Изберете
дестинация

Екскурзии АРМЕНИЯ

Екскурзия ГРУЗИЯ и АРМЕНИЯ 2018
2755
лв.
12 дни / 10 нощувки

Маршрут:
Тбилиси, Мцхета, Уплисцихе, Сигнаги, Бодбе, Греми, Алаверди; крепостта Амберд, Ереван, Ечмиадзин, Звартноц, манастирът Гегхард, Гарни, Хор Вирап, Нораванк, Зорац Карер (Карахундж), манастирът Татев, пещерният град Хндзореск, долината Йегегис, проход

Дати на заминаване:
15.05.2018
18.09.2018


С включени самолетни билети и летищни такси в цената!

ПЪРВИТЕ ПЕЧЕЛЯТ! БОНУС при РАННО ЗАПИСВАНЕ до 20 декември 2017 г. – разходка с корабче из ез. Севан!

Основана още в библейски времена – преди 2600 години, Армения е първата държава в света, приела през 301 г. християнството за своя официална религия, през V век създала и собствена азбука, а много преди това и една от най-старите астрономическа обсерватория (с 1300 год. по-стара от Стоунхендж в Англия). Непременно трябва да видите раннохристиянските светини – църкви и манастири. Изящните мемориални стели („хачкари”), с фино резбовани в камъка розетки и флорални мотиви, са визитната картичка на тази неповторима земя. Нека прибавим към тази разходка из древността и чаша силно южно вино! Като че ли неслучайно корабът на Ной се е спрял точно на планината Арарат – в една нова обетована земя, мостът между Азия и Европа. Преминете и Вие по него!
Малцина знаят, че Грузия, една трудно забележима на географската карта страна, разположена на границата между Европа и Азия, е втората страна в света, приела християнството за своя религия. Там Язон е търсил Златното руно, през нея е минавал Пътят на коприната, азбуката й е около 6 века по-стара от кирилицата и е една от първите страни, в които се произвежда вино. Освен това, оказва се, че е съвсем близо до България – от другата страна на Черно море.

Доверете ни се и изберете „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” за осъществяване на Вашето пътуване до ГРУЗИЯ и АРМЕНИЯ, защото:

 • ще имате възможност да посетите места, обявени от ЮНЕСКО за паметници на световното наследство - древната столица Мцхета в Грузия, манастира Ахпат, катедралата и църквата „Св. Хрипсиме”в Ечмиадзин, Звартноц, манастирите Гегхард и Санахин в Армения, както и да се насладите на уникални природни кътчета – долината в сянката на Арарат, каньона на р. Воротан, проходът Селим, езерото Севан и др.;
 • осигуряваме оптимално съотношение между цена и качество;
 • нашите групи винаги се ръководят от представител на агенцията;
 • екскурзоводското обслужване е с превод на български език;
 • получавате актуална и изчерпателна информация преди и по време на Вашето пътуване;
 • ние сме регистриран туроператор и туристически агент с над 15-годишен опит.

ЖИВОТЪТ Е ЕДНО ДЪЛГО ПЪТУВАНЕ И НИЕ МОЖЕМ ДА ГО НАПРАВИМ ПО-ПРИЯТНО ЗАЕДНО!

Ден 1 - София – Тбилиси
Полети София–Истанбул (10:00-11:25 ч.) и Истанбул-Тбилиси (13:10-16:25 ч.). Посрещане и трансфер до хотела. Настаняване и нощувка.

Ден 2 - Тбилиси (закуска)
Тбилиси е столицата и най-голям град на Грузия, разположен е в Южен Кавказ, на двата бряга на р. Мкхвари (Кура). Градът има стратегическо местоположение между Европа и Азия и се намира на историческия „Път на коприната”. Разглеждане забележителностите на столицата на Грузия – Тбилиси: храмът Метеки, древната крепост Нарикала, серните бани с тухлени куполи и др. Свободно време. Нощувка.

