Изберете
дестинация

Екскурзии ШРИ ЛАНКА

Екскурзия ШРИ ЛАНКА и ХРАМОВЕТЕ НА ЮЖНА ИНДИЯ
Екскурзия ШРИ ЛАНКА и ХРАМОВЕТЕ НА ЮЖНА ИНДИЯ Индия
Индия е най-голямата страна в Южна Азия и втора по население в света след Китай. Разположена е на полуостров Индустан (като изключим Лакадивските, Андаманските и Никобарските острови), на юг от Химала
...
» прочети повече
5425
лв.
13 дни / 10 нощувки

Маршрут:
Коломбо, Дамбула, Хабарана, Сигирия, Анурадхапура, Полонарува, Пасикуда, Канди; Тричи, Мадурай, Танжор, Чидамбарам, Пондичери, Махабалипурам, Ченай (Мадрас)

Индия не веднъж е смайвала с невероятните си архитектурни шедьоври. Храмовете в тази страна са толкова много и толкова красиви, че е трудно да бъдат описани. Eкзотична флора и фауна, километрични плажни ивици, внушителна архитектура на дравидите (коренното индийско население), храмове, остър аромат на подправки и звуци от храмови камбани – всичко това е Южна Индия.
Пътешествието започва столицата на щата Тамил Наду – Ченай, а на път за Мадурай се посещават най-известните южноиндийски храмове, преминава се и през Махабалипурам, Пондичери и Тричи.
Шри Ланка – капка, откъснала се от Индия, която Марко Поло нарича "най-красивият остров за своите размери", смайва с уникалните си забележителности – ослепителни пясъчни плажове и необикновена дива природа. Не случайно в Списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО са включени 7 от забележителностите на острова. В Шри Ланка се посещават древната крепост Сигирия, старите столици Анурадхапура и Полонарува, Дамбула - най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка, на Храма на зъба на Буда в Канди, Кралската ботаническа градина в Перадения, прекрасните плажове в Пасикуда. Пътуването завършва с потапяне в атмосферата и на столицата Коломбо, която притежава чара на отминалите епохи в комбинация с жизнеността и ентусиазма на модерния град.

Доверете ни се и изберете „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” за осъществяване на Вашето пътуване до ХРАМОВЕТЕ НА ЮЖНА ИНДИЯ и ШРИ ЛАНКА, защото:
 • с тази комбинирана програма Ви даваме възможност да посетите места, обявени от ЮНЕСКО за паметници на световното културно и историческо наследство: изумителният храм Брихадишвара, древната крепост Сигирия, свещеният град Анурадхапура, старопрестолния град на Шри Ланка – Полонарува, най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Дамбула, Шри Ланка, Канди;
 • предлагаме да се възползвате от специалните ни БОНУСИ при пътуването: посещение на Ашрам Шри Ауробиндо в Пондичери, посещение на шоу с традиционни танци от Шри Ланка в Канди;
 • осигуряваме оптимално съотношение между цена и качество;
 • екскурзоводското обслужване е с превод на български език;
 • с групата пътува водач от „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ”;
 • получавате точна и пълна информация преди и по време на Вашето пътуване;
 • ние сме регистриран туроператор и туристически агент с над 15-годишен опит.

ЖИВОТЪТ Е ЕДНО ДЪЛГО ПЪТУВАНЕ И НИЕ МОЖЕМ ДА ГО НАПРАВИМ ПО-ПРИЯТНО ЗАЕДНО!

Ден 1 - София – Доха
Полет София-Доха (20:15-00:55 ч.) .

