Изберете
дестинация

Екскурзии ИРАН

Екскурзия ИРАН В древна Персия и по стъпките на Александър Македонски
4775
лв.
13 дни / 11 нощувки

Маршрут:
Техеран, Кашан, Исфахан, Язд, Персеполис, Шираз, Ахваз, Шуш, Керманшах, Хамедан


С включени самолетни билети и летищни такси в цената!

ПЪРВИТЕ ПЕЧЕЛЯТ! Първите 10 записали се ползват отстъпка 100 лв. от пакетната цена!* (*важи до 3 месеца преди датата на отпътуване)

Иран е страна на контрастите. Шиитска религиозна държава, на границата между традиция и съвремие, съчетание между религиозните традиции и западната модерност. Страна, където вечнозелените плодородни низини са пълна противоположност на величествените планини и платата с необичайно сухи пустини. Кръстопът между Ориента и западния свят, пресичан от множество народи и култури. Една държава, преминала през тоталното отричане на религията до нейната пълна намеса във всеки един житейски аспект.
Изумително е как за всяко непозволено нещо иранците са намерили заместител - алкохолните напитки са забранени, затова чаят се радва на голяма популярност; няма нощни заведения, затова широко разпространени са вечерните пикници на открито; забрадката е неразделна част от дамското облекло, но затова иранките са безупречно гримирани и с изключително красиви лица. Иран – пустинна държава с градове от 1001 нощ, с препълнени тесни улички и пазарчета и просторни луксозни къщи в традиционна персийска архитектура.
По време на пътуването ще имате възможност да се потопите в атмосферата на шумния Техеран, който по нищо не отстъпва на съвременните мегаполиси - с широки улици, високи сгради, пазари и джамии, Шираз - град на поети, чието очарование се дължи не само на историческите сгради, но и на старите градини, някои от които са на повече от 700 г. Пътуване назад във времето е посещението на Персеполис – великолепният град от руини, последната столица на древната Персийска империя. Няма как да пропуснем и Шуш - една от древните столици на империята, Кашан и Язд – един от най-древните градове в света и духовна столица на зороастризма. За финал остава Исфахан – перлата на Ориента, скъпоценният камък на Иран..... Всеки един от тези градове очарова със своите руини, богата история и съвременна инфраструктура.
Иран е страна на усмихнатите хора. Изненадваща е за туристите топлотата и толерантността на иранците към тях, независимо от расата и вероизповеданието, желанието, с което разказват за културата и история. Отивайки си от държавата, Вие вече сте един от тях - усмихнат, спокоен и удовлетворен...

Доверете ни се и изберете „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” за осъществяване на Вашето пътуване до ИРАН, защото:
 • ще имате възможност да посетите места, обявени от ЮНЕСКО за паметници на световното културно наследство: дворецът Голестан в Техеран, скалния надпис на Дарий І в Бисотун, храма на Иншушинак в Чока Занбил, останките на Персеполис, Старият град на Язд, Исфахан;
 • предлагаме да се възползвате от специалните ни БОНУСИ при пътуването: разглеждане на останките на двореца Шапур и фотостоп в Накш-е Ростам;
 • осигуряваме оптимално съотношение между цена и качество;
 • нашите групи винаги се ръководят от представител на агенцията;
 • екскурзоводското обслужване е на български език;
 • получавате актуална и изчерпателна информация преди и по време на Вашето пътуване;
 • ние сме регистриран туроператор и туристически агент с над 15-годишен опит.

ЖИВОТЪТ Е ЕДНО ДЪЛГО ПЪТУВАНЕ И НИЕ МОЖЕМ ДА ГО НАПРАВИМ ПО-ПРИЯТНО ЗАЕДНО!

Ден 1 - София - Техеран
Полети София–Техеран.

Ден 2 - Техеран (закуска и вечеря)
Пристигане в Техеран много рано сутринта. Трансфер, настаняване в хотел и нощувка. Техеран се намира в подножието на планинската верига Елбрус (най-високата в страната и региона, на север от града). Следобед - посещение на Археологическия музей, Музея на килимите, двореца Ниаваран и др. Нощувка.