Ден 3 - Тбилиси - Мцхета – Гори – Уплисцихе – Тбилиси (закуска)
Пътуване до древната столица и религиозен център на Грузия – Мцхета, и посещение на историческите забележителности: манастира „Джвари” (Светият кръст), построен през VІ в. на мястото, където света Нино - покровителката на страната, издига дървения си кръст върху основите на съществувал преди това езически храм; катедралата „Светицховели” (Животворен стълб), където е заровен плащът на Христос. И двата храма са под егидата на ЮНЕСКО. Пътуването продължава до Гори, разположен в полите на Кавказ, в сърцето на област Картли, родно място на съветския лидер Сталин. Тук е единственото място в бившия Съветски съюз, където все още стоят издигнати негови статуи. Разглеждане на изсечения в скалите пещерен град Уплисцихе, разположен по Пътя на коприната. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 4 - Тбилиси - Сигнаги – Бодбе - Греми – Алаверди – Тбилиси (закуска)
Пътуване до Сигнаги. Градът впечатлява с богатата си история - пешеходна разходка из крепостния град (XVIII в.) с добре запазена архитектура. Посещение на манастирския комплекс Бодбе, в който най-голямата светиня са мощите на света Нино – покровителката на страната, крепостта Греми (XVI в.) и катедралата Алаверди (XI в.). Късно вечерта връщане в Тбилиси. Нощувка.

Ден 5 - Тбилиси – преминаване на грузинско-арменската граница - крепостта Амберд - Ереван (закуска)
Сутринта - преминаване на грузинско-арменската граница при Садахло. Пътуване до планината Арагац, която с четирите си върха е най-високата планина в Армения. Името Арагац означава "Тронът на Ара". Разглеждане на средновековната крепост Амберд, един от най-значимите примери за арменско крепостно строителство. В превод от арменски името Амберд означава „крепост в облаците”. Наречена е така заради местоположението си на 2300 м надморска височина по склоновете на планинския масив Арагац, при пресичането на реките Аркашен и едноименната Амберд. Пътуване до Ереван. Настаняване в хотел. Нощувка.

Ден 6 - Ереван – Ечмиадзин – Звартноц - Ереван (закуска)
Сутринта пътуване до религиозната столица на Армения – Ечмиадзин. Според легендата, Исус Христос се спуска от небето и удря земята със златен чук, показвайки къде да се построи църква. Самата тя получава името си от това събитие – в превод Ечмиадзин означава „мястото, където се спусна единственият Създател”. Светата катедрала Ечмиадзин е издигната на това място през IV в., в зората на приемането на християнската религия. Пред манастира се намира най-голямото количество хачкари в страната, като най-старият датира от IX в. Ечмиадзин е резиденция на католикоса (главата на Арменската апостолическа църква). На всеки 7 г. там се провежда ритуал по освещаване на миро. Хиляди вярващи идват от цял свят, за да видят тази церемония. Разглеждане на катедрала в Ечмиадзин (ЮНЕСКО). На път обратно към Ереван се посещават руините на катедралата Звартноц (ЮНЕСКО). Разглеждане забележителностите на Ереван, за който се твърди, че е сред европейските столици с най-голям брой паметници. Из целия град са издигнати статуи, изобразяващи арменски национални герои или увековечаващи събития от национална важност. Нощувка.

Ден 7 - Ереван – Гегхард – Гарни – Ереван (закуска)
Пътуване до Гарни и посещение на езически храм от III в.пр.Хр. – единственият, останал от предхристиянския период. Построяването му в чест на Бога на Слънцето бележи началото на цивилизования свят. Храмът е разположен на триъгълен нос с изглед към каньона на Гарни. Фактически непревземаема, тя е един от най-легендарните символи на древна Армения и служи в миналото за лятна резиденция на арменските царе. Следва пътуване към средновековния манастир Гегхард (под егидата на ЮНЕСКО), разположен източно от Ереван. Манастирът на свещеното копие е първият християнски манастир в арменските земи. Наречен е така заради вярването, че едно от копията, пронизали Исус на кръста, се съхранява в Гегхард. Църквите в манастира са издълбани в скалите и имат изключителна акустика. Връщане в Ереван. Нощувка.

Ден 8 - Ереван – Хор Вирап – Нораванк – Зорац Карер (Карахундж) – Горис (закуска)
Недалеч от Ереван е разположен манастирският комплекс Хор Вирап (означава "дълбока дупка"), известен с крепостта си и подземния си затвор. Пътуване през долината в сянката на Арарат с изключителни гледки към митичната планина до манастира Нораванк, известен с изключително сложните си резби. Основан през XIII век в дълбоката клисура на река Амагу, червеникавите й скали обграждат този архитектурен и исторически шедьовър. Посещение на праисторическата мегалитна структура Зорац Карер (Карахундж), често наричана и Арменският Стоунхендж. Пътуване до Горис. Настаняване в хотел и нощувка.

