случва около него, да се чувства единствен владетел на света. Затова не бива да пропуска Бразилия с карнавалите, Италия с нейните древни красиви градове, с уникалните й паметници. Подходяща за лъвовете е и Испания, която ще предложи борба с тореадори, музеи, готически катедрали. Франция ще ги удиви с блясъка си, а Париж - световният център на модата - ще ги главозамае. Ако лъвовете обичат казината, да тръгват към Лас Вегас.

Девa
По принцип не могат да си починат, защото успяват да си намерят работа дори и през отпуската. Близки до духа им са Швейцария, Япония, Латвия - там ще получат не само морално удовлетворение от точността на транспорта, комуникацията между хората, но и ще продължат да работят със стил, ще заимстват интересни идеи, които могат да превърнат и в собствен бизнес.

Везни
Обичат да ходят на почивка, за да се показват и другите да им обърнат внимание. Париж ще ги очарова с красотата си и ще зарадва очите им с отличния моден вкус на парижаните. Англия ще им подейства като магнит с древните си замъци, а Китай - със своите нрави и обичаи. Гледката на Великата китайска стена ще се запечата в сърцето им. Аржентина пък ще ги покори с танцовия ритъм на тангото.

Скорпион
Не обича да почива на спокойни и тихи места. За него жизненоважни са ритъмът, екстремните чувства, страстите и бурните впечатления. Ето защо най-подходящи за този зодиакален знак са Турция, Азербайджан, Иран, Куба, Афганистан, Пакистан.

Стрелец
Това е най-големият пътешественик. Околосветското пътешествие е точно за него, но ако не може да си го позволи, му препоръчваме да посети Италия, Испания, Полша, Грузия, Армения, Мексико, Аржентина, Монголия.

Козирог
Близките на духа му страни са разположени високо в планината. Ще ги очарова аскетичната красота на Тибет, строгостта на Естония, прохладата и простотата на Норвегия. Подхожда им и Англия с нейното величие и интересни традиции.

Водолей
На него би му се искало да посети друга планета - Марс например или в краен случай Луната. Ще се наслади обаче на просторните ширини на Русия, Канада, както и на далечната Австралия.

Риби
Подхождат им много от страните, разположени по бреговете и островите: Израел, Нова Зеландия, Индонезия, Тайланд, Португалия, Средиземно море, Бразилия, о. Цейлон, о. Малта, Турция.


8 юли 2010 г. - Внимание: Българи “горят” с круизи
През последната година и особено сега, в началото на активния летен туристически сезон зачестили обажданията от български клиенти, търсещи съдействие за разрешаване на проблеми с американски туроператори, от които те са купили своите круиз ваканции чрез интернет и са платили със своите кредитни карти. Това съобщиха от Българското круиз общество.
Най-често хората се жалвали от отказ на документи за пътуване, при платен круиз - Круиз линиите отказват да издадат документи за достъп до борда на кораба на клиенти, които не са американски или канадски граждани. Те са купили своя круиз чрез американски или канадски туроператор и са го заплатили с кредитна карта, която не е от американска или канадска банка. По този начин клиентите от България не се допускат до борда на кораба.

Вторият проблем, за който идват жалбите, бил свързан със сигурност на плащанията - Он-лайн покупките от американски туроператори не гарантират защита на потребителските права на клиентите от България и има сериозен риск по сигурността на плащанията и връщане на сумите.

За последната година в Българско круиз общество са постъпили сигнали от клиенти, закупили он-лайн ваканции от американски туроператори за круиз линиите Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Azamara Cruises, Costa Cruises, Holland America Line, Princess Cruises и Oceania Cruises, като този списък не претендира за изчерпателност само за тези круиз линии.

Някои американски туроператори закупуват предварително големи обеми каюти и ги предлагат чрез интернет на цени, които могат да бъдат около 5% по-ниски от тези в Европа. За да предотвратят потенциални загуби и спад на приходите си обаче, круиз линиите забраняват на американските туроператори да приемат резервации от Европа или от други страни.

За тази практика обаче, клиентите в България са все още неинформирани и съществува опасност да бъдат привлечени от цена, която в някои случаи може да бъде само с около 5% по-ниска.

Практиката показвала, че при подобни случаи риска от провал на круиза е сериозен, а клиентите рискуват и плащанията си. В много от случаите се оказвало, че на сайтовете на американските туроператори има публикувани телефонни номера, които са на съвсем отделни, външни компании, обслужващи телефонните обаждания на туроператора.

Дори клиенти, владеещи много добър английски език се налага да говорят по 20-30 минути с автоматични телефонни секретари или са прехвърляни през няколко служителя докато стигнат до правилният отдел на туроператора. Обикновено адресите на електронните пощенски кутии са общи и може да минат седмици или месеци докато се установи правилният контакт.