Ден 2 - Доха – Коломбо – Дамбула - Хабарана (вечеря)
Полет Доха-Коломбо (02:15-09:35 ч.). Пристигане в Коломбо, най-големият град на острова, фактическата столица на Шри Ланка, главно пристанище в държавата, финансов и търговски център. На път за Хабарана се посещава Дамбула, най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка (под егидата на ЮНЕСКО). Построен е около голяма гранитна скала, превръщайки я във впечатляващ будистки пещерен комплекс, наречен Раджа Маха Вихара. Положен върху основата на високата скала, храмът Дамбула се състои от 5 пещери, богато украсени с религиозни символи, рисунки и скулптори, съдържа 153 будистки изображения. Има още 4 важни манастира, които заедно формират комплекс, от който през 1848 г. монасите започват националното движение срещу британците. Пристигане в Хабарана и настаняване в хотел. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 3 - Хабарана – Сигирия – Анурадхапура – Хабарана (закуска и вечеря)
Сутринта разглеждане на древната крепост Сигирия (ЮНЕСКО), обитавана от V в.пр.Хр., първият планински манастир. Легендата разказва за краля и двамата му синове – по-големият, зъл и коварен, и по-малкият, мъдър и добър. Според традицията, престолът трябва да поеме по-големият син - Касапа, но кралят решава това да бъде по-малкият. Ядосан от решението на баща си, Касапа извършва преврат, завзема трона и го убива. Опитва се да убие и по-малкия си брат, но той избягва от страната. Страхувайки се от отмъщение, Касапа намира непристъпна скала, извисяваща се сред долина, покрита с непроходими джунгли, и построява града Сигирия, новата столица, където никой не би могъл да се добере. На върха на скалата е построен от мрамор дворец–цитадела. За да се стига до него, в основите на скалата е издялан гигантски седнал лъв, от който започват стъпала – те минават между лапите, гърлото и челюстта на лъва. Днес от лъва са останали единствено само лапите му и зидария, която е част от стълбата. Мнозина смятат Сигирия или Лъвската скала за осмото чудо на света. Следва разглеждане на първата столица на Шри Ланка – свещеният град Анурадхапура (ЮНЕСКО). Основан е през ІV в.пр.Хр. и е известен със своите храмове, резервоари и градини, останките на които се виждат и днес. Изграден е около фиданка от „Дървото на просветлението”. Според легендата, Буда размишлява 7 год., докато получи прозрение, под дървото Шри Махо Бодхи от индийския град Бодхгая. Клонче от това свещено дърво е пренесено и засадено през 230 г.пр.н.е. в Анурадхапура от монахинята Сангамита, дъщеря на великия император обединител на Индия – Ашока. По-късно се случва така, че оригиналното дърво в Бодхгая изсъхва и се налага от цейлонския първоприемник да вземат присадка и да я върнат в Индия. Смята се, че това е най-старото (на повече от 2200 г.) и най-почитано дърво на Земята, най-старият исторически документ в света, символ на великото израстване. Благодарение на местоположението си, скрит за дълго време сред гъстата растителност на джунглата, Анурадхапура с неговите дворци, манастири и монументи са запазени и до днес. При посещението си в Анурадхапура ще имате възможност да видите прочутото дърво Бо Джаяшри Маха Бодхи и дагобата Руванвали Сея с невероятни размери (диаметър - почти 100 м, и височина — 60 м). Връщане в Хабарана. Нощувка.

Ден 4 - Хабарана – Полонарува – Пасикуда (закуска и вечеря)
Пътуване към Полонарува (ЮНЕСКО) - добре устроен средновековен град, ограден със защитни стени и украсен със светилища, манастири, павилиони и др., които свидетелстват за някогашната слава на града. Градът е втората столица на Шри Ланка, след разрушаването на Анурадхапура през 983 г. и се смята за най-добре планираната археологическа местност в Шри Ланка Освен паметниците на брахманизма, построени от Чола, тук има монументални останки от удивителния град-градина, създаден от Паракрамабаху I през XII в. Отпътуване за Пасикуда. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 5 - Пасикуда (закуска и вечеря)
Свободен ден за плаж, разходки и развлечения. Нощувка.

Ден 6 - Пасикуда - Канди (закуска и вечеря)
Пътуване към град Канди - свещено будистко място, последната столица на синхалските царе. Тук се намира и Храмът на зъба на Буда (Шри Далада Малигава), известен с това, че в него се съхранява една от най-почитаните будистки реликви - зъбът на Буда. Смята се, че който го притежава, ще властва над страната, което е и причината винаги да е добре защитен. Специално за съхранението му е издигнат храмът „Далада Малигава”. Когато самият зъб се излага на показ, той се поставя в центъра на златен лотус, защото се вярва, че е открит в Индия именно върху цвят на лотус. Заради важното му религиозно и културно значение, той, заедно с целия град Канди, е включен в списъка с културното богатство на ЮНЕСКО. Разглеждане забележителностите на Канди – Храмът на свещения зъб на Буда, Музеят на скъпоценните камъни и др., посещение на фабрики и занаятчийско селище. Настаняване в хотел. Вечерта възможност да се насладите на традиционно шоу. Нощувка.