Ден 9 - Манастирът Татев – пещерният град Хндзореск – Горис (закуска)
Пътуване до манастира Татев, минавайки през красивите пейзажи с пълноводни реки, забележителни водопади, пещери и снежни планини на провинция Вайотц Дзор. Пътят минава през каньона на р. Воротан, който е най-дълбокият в Армения. Манастирът Татев поразява и с историческата си значимост, и с красивата си архитектура, и с местоположението си. Разположен върху една скала на ръба на каньона, през XIV-XV век е бил политически, духовен и културен център на областта. Първата църква в него е построена още през IV век! Поглед към Дяволския мост, разположен в дъното на каньона, невероятен геоложки паметник. Пътуване до Хндзореск – древно пещерно селище и разглеждане на забележителностите. Връщане в Горис. Нощувка.

Ден 10 - Горис - долината Йегегис – проходът и кервансараят Селим – Норатус – езерото Севан – Дилижан (закуска)
Пътуването към долината Йегегис е изпълнено с невероятни панорамни гледки. Проходът Селим е известен още от Средновековието, тъй като някога е проходим път за прочутите кервани с коприна. Разглеждане на добре съхранения кервансарай Селим (XIV в.), с изглед към забележителните планински пейзажи. Следва посещение на селището Норатус и каменните гробища, известни с красиво резбованите надгробни плочи (хачкари) – уникални паметници на арменското изкуство. Пътуване до езерото Севан - „синьото око” на Армения, най-голямото в страната и едно от най-големите високопланински езера в света. Легендата разказва, че езерото Севан е част от езерото Ван. Когато турците приближават бреговете му, ги настигат нескончаеми природни бедствия, принуждавайки ги да отстъпват с викове: "СеВан" (Черен Ван). Сладководното езеро с вулканичен произход е разположено на над 1 900 м надморска височина. В Севан се вливат 28 реки и потоци, но извира само една река - Храздан. Кристално чистата му вода сменя цвета си по няколко пъти през деня (от тюркоазено синя, през изумрудено зелена до сива вечерта). Езерото е единственият голям източник на прясна вода в Армения и в цял Кавказ. Севанската скумрия – ишхан (от семейството на сьомгите) е разпространена само в района на езерото. Пътуване през Кавказките планини до курортния град Дилижан. Нощувка.

Ден 11 - Дилижан - Ахпат - Санахин – Тбилиси (закуска)
Пътуване покрай клисурата на р. Дебед до провинция Лори. Посещение на манастира Ахпат, обявен за национално богатство (под егидата на ЮНЕСКО), с изглед към долината на р. Дебед. Посещение на манастира Санахин (под егидата на ЮНЕСКО), изключителен пример за църковна архитектура, развила се в Армения в периода X-XIII в., уникална със своите елементи, смесица от Византийска архитектура и традиционен за региона стил на строителство. Прекосяване на арменско–грузинската граница при Садахло и пътуване до Тбилиси. Късно вечерта трансфер до летището за полети до София.

Ден 12 - Тбилиси – София
Полети Тбилиси–Истанбул (04:30-06:00 ч.) и Истанбул-София (07:50-09:05 ч.).

Цена: от 2 755 лв.

Цената е за група над 20 туристи и включва:
 • самолетни билети София-Тбилиси-София (с прекачване в Истанбул) с включени летищни такси;
 • трансфери летище-хотел-летище;
 • транспорт с туристически автобус/микробус (в зависимост от броя на туристите в групата) в Грузия и Армения;
 • 4 нощувки в стая с две легла в хотел “Astoria” 3* или подобен в Тбилиси;
 • 3 нощувки в двойна стая в хотел “Silachi” 3* или подобен в Ереван;
 • 2 нощувки в двойна стая в бутиков хотел „Diana” 3* или подобен в Горис;
 • 1 нощувка в двойна стая в хотел “Haghartsin” 3* или подобен в Дилижан;
 • 10 закуски;
 • туристическа програма в Тбилиси;
 • екскурзия до Мцхета;
 • разглеждане на пещерния град Уплисцихе;
 • туристическа програма в Сигнаги;
 • посещение на манастира Бодбе;
 • посещение на крепостта Греми (XVI в.);
 • посещение на катедралата Алаверди (XI в.);
 • разглеждане на средновековната крепост Амберд;
 • туристическа програма в Ереван;
 • екскурзия до Ечмиадзин и Звартноц;
 • екскурзия до манастира Гегхард;
 • туристическа програма в Гарни;
 • посещение на Хор Вирап;
 • разглеждане на Нораванк;
 • посещение на Зорац Карер (Карахундж);
 • екскурзия до манастира Татев;
 • туристическа програма в Хндзореск;
 • разглеждане на кервансарая Селим в едноименната долина;
 • туристическа програма в Норатус;
 • туристическа програма в района на езерото Севан;
 • посещение на манастира Ахпат;
 • посещение на манастира Санахин;
 • входни такси на посещавани по програмата обекти;
 • водач от туристическа агенция „БУЛКАРТ ТРАВЪЛ”;
 • екскурзоводско обслужване с превод на български език.