Всички граждани в България, които планират сега или занапред круиз пътуване, за сигурност да се обръщат към български туроператори с експертен персонал за планиране и резервация на круиз ваканции. По време на участие в най-голямата круиз конференция в Европа преди две седмици в Саутхемптън, била обявена статистика, че един потенциален клиент за круиз ваканция посещава средно 22 интернет сайта, казаха още от Българско круиз общество. /БЛИЦ


7 юли 2010 г. - Фестивалът Сан Фермин (Памплона, Испания): прочут с тичането пред бикове
Ежегоден фестивал Сан Фермин, прочут с тичането пред бикове - по традиция, фестивалът трае 9 дни и се празнува от 1591 г. насам. Началото е по пладне (11:00 ч. по Гринуич), когато пред кметството на Памплона се "изстрелва ракета" над събралата се тълпата и се произнася традиционната фраза: "Мъже и жени от Памплона, да живее Сан Фермин!".
Паметта на Свети Фермин се почита не само в Памплона, но и в цялата област, тъй като е патрон на провинция Навара. Смята се, че св. Фермин е живял през V в. и е бил първият християнски епископ на Памплона.
Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си "Фиеста". В наше време, за фестивала идват около един милион туристи в 250-хилядния град. Всеки може да се включи в надбягването с биковете, които се пускат да тичат по тесните улички на града. За съжаление, инцидентите не са рядкост и от 1924 г. досега 24 души са намерили смъртта си стъпкани или прободени от бикове.

7 юли 2010г. - Европейски ден на шоколада
Отбелязва се на 7 юли, защото на тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна, затова и датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричат го "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от бог Куатцекоатл. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските "конквистадори" (1519 г.) превземат Мексико и в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа. Продуктът макар и непознат се търгувал много скъпо и се заплащал в злато, има исторически свидетелства, че цената на един роб "можела да достигне до 100 какаови зърна".

Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали "горчиви". Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри - (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад, едва по-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад. Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад в живота. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста. Въпреки, че ставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредено влияние при кучетата, дори може да бъде смъртоносно за кученца и малки породи кучета. Шоколадът е силно токсични и за папагалите.

7 юли 2010 г. - Къде на Балканите е най-евтино
Българите пият с 14.4 на сто по-евтин алкохол, отколкото съседите в Сърбия, сочат резултатите от анализ, който публикува вчера сръбското министерство на търговията. Проучването е направено върху данни, обявени от Евростат за цените в 37 европейски държави през миналата година.
По-ниски цени на храните и безалкохолните напитки от Сърбия имат Македония, Румъния и България, установили експертите в Белград. В сравнение с близките страни, в Сърбия цигарите са по-евтини. Папиросите в Македония и Черна гора са на същите цени, в Босна и Албания са 10 процента нагоре, в България и Румъния разликата е 53.3 и 70 процента, а в Словения и Хърватия са двойно по-скъпи, отколкото в Белград.
Цените на храните в България и Румъния са сред най-ниските в региона, но отделни продукти са по-скъпи, отколкото в Сърбия. В Румъния цените на млякото, сиренето и яйцата са по-високи с 14.8 на сто, а хлябът е със същата цена като в Сърбия. У нас млякото, сиренето и яйцата са по-скъпи с 13.6 %, плодовете и зеленчуците - с 4.8 на сто, а на олиото - с 2.3 процента.
В сравнение със Словения, която е една от отличничките в Евросъюза, Сърбия има по-ниски цени за всички разглеждани стокови групи. Най-голяма е разликата в цените на хляба - повече от 65.6 %, на плодовете и зеленчуците - 48.8 %, и на растителните масла - 40.2 процента.
В Хърватия хлябът е с 62.3 % по-скъп плодовете и зеленчуците - с 35.5 %, а месото - с 31.8 на сто.
Междувременно от южната ни съседка Гърция дойде новината, че тазгодишните почивки на гърците са поскъпнали с повече от 50 на сто в сравнение с миналата година заради нарасналите цени на горивата и магистралните такси.
Цената на безоловния бензин в южната ни съседка удари 1.7 евро за литър, а по някои бензиностанции на магистралите в страната горивото е даже по-скъпо, което превръща в кошмар пълненето на резервоара на първите летовници.
Бензинджии се оплакват, че не се предвижда намаляване на цените, тъй като скокът през последните дни не идва само от спекулативни игри, а и от увеличения специален данък върху потреблението на горивата и от повишения ДДС от 21 на 23 на сто.
Сметките показват, че ако пътуването от Атина до Солун и обратно миналата година е струвало 113 евро (при консумация от 10 литра бензин на 100 км), тази година то е скочило на 178.5 евро. Ако към тази сума се прибави и цената на магистралните такси, едно семейство, желаещо да пътува по тази дестинация, ще трябва да плати 217.9 евро. Миналата година тази сума е била 145.9 евро.
По данни на Евростат Гърция е сред страните, които имат рекордно скъпи течни горива, като се нарежда непосредствено след Холандия с най-скъп безоловен бензин.
агенция Бета