Ден 7 - Канди – Пинавела - Коломбо (закуска и вечеря)
Отпътуване за Коломбо. По пътя се посещава сиропиталището за слонове Пинавела, основано през 1975 г., за да приютява изоставените и ранени слонове. Сега броя им е над 65, вкючително малки слончета, донесени от различни краища, както и 23 новородени в резултат на размножителна програма. Коломбо е уникална смесица между старо и ново. Многократно Коломбо е управляван от португалците, холандците и англичаните и всеки един от тях оставя следи в архитектурата и забележителностите. Притежава чара на отминалите епохи, комбиниран с жизнеността и ентусиазма на модерния град. Разглеждане на забележителностите на Коломбо. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 8 - Коломбо – Тричи – Мадурай (закуска и вечеря)
Полет Коломбо-Тричи. През Средновековието градът е цитадела на династията Чола. Тиручипали или Тирчи се намира на р. Кавери, в централната част на Тамил Наду. Посещение на известния храм „Шри Рангам” (гигантския храм Шри Ранганатасвами), посветен на Вишну - островен град с размери около 2,5 км2 , ограден от 7 концентрични стени. Следва разглеждане на „Рок Форт”, където се намират древни писания от ІІІ в. пр.Хр. – до върха водят 344 стъпала, издълбани в скалите. Пътуване до Мадурай, най-старият град в Тамилнаду. Настаняване в хотел. Вечерта ще имате възможност да станете свидетели на церемония в един от храмовете в Мадурай „Минакши”. Връщане в хотела и нощувка.

Ден 9 - Мадурай (закуска и вечеря)
Разглеждане забележителностите на Мадурай. Посещение на храмовия комплекс „Минакши”, който се смята за най-прекрасното произведение на средновековната индийска архитектура. Посветен е на богинята Минакши, една от съпругите на бог Шива. Пет от 14-те гопурами (кули до 50 м) са разположени във вътрешността на храма, а останалите са отвън. Всички те са изцяло украсени с многобройни малки боядисани скулптури - многоръки Шива, многолики богини, жреци и музиканти, митически животни, мъже и жени. В храма е светилището на бог Шива-Сундарешвари и скулптурното му изображение. Удивителна е ювелирната изработка в „Залата на хилядата колони”. Разходка из пазара в Мадурай, разположен северно от храма. Посещение на двореца на Тирумалай Наяк - индо-сарацинска сграда, построена през 1636 г. (първоначално дворецът е четири пъти по-голям, отколкото е днес). Нощувка.

Ден 10 - Мадурай - Танжор (закуска и вечеря)
Пътуване към Танжор (Танжавур) и разглеждане забележителностите на града. Изумителният храм Брихадишвара (под егидата на ЮНЕСКО), посветен на бог Шива, е построен от най-великия император от династията Чола – Раджараджа Чола I Велики. Вече 10 века учените умуват как е построено изграденото от гранит гигантско светилище, в което могат да се поберат 8 европейски дворци. Следва разглеждане на Двореца на Танжор (от 1550 г.) с изложбена галерия и музикална зала. В изложбената зала, наречена Раджа Раджа Чола, могат да се видят каменни и бронзови статуи от ІХ до ХІІ в.; в библиотеката на двореца, носеща името Сарасвати Махал, се съхраняват повече от 30 000 индийски и европейски ръкописи върху палмови листа и хартия; Сангета Махал е музикалната зала, известна с изключителната си акустика. Настаняване в хотел и нощувка.

Ден 11 - Танжор - Пондичери (закуска и вечеря)
На път за Пондичери се посещава храмовият комплекс Гангайконда Чолапурам, посветен на бог Шива. Продължаване към Пондичери и посещение на Ашрам Шри Ауробиндо, основан през 1926 г., чиито основни принципи са синтез между йога и съвременна наука. Хиляди хора от цял свят се стичат в този център за източна мъдрост, йога и медитация. В системата на Шри Ауробиндо най-високата цел е съществуването на човека, без да отрича живота и без себеотрицание, както и човешкото желание за постигане на божествено съвършенство в живота. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 12 - Пондичери - Махабалипурам – Ченай (Мадрас) (закуска)
На път за Ченай се посещава Махабалипурам, чиито брегове са осеяни с издълбани каменни изображения, скални храмове и фризове – всички те са произведения на средновековни царе. Пътуване към Ченай. Разглеждане забележителностите на града: крепостта „Св. Джордж”, катедралата „Сан Томе” - най-старата англиканска църква в Индия, в която са провеждани бракосъчетанията на важни особи (сред тях е Елиху Йейл, основополагащият дарител на един от най-известните частни университети в САЩ – Йейлския); храма Капалешварар в района Милапор, построен в дравидски стил в чест на бог Шива и др. Късно вечерта трансфер до летището за полети до София.