Цената не включва:
 • застраховка за времето на пътуването - по 2 лв. на ден (медицинската застраховка е с покритие 10 000 €);
 • мероприятия и допълнителни екскурзии, посещавани по желание (цените са за група от минимум 10 туристи и се заявяват при записване; заплащат се в офиса на Туроператора при пълното плащане за пътуването) – вечеря с фолклорна програма в Тбилиси – 55 лв.; разходка с корабче из ез. Севан - 45 лв.; обяд на брега на ез. Севан с прочутата Севанска скумрия – ишхан (от семейството на сьомгите), разпространена само в района на езерото – 40 лв.;
 • доплащане за единична стая – 425 лв.;
 • доплащане за 9 вечери – 295 лв. – заявяват се при записване и се заплащат в офиса на Туроператора при пълното плащане на пътуването;
 • такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори - 40 щат.дол.;
 • напитки по време на храненията и др.разходи от личен характер.

Записване и плащане:
 • записването за екскурзията става след сключване на договор с „Булкарт Tравъл”, внасяне на депозит (капаро) в размер на 1400 лв. и пълно плащане на останалата част от сумата не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване;
 • представяне на сканирано фотокопие на първите страници на паспорта с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването.

Допълнителни изисквания:
 • необходимо е представянето на паспорт с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • за посещаваните по програмата райони няма изисквания за задължителна ваксинация;
 • туристи над 65 г. възраст доплащат за застраховка;
 • цената на самолетните билети от и до София е калкулирана на база най-ниската тарифа в момента на изготвяне на офертата (775 лв.), поради което подлежи на препотвърждение при конкретна резервация; цената на самолетните билети се счита за потвърдена само при издаването им, като Туроператорът запазва правото си на промяна в пакетната цена със съответната разлика;
 • в зависимост от цената на самолетните билети е възможна промяна на датите с до 2-3 дни;
 • в зависимост от полетното разписание може да има транзитна нощувка – не е включена в пакетната цена, както и трансферите летище-хотел-летище за нея;
 • пакетната цена е калкулирана при курс 1 щат.дол. = 1,65 лв.; при промяна на валутния курс с 2 % и повече Туроператорът запазва правото си да променя пакетната цена;
 • Туроператорът не може да гарантира вида на двойната стая - спалня или 2 отделни легла;
 • при окончателното плащане на пакета задължително се заплаща застраховката и се събира таксата за обслужване от местните екскурзоводи и шофьори – 40 щат.дол.;
 • местата в автобуса/микробуса се определят по реда на записване за пътуването;
 • Туроператорът предлага сключването на застраховка, която обезщетява разходи в случай на анулиране или предсрочно прекратяване на предплатено туристическо пътуване – по желание, при сключване на договора;
Доплащане (при по-малко от 20 туристи в групата): 130 лв. - при група от 16-20 туристи; 310 лв. - при група от 10-15 туристи.

 • Краен срок за уведомяване при недостатъчен брой туристи – 20 дни преди пътуването.
 • Пътуването се осъществява при минимум 10 туристи.

 • При по-малко от 10 туристи програмата се осъществява без водач от „Булкарт Травъл” и с екскурзоводско обслужване на английски език при следните цени:

Брой туристи Цена (без самолетен билет)
8 1 135 щат. дол.
6 1 265 щат.дол.
4 1 365 щат. дол.
2 1 795 щат. дол.

Туроператорът има сключена застраховка «Отговорност на туроператора» със ЗАД ”Алианц България” АД, бул. «Княз Дондуков» 59, София, тел. 02/9302126, за покриване отговорността за причинени вреди вследствие неразплащане с контрагентите си, вкл. и срещу неплатежоспособност и несъстоятелност.
„БУЛКАРТ ТРАВЪЛ” запазва правото на промени в програмата и в последователността на изпълнението й.
Плащането към Туроператора може да бъде направено в офиса на фирмата, при оторизираните агенти или чрез банков превод по сметка на „Булкарт Травъл” ООД в УниКредит Булбанк – София: BG27 UNCR 9660 1009 3041 09.