Ден 3 - Техеран (закуска и вечеря)
Обиколка на Техеран и разглеждане на забележителностите му – Музея на стъклото и керамиката, дворецът Голестан (царска сграда, която се смята за най-старата постройка в Техеран, а от 2005 г. е в Списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО), Шахската съкровищница (при възможност) и др. Нощувка.

Ден 4 - Техеран - Кашан – Исфахан (470 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за Кашан (около 190 км) и разглеждане на старинната част – джамията и медресето Ага Бозорг, някои от традиционните къщи (над 600) и др. Пътуване до Исфахан, третият по големина град в Иран (след Техеран и Мешхед). Градът е столица на Персийската империя по времето на династията на Савафидите между ХVІ в. и ХVІІІ в. Исфахан се намира в абсолютния географски център на страната и заема средата на Иранското плато, при надморска височина 1600 м на място, където се пресичат важни търговски пътища, свързващи някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. Градът e на 2500 години, с множество стари градини и някои от най-важните забележителности в Иран. Включен е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради безценните архитектурни обекти на ислямската култура, по-голямата част от които са издигнати между ХІ в. и ХІХ в. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 5 - Исфахан (закуска и вечеря)
Разглеждане забележителностите на Исфахан, скъпоценният камък на древна Персия и един от най-красивите градове в ислямския свят – историческите каменни мостове над река Заянде, Петъчната джамия, джамията Шейх Лотфолах, великолепната Имам джамия – една от най-забележителните сгради в Иран, 6-етажният дворец Али Капу, арменският квартал и катедралата Ванк и др. Свободно време и по желание - посещение на най-известния базар в Иран. Нощувка.

Ден 6 - Исфахан - Язд (300 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за Язд – древен град и духовна столица на зороастризма (религия, която учи човек да бъде полезен за обществото, честен и преди всичко - добър към другите, а мотото на вярата е: „Добри мисли, добри думи, добри постъпки”). Според ЮНЕСКО, Старият град на Язд е един от най-древните в света. Разходка из Стария град, посещение на храма на зороастрийците Атешкаде, Кулите на мълчанието, Петъчната джамия (ХІV в.), прочутите ветрови кули и др. Свободно време. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 7 - Язд – Пасаргада – Накш-е Рустам – Персеполис – Шираз (425 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване от град Язд. Спирка за снимки в Пасаргада, столица на персите от VІ в. пр. Хр. на Кир Велики, надмината по великолепие от Персеполис. Там е гробницата на цар Кир Велики, виждат се и руините на трите Ахеменидски дворци – входният, за аудиенции и личният на Кир. Спирка за снимки на Накш-е Ростам - в издълбани в скалата четири каменни свода са гробниците на персийските царе Артаксеркс І, Ксеркс, Дарий Велики и Дарий ІІ. Отпътуване за Персеполис (ЮНЕСКО) – последната столица на древната Персийска империя, построена преди 2500 г. от Дарий Велики и разрушена от Александър Велики. По-голямата част от Персеполис е разрушена и ограбена през вековете и днес едва ли може да се получи пълна представа за някогашното й величие. Останките само загатват за разкоша на древната царска резиденция. Тук се намират най-големите дворцови развалини (с площ 135 хил. м2), намирани някога в страните, описани в Библията. Разглеждане на забележителностите на Персеполис - прочутата Порта на народите, построена от Ксеркс и покрита с древни надписи и красива дърворезба; Залата за аудиенции на Дарий (т.нар. Ападана) - квадратна зала, толкова огромна, че по време на тържествени аудиенции побира 10 хил. души, а покривът й, поддържан от 72 колони, е с височина на 7-етажна сграда. Запазени са и руините на т. нар. Зала със стоте колони, където са провеждани тържествени церемонии. Пристигане в Шираз, считан за люлка на персийската култура, наричан градът на поетите и виното, с красиви градини с рози и портокалови дръвчета. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 8 - Шираз (закуска и вечеря)
Разглеждане забележителностите на Шираз – гробниците на най-известните персийски поети Саади и Хафез, живописната ботаническа градина “Ерам”, джамията Насир-ол–Молк, Петъчната джамия (ІХ в.), крепостта на Карим хан (ХVІІІ в.), гробницата на шах Черах (ХІV в.) и др. Свободно време в базара Вакил, построен от Карим хан и считан за един от най-красивите в страната. Нощувка.