Ден 13 - Ченай – София
Полети Ченай-Доха (03:15-05:45 ч.) и Доха-София (06:40-10:55 ч.).

Цена: от 5 425 лв.


Цената е за група над 20 туристи и включва:
• самолетни билети и летищни такси София-Коломбо и Ченай- София;
• самолетен билет и летищни такси Коломбо-Тричи;
• трансферите летище-хотел–летище;
• 2 нощувки в стая с 2 легла в хотел “Chaaya Village” 4* или подобен в Хабарана;
• 2 нощувки в стая с 2 легла в хотел “ Amethyst Resort & SPA” 4* или подобен в Пасикуда
• 1 нощувкa в стая с 2 легла в хотел “ Tourmaline ” 4* или подобен хотел в Канди;
• 1 нощувка в стая с 2 легла в хотел “ Ozo Colombo ” 4* или подобен в Коломбо;
• 2 нощувки в стая с 2 легла в хотел “GRT Regency” 4* или подобен в Мадурай;
• 1 нощувка в стая с 2 легла в хотел “ Ideal River View ” 3* или подобен в Тaнжор;
• 1 нощувка в стая с 2 легла в хотел „ The Accord Puducherry” 5* или подобен хотел 4-5* в Пондичери;
• 10 закуски;
• 10 вечери;
• транспорт в Индия и Шри Ланка с автобус/микробус;
• туристическа програма в Коломбо;
• посещение на пещерния храмов комплекс в Дамбула;
• посещение на древната крепост Сигирия;
• туристическа програма в Анурадхапура;
• туристическа програма в Полонарува;
• посещение на храмовия комплекс Гангайконда Чолапурам;
• туристическа програма в Канди;
• туристическа програма в Тричи;
• туристическа програма в Мадурай;
• туристическа програма в Танжор;
• посещение на Махабалипурам;
• туристическа програма в Ченай;
• входните такси за посещавани по програмата обекти;
• водач от туристическа агенция „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ”;
• екскурзоводско обслужване с превод на български език.

Цената не включва:
• входна виза за Индия (100 лв.) и Шри Ланка + такса за обработка и подаване на документите за визи (50 лв.) – заплащат се при записване;
• застраховка за времето на пътуването - по 2 лв. на ден (медицинската застраховка е с покритие 10 000 €);
• доплащане за единична стая – 955 лв.;
• мероприятия и допълнителни екскурзии, посещавани по желание;
• таксата за обслужване от местните екскурзоводи и шофьори.

Записване и плащане:
• записването за екскурзията става след сключване на договор с „Булкарт Tравъл”, внасяне на депозит (капаро) в размер на 2500 лв. и пълно плащане на останалата част от сумата се извършва не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване;
• за посещение на Индия се изисква се издаване на входна виза (получава се предварително от Посолството на Индия в София, ул. „Алфред Нобел” № 4);

Изисквания за издаване на туристическа виза за посещение на Индия:
• попълнен формуляр с лични данни, необходими за издаване на виза - формуляри за кандидатстване за визи за Индия трябва да бъдат подавани онлайн само на адрес: http://indianvisaonline.gov.in/visa (препорьчва се да бъде прикачена и снимката при подаването на документите онлайн - мин. 350 х 350 pixels / мaкс. 1000 х 1000 pixels);
• След подаването на документите онлайн, Посолството се свързва с кандидата, за да го информира за датата и часа, в които ще трябва да се яви лично за провеждане на интервю и за вземане на биометрични данни (Посолството ще се свързва с кандидатите за виза с цел насрочване на интервю най-рано на следващия работен ден след подаване на формуляра за виза онлайн или когато е възможно след това. Интервютата се провеждат само в дните от понеделник до петък между 10.00 и 12.30 ч.); документите за виза трябва да бъдат подадени поне 14 работни дни преди датата на отпътуване за Индия;
• при явяване на интервю в Посолството е необходимо представянето на:
 • паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването, с поне 2 празни страници за поставяне на визата;
 • разпечатано и подписано копие на формуляра за виза, който е подаден онлайн
 • 2 цветни снимки с размери 5.08 x 5.08 см
 • двупосочен самолетен билет (самолетни билети за влизане в Индия, както и за напускане на страната);
• такса от 100 лв. за туристическа виза с валидност до 6 месеца (заплаща се в брой в лева); платена такса не подлежи на възстановяване