4 юли 2010 г. - Лондон вдига въжена железница над Темза
Посетителите на Лондонските олимпийски игри през 2012 година ще могат да пресичат река Темза с първата в града въжена железница. Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че бил вдъхновен от този вид транспорт в Ню Йорк, Сингапур, Барселона и други мегаполиси.
Проектът, оценяван на 25 милиона британски лири (37,89 милиона долара), ще свързва двата олимпийски центъра, разположени от двете страни на реката.
Прекосяването на реката ще отнема 5 минути, като на час ще могат да бъдат превозвани до 2500 души на височина над 50 метра.
Въжената линия ще обслужва участъка от реката между Гринуич и района Доклъндс в източната част на Лондон. Под тази част на реката има пътни тунели, но не и мостове.

4 юли 2010 г. - Нова платформа, разкриваща чудни гледки към Алпите, бе открита в планините на Южна Германия.
Платформата "АлпспайЕкс" (AlpspiX) бе отворена за посетители днес. Х-образното съоръжение се състои от два ръкава - всеки с дължина 25 метра - и завършва със стъклена стена.
Платформата предлага на посетителите уникална открита гледка към най-високия връх в страната Цугшпитце и околната алпийска панорама

1 юли 2010 г. - Нова тарифа за роуминг в ЕС
35 ст. на минута ще ни струва да приемаме обаждане, когато сме в чужбина, в държави от ЕС. Това е новата тарифа за входящи обаждания на двата ни най-големи мобилни оператора - "М-Тел" и "Глобул". От днес в целия ЕС свалят тарифите за роуминг според изискванията на европейските директиви. По 91 ст. с ДДС пък ще ни струват изходящите обаждания в роуминг от 1 юли според евротарифите на двата оператора.
Още от средата на юни "М-Тел" предложи нов, по-изгоден тарифен план за разговори в роуминг с цени за изходящи повиквания дори по-ниски от европейския регламент - FREE2GO. Тарифата има опростена структура за улеснение на абонатите - единна цена за входящи и изходящи повиквания, както и най-изгодните стандартни цени за пренос на данни. Цената във всички мрежи на страните от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия е 69 ст. (с ДДС) за входящи и изходящи повиквания. Това е с 25% по-ниска цена на минута от новите цени за минута изходящи повиквания, приети от ЕС. За Балканите минута изходящи и входящи повиквания в препоръчителните мрежи струва 1,79 лв.
От днес "Глобул" автоматично ще активира обявения предварителен лимит за ползване на услуги за пренос на данни в роуминг в ЕС в размер на 117,35 лв. (60 евро). Лимитът ще бъде въведен автоматично за всички абонати на оператора, които имат активирана роуминг услуга и не са заявили изрично, че не желаят да го ползват. Всеки абонат може безплатно да се откаже от лимита за услугата GPRS в роуминг.
От днес по-евтини ще са и обажданията в страната от фиксирани към мобилни телефони. От 18 ст. на минута започват цените на "М-Тел" за разговор от фиксиран към мобилен номер. "Виваком" обяви, че сваля цените с 13 ст. в силен трафик (8-20 ч.) и със 7 ст. през нощта. Така минута разговор пада съответно на 25,8 ст. в силен трафик и на 21 ст. в слаб. Досега потребителите плащаха за това 39 и 28 ст.

15 юни 2010 г. - Турската частна нискотарифна авиокомпания "Пегасус" от септември ще извършва редовни полети между Истанбул и София.
Самолетите ще излизат от летище Сабиха Гьокчен, на азиатския бряг на Истанбул. Засега полетите за София стават само от международното летище Ататюрк, в европейската част на града.
Полетите на компанията Пегасус от Истанбул за София ще излитат в 6.00 и 20.15, а от София за Истанбул - в 8.00 и в 22.15 часа.
Пегасус е нискотарифна частна авиокомпания, която извършва полети до 27 точки, предимно в Европа, както и до Тел Авив.

10 юни 2010 г. - Пътуваме през Сърбия само с лична карта
От 12 юни 2010 г. гражданите на Европейския съюз ще могат да влизат и пътуват през Сърбия само с валидна лична карта. Това решение бе съобщено официално от Министерство на външните работи на Сърбия, съобщиха от българското МВнР. Мярката се отнася и за гражданите на Швейцария, Норвегия и Исландия, уточняват сръбските власти.
На територията на Сърбия с лична карта ще може да се пребивава за срок от 90 дни. Малолетните ще преминават границата с документ за самоличност – паспорт или друг заменящ го документ.