Ден 9 - Шираз – Бишапур – Ахваз (659 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за Ахваз. По пътя - спирка и разглеждане на останките на двореца Шапур и барелефите от сасанидския период. Пристигане в Ахваз. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 10 - Ахваз – Чога Занбил – Шуш - Керманшах (487 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за Чога Занбил, където е най-добре запазеният зикурат (вид древен шумерски храм, строен около 5000 г. пр. Хр., с форма на масивна стъпаловидна пирамида, чиито стъпала са отделни етажи или тераси, а на върха се изгражда храм) от древната държава Елам - храм на Иншушинак, върховен бог на древната цивилизация Елам (руините на храма са включени в Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО). Отпътуване до мястото на една от най-старите цивилизации в Близкия Изток (датираща от 5000 г. пр. н. е.) - древната персийска столица Суза, наречена днес Шуш. Градът е зимна резиденция на Дарий І. Разглеждане на историческите забележителности. Пътуване до Керманшах, настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 11 - Керманшах – Так-е Бостан - Бисотун – Хамедан (189 км) (закуска и вечеря)
Отпътуване за историческия комплекс Так-е Бостан, който е сред най-важните останки от управлението на династията на Сасанидите. Тук могат да се видят надпис от Ардашир ІІ, две каменни тераси с гравюри от коронясването на Шапур и лов на елени и глигани. Пътуване до Бисотун и посещение на известния персийски скален надпис на Дарий І. Издълбан е на Бехистунската (Бисотунската) скала на височина 152 м (на територията на някогашна Мидия, около днешния град Керманшах) и илюстрира най-добре първоначалния период от управлението на персийския владетел Дарий I. Над надписа има барелеф, на който е изобразен Дарий на трон, пред него са наредени владетелите, които е победил. Надписът е изсечен на три езика: еламски, вавилонски и древноперсийски. Барелефите от времето на Дарий І са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 2006 г. Нощувка в Хамедан.

Ден 12 - Хамедан – Техеран (337 км) (закуска и вечеря)
Разглеждане забележителностите на Хамедан - Мавзолеят на Авицена (ирански лекар, философ, учен, поет и музикант, смятан от мнозина за баща на съвременната медицина); Гробницата на Баба Тахер и др. Отпътуване за Техеран. Късно вечерта трансфер до летището за полети до София.

Ден 13 - Техеран – София
Полети Техеран – София.

Цена: от 4 775 лв.

Цената е за група от минимум 20 туристи и включва:
 • самолетни билети София-Техеран–София (с прекачване) с включени летищни такси;
 • трансфери летище-хотел-летище;
 • транспорт с туристически автобус/микробус в Иран (в зависимост от броя на туристите в групата);
 • 11 нощувки в двойна стая в хотели 3-4*, в т.ч. в Техеран – 3 („Asareh Hotel” 4* или подобен); Исфахан – 2 (“Sadaf (Setareh) Hotel 3* или подобен); Язд – 1 (“Moshir Hotel” 4* или подобен); Шираз – 2 (“Aryobarzan нotel“ 4* или подобен); Ахваз – 1 (“Pars Hotel”4* или подобен); Керманшах – 1 (хотел “Jamshid”4* или подобен); Хамедан – 1 (“Bouali Hotel”4* или подобен);
 • 11 закуски;
 • 11 вечери;
 • туристическа програма в Техеран;
 • туристическа програма в Кашан;
 • туристическа програма в Исфахан;
 • туристическа програма в Язд;
 • туристическа програма в Персеполис;
 • туристическа програма в Шираз;
 • туристическа програма в Чога Занбил;
 • туристическа програма в Шуш;
 • посещение на историческия комплекс Так-е Бостан;
 • туристическа програма в Бисотун;
 • туристическа програма в Хамедан;
 • входни такси на посещавани по програмата обекти;
 • местен екскурзовод;
 • водач от туристическа агенция „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ”;
 • екскурзоводско обслужване на български език.