Допълнителни изисквания:
• за посещаваните в програмата райони в Индия няма задължителни изисквания за ваксинация;
• туристи над 65 г. възраст доплащат за застраховка;
• цената на самолетните билети София-Коломбо и Ченай-София е калкулирана на база най-ниската тарифа по полети на Катарските авиолинии в момента на изготвяне на офертата (1350 лв.), поради което подлежи на препотвърждение при конкретна резервация; цената на самолетните билети може да се променя и се счита за потвърдена само при издаването им, като „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” запазва правото си на промяна в пакетната цена със съответната разлика.
• в зависимост от цената на самолетните билети е възможна промяна на датите с до 2-3 дни;
• възможно е водачът на групата да не пътува от/до София заедно с нея, както и да не е на летището при пристигането или отпътуването на групата;
• в зависимост от полетното разписание може да има транзитна нощувка – не е включена в пакетната цена, както и трансферите летище-хотел-летище за нея;
• пакетната цена е калкулирана при курс 1 щат.дол. = 1,74 лв.; при промяна на валутния курс с 2 % и повече „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” запазва правото си да променя пакетната цена;
• „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” не може да гарантира видът на двойната стая - спалня или 2 отделни легла;
• местата в автобуса/микробуса се определят при записване за пътуването;
• цените на допълнителните екскурзии и мероприятия подлежат на препотвърждаване и се заплащат най-късно при окончателното плащане на пакета;
• при окончателното плащане на пакета се събира и таксата за обслужване от местните екскурзоводи и шофьори - 40 щат.дол.
• „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” не поема отговорност при отказ за издаване на визи за посещаваните страни; при отказ таксата за визи не се възстановява;
• „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” предлага сключването на застраховка, която обезщетява разходи в случай на анулиране или предсрочно прекратяване на предплатено туристическо пътуване – по желание, при сключване на договора;
• Доплащане: 130 лв. - при група от 16 до 20 туристи; 290 лв. - при група от 10 до 15 туристи

Краен срок за уведомяване при недостатъчен брой туристи – 15 дни преди пътуването.

Груповото пътуване с водач се осъществява при минимум 10 туристи.

При по-малко от 10 туристи (минимум 4) програмата се осъществява без водач от „Булкарт Травъл” и с екскурзоводско обслужване на английски език при цена от 2 125 щат.дол (без самолетни билети София-Соломбо и Ченай-София).

Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на туроператора» със ЗАД „Алианц България”, бул. „Княз Дондуков” № 59, София, тел. 02/9302126, за покриване отговорността за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите си, вкл. и срещу неплатежоспособност и несъстоятелност.
Булкарт Tравъл запазва правото на промени в програмата и в последователността на изпълнението й.
Плащането към Туроператора може да бъде направено в офиса на фирмата, при оторизираните агенти или чрез банков превод по сметка на „Булкарт Травъл” ООД в УниКредит Булбанк – София: BG27 UNCR 9660 1009 3041 09.
Подобни оферти
маршрут:
Джайпур, Пушкар, Мандава, Биканер, Джайсалмер, Джодпур,...
маршрут:
Делхи, Мандава, Биканер, Джайсалмер, Джодпур, Ранакпур,...
маршрут:
Делхи, Агра с Тадж Махал, Джaйпур, Фатехпур Сикри, креп...
маршрут:
Джайпур, Пушкар, Мандава, Биканер, Джайсалмер, Джодпур,...
Екскурзия МНОГОЦВЕТНИЯТ РАДЖАСТАН - индивидуално пътуване
маршрут:
Делхи, Мандава, Биканер, Джайсалмер, Джодпур, Ранакпур,...