Цената не включва:
 • виза (100 лв.) и такса за обработка и подаване на документите за виза (50 лв.) - заплащат се при записване;
 • застраховка за времето на пътуването - по 2 лв. на ден (медицинската застраховка е с покритие 10 000 €);
 • мероприятия и допълнителни екскурзии, посещавани по желание;
 • доплащане за единична стая – 1 075 лв.;
 • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори;
 • напитки по време на храненията и др.разходи от личен характер.

Записване и плащане:
 • записването за екскурзията става след сключване на договор с „Булкарт Tравъл”, внасяне на депозит (капаро) в размер на 1000 лв.; второ плащане от 2000 лв. – до 75 дни преди датата на отпътуване; пълно плащане на останалата част от сумата - не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване;
 • представяне на сканирано фотокопие на първите страници на паспорта с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването.

Допълнителни изисквания и информация:
 • изисква се издаване на входна виза за посещение на страната; необходимо е представянето на паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването, 3 снимки и попълнен формуляр; в паспорта Ви не трябва да има израелски печати;
 • за посещаваните по програмата райони няма изисквания за задължителни ваксинации;
 • туристи над 65 г. възраст доплащат за застраховка;
 • цената на самолетните билети София-Техеран-София е калкулирана на база най-ниската тарифа по полети на Катарските авиолинии в момента на изготвяне на офертата (825 лв.), поради което подлежи на препотвърждение при конкретна резервация; цената на самолетните билети по програмата може да се променя и се счита за потвърдена само при издаването им, като Туроператорът си запазва правото на промяна в пакетната цена със съответната разлика;
 • в зависимост от цената на самолетните билети е възможна промяна на датите с до 2-3 дни;
 • в зависимост от полетното разписание е възможно да има транзитна нощувка – не е включена в пакетната цена, както и трансферите летище-хотел-летище за нея;
 • пакетната цена е калкулирана при курс 1 щат.дол. = 1,74 лв.; при промяна на валутния курс с 2 % и повече Туроператорът запазва правото си да променя пакетната цена;
 • Туроператорът не може да гарантира вида на двойната стая - спалня или 2 отделни легла;
 • при окончателното плащане на пакета задължително се заплаща застраховката и се събира таксата за обслужване от местните екскурзоводи и шофьори – 40 щат.дол.;
 • „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” не поема отговорност при отказ за издаване на виза от страна на посолството; при отказ на виза таксите за услугата и цената на визата не се възстановяват;
 • местата в автобуса/микробуса се определят при внасяне на пълната сума за пътуването;
 • Туроператорът предлага сключването на застраховка, която обезщетява разходи в случай на анулиране или предсрочно прекратяване на предплатено туристическо пътуване – по желание, при сключване на договора;
Доплащане (при по-малко от 20 туристи в групата): 180 лв. - при група от 16-20 туристи; 400 лв. - при група от 13-15 туристи.

Краен срок за уведомяване при недостатъчен брой туристи – 15 дни преди пътуването.
Пътуването може да бъде осъществено при минимум 10 туристи.

Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на туроператора» със ЗАД ”Алианц България” АД, бул. «Княз Дондуков» 59, София, тел. 02/9302126, за покриване отговорността за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите си, вкл. и срещу неплатежоспособност и несъстоятелност.
„БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” запазва правото на промени в програмата и в последователността на изпълнението й.
Плащането към Туроператора може да бъде направено в офиса на фирмата, при оторизираните агенти или чрез банков превод по сметка на „Булкарт Травъл” ООД в УниКредит Булбанк – София: BG27 UNCR 9660 1009 3041 09.
Подобни оферти
Eкскурзия ИЗБРАНО от ИРАН
маршрут:
Техеран, Кашан, Исфахан, Язд, Персеполис, Шираз